Pääkirjoitus: Ay-lii­ke ja hal­li­tus ovat ajau­tu­neet jää­rä­päi­syyt­tään pat­ti­ti­lan­tee­seen, mistä kum­man­kin on vaikea pe­rään­tyä

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Ben­sa­pum­puil­la vai ruo­ka­kau­pas­sa?

Kirjoittajan mukaan Lapin korkea piilevä äänikynnys on epäoikeudenmukainen ja epädemokraattinen.
Kirjoittajan mukaan Lapin korkea piilevä äänikynnys on epäoikeudenmukainen ja epädemokraattinen.
Kuva: Jenny Halvari

Syksyllä perussuomalaiset toistelivat viestiään siitä, että kevään 2023 eduskuntavaalit ratkaistaan bensapumpuilla. Vaaliteltoilla puhuttiin kuitenkin enemmän sähkön hinnasta ja sähkötuesta.  Yksinkertaistettu viesti oli, että hallitus kurittaa kansaa ilmastotoimilla, pitää sähkön hinnan korkealla ja jakaa sähkötukea rikkaille. Vaalituloksesta näkee, että tämä perussuomalaisten viesti meni perille.

Vasemmistossakaan emme kuulleet riittävästi toista viestiä, josta ihmiset puhuivat ja pitkät jonot soppatykeille karusti kertoivat. Elintarvikkeiden hinnat nousivat rajusti ja monien ihmisten toimeentulo oli heikentynyt. Jo tammi- helmikuun tiedot hintojen nousun kohdistumisesta nimenomaan elintarvikkeiden hintoihin olisi pitänyt herättää meidät.

Sen sijaan soppajonossa meille kerrottiin asiasta taas yksinkertainen ”totuus”: Paha hallitus on tavoitellut vihreää siirtymää, aiheuttanut inflaation, ja se on johtanut elintarvikkeiden hintojen nousuun ja saattaa kansan ahdinkoon. Vastausta tähän viestiin emme kyenneet antamaan riittävän selkeänä. Puheet sodasta ja eurooppalaisesta talouskriisistä hämmensivät vain lisää kuulijoita.

Tästäkin epäonnistumisesta voimme oppia. Jatkamme työtä reilumman huomisen hyväksi ja parannamme viestiämme kunnissa, hyvinvointialueilla ja monilla muilla forumeilla. Mutta seuraavien eduskuntavaalien asetelma täällä Lapissa on kohtuuton. Korkea piilevä äänikynnys koskettaa myös niitä puolueita, jotka aiemmin ovat tästä asetelmasta hyötyneet ja sen vuoksi estäneet vaalipiirijakojen muutokset.

Ero suurimman Uudenmaan vaalipiirin n. 3,5 prosentin äänikynnyksen ja Lapin vaalipiirin 13 prosentin äänikynnyksen, välillä on kohtuuton. Asetelma pienten ja keskisuurten puolueiden osalta on alueellisesti niin epäoikeudenmukainen ja epädemokraattinen, että muutoksia vaaliasetelmaan on tulevan nelivuotiskauden aikana saatava aikaan. Pääsiäisen jälkeen käynnistyvissä hallitusneuvotteluissa tämän asian esille nostamisen ei luulisi olevan liian pieni yksityiskohta millekään puolueelle.

Ensi vaaleissa asia voi tulla jossakin vaalipiirissä eteen mille tahansa puolueelle.

Demokratia ja alueellinen tasa-arvo eivät ole pikkujuttuja.

Abana Mustafi