Kolumni: Eiköhän tämä taas tästä

Sää: Al­ku­vii­kos­ta pääs­tään jopa hel­le­lu­ke­miin – lämmin jakso loppuu sa­de­rin­ta­maan

Liikenne: Sil­ta­tar­kas­tuk­set häi­rit­se­vät lii­ken­net­tä Ro­va­nie­mel­lä

Arctic Design Week laa­jen­tuu kau­pun­ki­fes­ti­vaa­lik­si: Ark­tis­ta vimmaa tuo esiin Ro­va­nie­men kult­tuu­ri­tar­jon­taa

Pohjoisen oma muotoiluviikko järjestetään maaliskuun puolivälissä runsaampana kuin koskaan.

Rovaniemi
Niina Oinas koordinoi Arktista vimmaa -kaupunkifestivaalia. Tapahtuman aikana hänet tavoittaa kauppakeskus Rinteenkulmaan avautuvasta infopisteestä.
Niina Oinas koordinoi Arktista vimmaa -kaupunkifestivaalia. Tapahtuman aikana hänet tavoittaa kauppakeskus Rinteenkulmaan avautuvasta infopisteestä.
Kuva: Anssi Jokiranta

Jo reilun vuosikymmenen Rovaniemen maaliskuuhun kuulunut Arctic Design Week (ADW) käynnistyy parin viikon kuluttua entistä monipuolisempana, myös kaupunkilaisille suunnattuna tapahtumaviikkona. Osaksi ADW:a on perustettu Arktista vimmaa -kaupunkifestivaali, joka nostaa esiin paikallista taide- ja kulttuuritarjontaa. Viikon aikana on luvassa jopa 70 eri tapahtumaa. Arktinen muotoilu ymmärretään laajassa mielessä: tarjolla on niin näyttelyitä, työpajoja, musiikkia, teatteria kuin ruokaa – jopa hiihtokilpailut.

– Tilausta tälle on, siitä kertoo jo mukaan ohjelmaan ilmoittautuneiden määrä, iloitsee Arktista vimmaa -tapahtumaosuutta suunnitteleva ja koordinoiva Niina Oinas.

Olemassa olevien taide- ja kulttuuritilojen lisäksi designviikko tuo ohjelmaa kauppakeskus Rinteenkulman ja Revontulen vapaina oleviin liikehuoneistoihin.

Esimerkiksi uusi Lauma arts-niminen yhdistys järjestää monitaiteiset iltamat ja Piste-kollektiivi vannetyöpajoja Rinteenkulmassa ja Salsa Arctica pop up -salsabileet Revontulessa.

Myös esimerkiksi Ounasmetsässä toimiva Villa Vinkkeli tarjoaa matalan kynnyksen ohjelmaa koko viikon ajan.

– Ilahduttavaa on, että mukana on näinkin paljon varta vasten tehtyä  sisältöä, vaikka suunnittelu käynnistyi toden teolla vasta tammikuussa, Oinas sanoo.

Jos Arktista vimmaa -nimi kuulostaa tutulta, on tälle syynsä. Nimi on perintöä Arktisen keskuksen takavuosina Arktikumissa järjestetyltä elokuvafestivaalilta.

– Myös elokuvanäytöksiä on ohjelmassa, Oinas vinkkaa.

Paikalliselle ja kansainväliselle yleisölle

Arctic Design Weekiä järjestävät Rovaniemen kaupunki ja Lapin korkeakoulukonserni, jonka muodostavat Lapin yliopisto, ammattikorkeakoulu ja Arktinen keskus. Tapahtuman uusi tuottaja Taina Torvela aloitti työssään viime elokuussa, tuolloin Rovaniemen Kehityksen, organisaatiouudistuksen jälkeen Rovaniemen kaupungin palkkalistoilla.

– Ensitöikseni aloin selvittää, mitä designviikko tarkoittaa kansainvälisenä konseptina, hän sanoo.

Torvelan mukaan designviikon tuleekin palvella paitsi elinkeinoelämää, myös kaupunkilaisia ja matkailijoita.

– Tehtävänä on tuoda sisältöä monenlaisille yleisöille.

Tuottajan tavoitteena on kehittää vuotuista tapahtumaa myös pitkällä tähtäimellä.

