hotellihankkeet: Inariin on suun­nit­teil­la uusi luk­sus­ho­tel­li Juu­tuan­joen rantaan

Pääkirjoitus: Pakko on hyvä kan­nus­tin hy­vin­voin­ti­alueil­le

Lapin Kansa live: Arctic Volley ja Pölkky Kuusamo koh­taa­vat har­joi­tus­ot­te­lus­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

AKT hylkäsi ah­taus­alan työ­rii­taan annetun so­vin­toeh­do­tuk­sen, muis­sa­kaan neu­vot­te­luis­sa ei edis­tys­tä – lakot jat­ku­vat

Ahtausalan lakolle ei ole ilmoitettu takarajaa, joten se jatkuu kunnes sopu syntyy.

Helsinki
Sovintoehdotuksen hylkääminen tarkoittaa, että keskiviikkona alkaneet lakot jatkuvat. Keskiviikkona Oulun Oritkarin sataman portit pysyivät kiinni.
Sovintoehdotuksen hylkääminen tarkoittaa, että keskiviikkona alkaneet lakot jatkuvat. Keskiviikkona Oulun Oritkarin sataman portit pysyivät kiinni.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT hylkäsi sunnuntai-iltana ahtausalan työriitaan tehdyn sovintoehdotuksen. Työnantajia edustava Satamaoperaattorit olisi sovintoehdotuksen hyväksynyt.

Sovittelija Leo Suomaa teki sovintoehdotuksen aikaisemmin sunnuntaina. AKT hylkäsi jo alkuviikosta sovittelijan sovintoehdotukset.

AKT:n ratkaisu merkitsee sitä, että ahtausalan lakko jatkuu. Lakolle ei ole ilmoitettu takarajaa, joten se jatkuu kunnes sopu syntyy.

AKT:n mukaan palkankorotusehdotus oli edelliseen sovintoehdotukseen verrattuna minimaalinen. Sovintoehdotus oli kaksivuotinen.

– Sovittelijan ehdotuksessa ei prosenteissa päästy edes teknologiateollisuudessa jo aiemmin neuvotellulle tasolle. Lisäksi ehdotuksesta oli karsittu kaikki tekstikysymykset. AKT:n tavoite on saada sovinto silti aikaan mahdollisimman pian, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko sanoi tiedotteessa.

EK:n lakiasiainjohtaja Markus Äimälä kritisoi AKT:ta ja sanoi lakon jatkumisen vahingoittavan Suomen elinkeinotoimintaa ja samalla muiden alojen työntekijöiden asemaa.

– AKT pyytää enemmän kuin jo 450 000 sopimuksen tehnyttä yksityisen alan työntekijää. Yleinen linja on kelvannut naisvaltaiselle kaupan alalle ja Teollisuusliitolle. Miksi se ei kelpaa hyväpalkkaisille ahtaajille, Äimälä sanoi tiedotteessa.

Valtakunnansovittelijan toimiston mukaan sovittelun jatkoaikataulu on vielä auki.

Autoliikenteen sovitteluissa ei edistystä

AKT:lla on käynnissä lakko myös kuorma-autoalalla ja säiliöauto- ja öljytuotealalla sekä terminaalitoiminnassa. Näiden alojen lakot päättyvät keskiviikon vastaisena yönä.

Autoliikenteen kolmen alan sovittelua jatkettiin sunnuntaina valtakunnansovittelijan toimistolla, mutta AKT:n mukaan sovittelu ei tuonut tulosta.

Lakot vaikuttavat laajasti Suomen ulkomaankauppaan ja moniin kuljetuksiin.

Viimeksi työriitoihin annettiin sovintoehdotukset tiistaina ennen lakkojen alkamista, mutta AKT hylkäsi ehdotuksen.

AKT sanoo tavoittelevansa aloilleen neuvotteluratkaisuja, joilla reaalipalkka ei pienene vaan ostovoima säilyy.

Lakot voivat laajeta

AKT on jättänyt myös muita lakkovaroituksia, jotka koskevat muun muassa linja-autohenkilökuntaa ja huoltokorjaamoita. Myös autoliikenteeseen on ilmoitettu uusista viikon mittaisista lakoista. Uudet lakot alkaisivat 1. maaliskuuta.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on tukilakossa tavoitteenaan vauhdittaa AKT:n työehtosopimusneuvotteluja kuorma-autoalalla. PAUn tukitoimien on ilmoitettu päättyvän tiistaina.

AKT:n lakko ja PAUn tukitoimet vaikuttavat Postin toimintaan, vaikka Posti ei ole neuvotteluiden osapuoli.

Posti on kertonut, että lakon aikana lähetettyjen kirjeiden ja muiden kuin aamuyön varhaisjakelussa kulkevien lehtien toimitukset viivästyvät viikosta kahteen viikkoon ja pakettien toimitukset viidestä päivästä viikkoon.