Aka­tee­mis­ta arkea: Manu Pa­ju­luo­ma iloit­see nä­kö­ala­pai­kas­ta – opis­ke­li­jois­ta näkee, mihin suun­taan maailma on menossa


Akateemista arkea -juttusarjassa Lapin yliopistossa työskentelevät kertovat työstään ja arjestaan jatkamalla toimituksen antamia lauseenaloituksia.Tietohallintojohtaja Manu Pajuluoman mukaan Lapin yliopistossa on hyvä meininki: yhteisö on tiivis ja hierarkia on matala.
Akateemista arkea -juttusarjassa Lapin yliopistossa työskentelevät kertovat työstään ja arjestaan jatkamalla toimituksen antamia lauseenaloituksia.Tietohallintojohtaja Manu Pajuluoman mukaan Lapin yliopistossa on hyvä meininki: yhteisö on tiivis ja hierarkia on matala.
Kuva: Anssi Jokiranta

Nukuin… sikeästi. Kun nukkuu kunnon yöunet ja liikkuu säännöllisesti, niin työpäivät luistavat hyvin, vaikka hommat menisivät välillä vähän hektisemmiksikin.

Aamulla... monet kollegani saapuvat ylioppilaskunnan kahvilaan aamukahville ja samalla keskustelemme työhön liittyvistä ajankohtaisista asioista. Monet juoksevat asiat tulee hoidettua tehokkaasti kahvikupin äärellä ja monesti päivän työt tulee aloitettua hymyssä suin.

Työpäivä alkoi... yliopistojen IT-johtajien FUCIO-verkoston työvaliokunnan etäkokouksella. Korkeakoulujen IT-johtajat tekevät kansallisella tasolla tiivistä yhteistyötä ja jakavat tietoa keskenään. IT-johtajat tuntevat toisensa yhteistyön johdosta henkilökohtaisesti ja kollegoille on siten helppo soitella haastavissakin tilanteissa.

Kirjoitin… aamulla ajankohtaisia asioita tietohallinnon ja IT-palveluiden henkilöstön viikkopalaverin asialistalle. Aktiivinen tiedon jakaminen on tärkeää, sillä Lapin yliopisto, Lapin ammattikorkeakoulu ja Rovaniemen koulutuskuntayhtymä tekevät yhteistyötä IT-palveluiden tuottamisessa ja joukkoamme työskentelee pitkien välimatkojen päässä ympäri Lappia. Siksi myös suuri osa kohtaamisistamme tapahtuu etäkokouksina.

Iltapäivällä... palaveriin mennessäni tutustuin taidenäyttelyyn. Lapin yliopisto on niin tiede- kuin taideyliopisto, ja taiteiden tiedekunnassa on useita galleriatiloja vaihtuvia näyttelyitä varten. Kannattaa käydä tutustumassa!

Harrastan... ulkona liikkumista ja valokuvaamista. Rovaniemellä on ylivertaiset mahdollisuudet liikkua kauniissa luonnossa ihan kaupungin kupeessa. Lienen jo kyllästyttänyt kaikki Facebook-kaverini loputtomilla valokuvillani Ounasvaaran luonnosta eri vuodenaikoina.

Rovaniemellä… on ihmisen hyvä asua. Kotikaupunkimme on kansainvälinen ja samalla kotoinenkin. Täällä pääsee nauttimaan luonnossa kaikista vuodenajoista ja kattavat palvelut ovat kuitenkin hyvin lähellä. Opiskelijat ja matkailijat pitävät kaupungin vireänä.

Lapin yliopisto… on akateeminen ja tiivis yhteisö, jossa on hyvä meininki. Toiminta yhteisössämme on välitöntä, hierarkia on matala ja kollegoina on asiantuntijoita monilta eri aloilta. Koskaan ei tiedä, mitä uutta saa oppia ja kahvipöydässäkin pääsee keskustelemaan eri alojen tutkijoiden ja opettajien kanssa.

"Kun on liian kiire, niin pitää pysähtyä miettimään, mitä pitäisi tehdä toisin."

Kiire… on organisoinnin ongelma. Kun on liian kiire, niin pitää pysähtyä miettimään, mitä pitäisi tehdä toisin. Pieni kiire voi myös tuoda mukanaan positiivisen flow-tunteen, kun asioita pitää viedä eteenpäin ja niiden ylimääräiseen märehtimiseen ei jää liikaa aikaa.

Työssäni… pääsen korkeakoulusektorin näköalapaikalle, koska digitalisaatio leikkaa läpi koko organisaation toiminnan. Viime vuosina Lapin korkeakoulukonsernin rakentaminen on ollut työssäni suuressa roolissa. Työ on haastavaa, mutta samalla myös palkitsevaa.

Ihmisten kohtaaminen… on työni ytimessä. Pääsen ratkaisemaan monenlaisia ongelmia ja parhaiten se onnistuu muiden kanssa yhdessä. Yhteistyökyvystä on tullut yksi tärkeimmistä osaamisista meidän työssämme.

Opiskelijat… ovat tulevaisuuden tekijöitä.  Opiskelijat ovat meille myös toiminnan ja palveluiden kehittämisen kannalta aivan erityinen etu, sillä pääsemme monta vuotta ennen muita organisaatioita näkemään nuorten kautta, mihin suuntaan maailma on menossa. Samalla saamme toimintamme kehittämiseen juuri sellaista kiritystä, mitä tarvitsemmekin.

Opiskelu… on muuttunut elinikäiseksi ja jatkuvaksi, mikä näkyy myös omassa arjessani. Maailma muuttuu niin suurella vauhdilla, että meidän kaikkien työelämässä olevien on tärkeää uudistaa osaamistamme. Uusien asioiden oppiminen on keskeinen taito työelämässä ja jatkuva oppiminen asettaa haasteita myös korkeakouluille.

Koen palkitsevana… kun näen työntekijöidemme kasvavan tehtävissään ja kehittyvän ammatillisesti eteenpäin. Se on ehkä parhaita tunteita, mitä työssään voi kokea.

Haluaisin työssäni… voida auttaa asiantuntijoitamme onnistumaan. Johtaminen on myös palvelutehtävä, jossa poistetaan esteet tavoitteisiin pääsemiseltä sekä luodaan hyvä ja turvallinen työympäristö kaikille.

Juttusarjassa Lapin yliopistossa työskentelevät kertovat työstään ja arjestaan jatkamalla toimituksen antamia lauseenaloituksia.

Kuka?

Manu Pajuluoma

43-vuotias Lapin yliopiston ja Lapin ammattikorkeakoulun tietohallintojohtaja.

Perheessä puoliso, kaksi lasta ja kissa.

Harrastaa luonnossa liikkumista, hiihtämistä, lukemista, elokuvia ja yhdistystoimintaa.