– Silmässä on nyt uusi vaihde. Tähän asti on kitkuteltu vuosi kerrallaan, mutta nyt suunnittelemme jo ensi vuoden muotoiluviikkoa, ensimmäistä kertaa näin hyvissä ajoin, Torvela sanoo.

Aikataulu avaa mahdollisuuksia niin sisällön suunnitteluun, mutta myös myyntiin ja markkinointiin esimerkiksi matkanjärjestäjille.

– Tänä vuonna ehdimme markkinoida tapahtumaa lähinnä täällä jo oleville matkailijoille, mutta jatkossa tavoitteenamme on, että Arctic Design Week on syy matkustaa tänne.

Keväällä 2021 Arctic Design Week isännöi myös muita kansainvälisten muotoiluviikkojen edustajia, kun World Design Weeks -verkosto kokoontuu Rovaniemelle.

Messut myös sisäänostajille

Arktisen vimman lisäksi toinen uusi avaus on kaksipäiväinen myyntinäyttely Ääri Arctic Design Expo Kalotinlinnassa. Sen järjestää Pohjois-Suomen messut.

– Messut on suunnattu kaikille arktisesta designista kiinnostuneille, mutta myös sisäänostajille. Lapista puuttuu tällä hetkellä tämäntyyppinen tapahtuma, kun vuosia Kilpisjärvellä järjestetty sisäänostotapahtuma hiipui, Torvela valottaa.

Arctic Design Week 16.–22.3. Rovaniemellä. Koko ohjelma: arcticdesignweek.fi > ohjelma > viikkokalenteri. Arktista vimmaa ohjelma saatavilla myös android-sovelluksena Google Playsta nimellä Arctic Passion.

Mikä?

Arctic Design Week

Maailman pohjoisin muotoiluviikko 16.–22. maaliskuuta Rovaniemellä.

Ohjelmassa Arktista vimmaa -kaupunkifestivaali 16.–22.3., muotoilu- ja vaikuttajafoorumit 19.–20.3. Korundissa ja  Ääri Arctic Design Expo 20.–21.3. Kalotinlinnassa.

Koko kansan päätösjuhla Arctic Festivals & Fashion Show su 22.3. Lordinaukiolla.

Järjestäjinä Rovaniemen kaupunki ja Lapin korkeakoulukonserni yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa.

Osa kansainvälistä World Design Weeks -verkostoa.

Tavoitteena 25 000 kävijää

Mene vaikka tänne

1. Askartele oma koru Joulumuorin luona

Napapiirin Pajakylässä voi kokeilla korujen tekoa, polttokaiverrusta ja oman voimaesineen työstämistä. Paikalliset käsityöläiset, muotoilijat ja taiteilijat ovat suunnitelleet työpajat erityisesti matkailijan ja paikallisen kohtaamisen sekä lapset huomioiden. Lisäksi voit antaa työpajassa palautetta käsityöläisille heidän palveluistaan ja näin auttaa heitä tuotekehityksessä. Tapahtuman järjestää Lapista käsin ja Taideperustaisia palveluja matkailuun -hankkeet sekä Lapin taiteilijaseura.

Käsityöpajat 18–20.3. klo 11–14 Joulumuorin talossa, Joulumaantie 13. Ei ennakkoilmoittautumista, pieni materiaalimaksu.

2. Everstinna ensi-illassa Sinetässä

Teatteri Aurore B:n Everstinna on Tuula Väisäsen monologidramatisointi Rosa Liksomin palkitusta kirjasta. Everstinna on yhden yön sisäinen monologi, jossa nuoren naisen rakastuminen itseään huomattavasti vanhempaan Everstiin johtaa hänet natsien sisäpiireihin talvisotaan valmistautuvassa Suomessa. 

Kaisa Lakkalan ohjaaman monologin näyttelee Virpi Peitso.

Everstinna, teatteri Aurore B:n monologiesityksen ensi-ilta to 19.3. klo 19 Sinetän kylätalolla, Parkkikankaantie 12. Liput 15/20.

3. Päätösjuhla kutsuu Lordinaukiolle

Tapahtumaviikon päättää sunnuntaina koko perheen maksuton päätösjuhla Arctic Festival & Fashion Show Lordiaukiolla. Ohjelmassa on muun muassa muotinäytös, musiikkia ja tanssia sekä juoma- ja ruokakojuja.

Arctic Festival & Fashion Show  su 22.3. klo 17–20 Lordinaukiolla. Vapaa pääsy.