kolumni: Kuka sinä olet sil­loin, kun kukaan ei ole kat­so­mas­sa?

pääkirjoitus: Esi­mer­kil­lä on voimaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Tilaajille

Ana­lyy­si: Venäjän me­dia­mai­se­ma lä­hes­tyy Poh­jois-Ko­reaa – No­bel-pal­kit­tu Novaja Gazeta jatkaa, vaikka joutui pois­ta­maan so­ta­uu­ti­sen­sa "feik­ki­lain" takia

Moniarvoista keskustelua Putinin Venäjällä viimeiseen saakka ylläpitäneet Ekho Moskvy (Moskovan kaiku), tv-kanava Dozhd (Sade) ja Radio Svoboda (Vapaus) on vaiennettu. Entinen kollega viestittää vpn-yhteydellä: "Tunne on kuin eläisi vuoden 1939 syyskuuta Hampurissa ja tietäisi, miten kaikki loppuu."

Analyysi

Olen työskennellyt Moskovassa Boris Jeltsinin ja Vladimir Putinin aikakaudella. Olen tuntenut paljon urhoollisia toimittajakollegoita ja kuvaajia, joiden kanssa olen vuosien mittaan tehnyt yhteistyötä.

Heistä Novaja Gazetan toimittaja Anna Politkovskaja murhattiin lokakuussa 2006. Suurin osa muista suorasanaisista Putinin arvostelijoista on vaihtanut ammattia: eräs on ihmisoikeusasianajaja, toinen humanitaarisessa työssä. Monet venäläiset rehelliset kollegat ovat muuttaneet muualle Eurooppaan, mukaan lukien Ukrainaan, jatkamaan työtään. Osa on Israelissa, osa Yhdysvalloissa.

Olen varma, että takavuosien tuttavistani ja ystävistäni Venäjällä valtaosa on nyt syvän masennuksen vallassa.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi