Kolumni: Kuusi mil­joo­naa mur­hat­tua vel­voit­taa si­nut­kin kat­so­maan pa­huut­ta silmiin

Sotaharjoitus: Teemu Hil­tu­nen, 25, sai käskyn ker­taus­har­joi­tuk­seen ja toimii nyt jouk­kueen va­ra­joh­ta­ja­na suu­res­sa Na­to-har­joi­tuk­ses­sa

Baltian maissa, Tans­kas­sa, Nor­jas­sa ja Is­lan­nis­sa pääsee taas mat­kus­ta­maan ilman ka­ran­tee­nia – Län­si­ra­ja pysyy kiinni

Ruotsiin ei edelleenkään suositella matkustamaan. Ruotsista tullessa pitää olla kahden viikon karanteenissa.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi, että Ruotsiin matkustamista suositellaan edelleen vältettäväksi. Ja jos Ruotsista tulee, suositellaan edelleen kahden viikon omaehtoista karanteenia.
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi, että Ruotsiin matkustamista suositellaan edelleen vältettäväksi. Ja jos Ruotsista tulee, suositellaan edelleen kahden viikon omaehtoista karanteenia.

Ensi maanantaista alkaen Suomi luopuu sisärajatarkastuksista lentokentillä ja lauttaliikenteessä Baltian maihin, Norjaan, Tanskaan ja Islantiin matkustavilta. Samoin rajavalvonnasta luovutaan Norjan maarajalla. Enää näistä maista tullessa ei tarvita itse toteutettua kahden viikon karanteenia.

Suomea pahemman epidemiatilanteen takia Ruotsin kanssa sisärajavalvontaa ei lopeteta. Näin kertoi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) tänään hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Tavoitteena on mahdollistaa rajoitukseton matkustaminen Ruotsista Suomeen niin nopeasti kuin tautitilanne sen sallii. Ohisalo korosti, että läheiset ystävyys- ja kauppasuhteet ovat tärkeitä Suomelle ja Suomen kahdenvälisessä yhteistyössä Ruotsilla on erityisasema.

Tarpeetonta matkustamista muualle suositetaan vältettäväksi

Jokaiselle on oikeus lähteä Suomesta, mutta hallitus suosittelee edelleenkin tarpeettoman matkustuksen välttämistä muihin kuin kuuteen maahan, joihin matkustussuosituksia höllennettiin.

Shengen-maissa asuvat, jotka ovat seurustelusuhteessa suomalaisen kanssa tai joilla on kiinteistö tai vapaa-ajan asunto Suomessa, pääsevät matkustamaan Suomeen.

– Jos omistaa mökin Suomessa tänne voi tulla Schnegen-maista, Ohisalo sanoi.

Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi, että Baltian maissa oltiin iloisia, kun kuultiin Suomen päätöksestä. Baltian maat sallivat itse suomalaisten matkailun sinne jo aiemmin.

Seuraava arvio rajaliikenteestä kahden viikon päästä

Merkittävin tekijä matkustussuositusten muuttumiselle on epidemiatilanne Suomessa ja muissa maissa. Tämän päivän linjaukset on tehty terveysviranomaisten tautikuvan pohjalta.

Rajaliikenteen purku alkaa vaiheittain ja lähialueilta. Rajaliikennettä arvioidaan seuraavan kerran kahden viikon päästä. Hallitus pitää tärkeänä, että asiaa koordinoidaan EU-tasolla.

Maahan saapuvia matkustajia informoidaan myös Suomen hygienia- ja turvaetäisyysohjeista, suosituksesta välttää fyysistä kontaktia riskiryhmien kanssa 14 vuorokauden ajan, tarvittaessa nopeasti hoitoon hakeutumisesta ja tulevaisuudessa myös ohjeista mobiilisovelluksen asennukseen.  Tietoa jaetaan monissa kanavissa.

Matkalle lähtijän pitää itse varmistaa kohdemaan maahantulo- ja karanteenimääräykset ja ottaa huomioon Suomeen palaajan karanteenisuositukset. Matkailijan tulee itse selvittää oman matkavakuutusturvansa kattavuus pandemiatilanteessa.