Politiikka: Miksi kes­kus­ta rii­taut­ti luon­non­suo­je­lu­lain, Katri Kul­mu­ni?

Kunniamerkit: Ta­sa­val­lan pre­si­dent­ti myönsi tämän vuoden kun­nia­mer­kit – katso Lapin pal­ki­tut

Asun­to­kau­pan vahva vire jatkui – Kaup­po­ja tehtiin tam­mi-syys­kuus­sa 12 mil­jar­dil­la eurolla

Lokakuuhun verrattuna hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla 1,7 prosenttia ja laskivat muualla 1,3 prosenttia.

Ennakkotietojen mukaan tammi-syyskuussa asuntokauppoja tehtiin 12 miljardilla eurolla. Kuvituskuva.
Ennakkotietojen mukaan tammi-syyskuussa asuntokauppoja tehtiin 12 miljardilla eurolla. Kuvituskuva.
Kuva: Timo Marttila

Asuntojen hintojen nousu on koronapandemian aikana jatkunut pääkaupunkiseudulla. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat marraskuussa viime vuoteen verrattuna pääkaupunkiseudulla kuusi prosenttia.

Samaan aikaan muualla maassa hinnat pysyivät viime vuoden tasolla. Lokakuuhun verrattuna hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla 1,7 prosenttia ja laskivat muualla maassa 1,3 prosenttia.

Kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin vanhojen osakeasuntojen kauppoja lähes viidennes enemmän kuin vuosi sitten.

Viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat Etelä-, Pohjois- ja Länsi-Suomessa, mutta laskivat Itä-Suomessa.

Suurista kaupungeista hinnat nousivat tilastokeskuksen mukaan viime vuoteen nähden Helsingissä, Tampereella, Espoossa ja Oulussa. Viime vuoden marraskuuhun verrattuna hinnat laskivat Vantaalla ja olivat viime vuoden tasolla Turussa. Turussa hinnat ovat laskeneet viime kuukausina kevääseen verrattuna ja hintojen kehitys on ollut erisuuntaista Helsinkiin ja Tampereeseen verrattuna. Tampereelle ennustetaan poikkeuksellisen vahvaa alkuvuotta asuntokaupassa.

Tammi-marraskuussa kiinteistönvälittäjien kautta tehtyjen asuntokauppojen määrät ovat nousseet Espoossa ja Oulussa sekä kehyskunnissa ja laskeneet eniten Turussa.

Ennakkotietojen mukaan tammi-syyskuussa asuntokauppoja tehtiin 12 miljardilla eurolla, mikä on noin viisi prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Pääkaupunkiseudulla kaupan arvo on noin seitsemän prosenttia ja muualla maassa noin kaksi prosenttia viime vuotta suurempi.

Osakeasuntojen hintojen kuukausitilaston ilmestyessä siinä on mukana tuoreimman tilastokuukauden osalta noin 70 prosenttia kaikista kaupoista.

Kuukausitiedot tarkentuvat seuraavien kuukausien aikana siten, että vuoden lopulliset tiedot julkaistaan seuraavan vuoden ensimmäisen vuosineljänneksen julkaisun yhteydessä.

Suomen Kiinteistönvälittäjät ry SKVL:n mukaan normaalina vuonna asuntokauppa hiljenee viimeistään joulun alusviikolla.

Joulukuussa 2020 kauppa kuitenkin liiton mukaan kävi kovaan tahtiin, mutta korona näkyy silti asuntokaupassa myyjien empimisenä. Liiton mukaan kovin kysyntä on uudemmista omakotitaloista ja muista perheasunnoista kautta maan.

– Asuminen on perusturvaa ja erityisesti poikkeusolot ovat nostaneet omassa asunnossa asumisen jälleen tärkeimmäksi tavoitteeksi monille, toki oman terveyden jälkeen, kommentoi tiedotteessa SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

SKVL ennustaa omakotitalokaupan sekä loma-asuntokaupan kasvavan 4-6 prosenttia alkuvuonna 2021. Jopa loma-asunnot käyvät kaupaksi normaalia enemmän talvesta huolimatta.

– Normaalina talvikautena loma-asuntoja myydään varsin vähän. Nyt kuitenkin lauha talvi ja kova kysyntä on aiheuttanut monelle mökin myyjälle yllätyksen, kun kauppa toteutuikin välittäjän avulla nopeasti, Mannerberg toteaa.

Koko maassa vuokra-asuntojen kysynnän odotetaan kasvavan noin kolme prosenttia, SKVL kertoo. Vuokra-asuntotarjonnan normaalia suurempi määrä vaikuttaa kuitenkin siten, että vuokrien suuruudessa odotetaan lievää laskua. Vuokramarkkinoilla jatkuu huonokuntoisten vuokra-asuntojen huonompi kysyntä.

Hyväkuntoistenkin vuokra-asuntojen tarjonta on suurempi kuin normaalitilanteessa.

Sijoittajamarkkinoilla aiheuttaa liiton mukaan hämmennystä valtionvarainministeriön kaavailut yhtiö- ja peruskorjauslainojen vähennysoikeuden poistamisesta. Toteutuessaan vaikutukset vuokra-asuntomarkkinoihin voisivat olla yllättävät ja aiheuttaa voimakkaan vuokrien korotuspaineen yksityisille vuokranantajille.

– Nyt kuitenkin lauha talvi ja kova kysyntä on aiheuttanut monelle mökin myyjälle yllätyksen, kun kauppa toteutuikin nopeasti.
Jussi Mannerberg