Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Kolumni: Hä­vet­tää tun­nus­taa, mutta en pysty kat­so­maan tv:n vaa­li­väit­te­lyi­tä

Vaalit: Kuka on edus­kun­ta­vaa­lien Lapin ää­ni­ha­ra­va? Veikkaa ja voita

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Al­ku­pe­räi­set tai­me­net ja siiat tu­hot­tiin is­tu­tus­vim­mas­sa

Hemmo kyselee Simojärven taimenten perään (LK 9.11.). Kalakosmetologit ovat luvanneet ennallistaa joet ja kalakannat, mikä ei onnistu. Simojärven alkuperäinen taimen on tapettu sukupuuttoon valtion toimesta, kuten lähes kaikki siika- ja taimenkannat. Alkuperäisiä on vain Kitkan ja Inarin taimen, muut ovat sekarotuisia istukkaita, etelän virtavesien tulokkaita, joita Hemmokin on verkottanut.

Edesmennyt isäni toimi kyläkauppiaana Ranuan Saariharjulla. Lisäksi hän oli hartsuherrana, muonitti seitsemää savottakauppaa Euroopan suurimmalla avohakkuuaukealla, Osaran aukealla, missä lyötiin valtion metsät sileiksi usean kunnan alueelta. Sadat hevoset ja hakkurit tekivät kaskea vajaatuottoisista pökkelömetsistä sotakorvauksina Ranualta Taivalkoskelle asti. Ei jäänyt käelle kukuntapuuta.

Isäni äveriäänä kauppiaana osti lujalankaiset lohiverkot Simojärven taimenia varten. Pysyi niissä myös hauki ja lahna. Soudettiin velipojan kanssa Simojärven myrskyssä isoa puuvenettä Lamanginselällä. Isä koki verkkoja.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.