Aka­tee­mis­ta arkea: Jukka Met­tiäi­nen tekee työtä omalla per­soo­nal­la – ih­mis­ten koh­taa­mi­nen ja vuo­ro­vai­ku­tus parasta antia


Erityisopetuksen tehtävissä saa käyttää rohkeasti mielikuvitusta sekä omia vahvuuksia, Jukka Mettiäinen sanoo.
Erityisopetuksen tehtävissä saa käyttää rohkeasti mielikuvitusta sekä omia vahvuuksia, Jukka Mettiäinen sanoo.
Kuva: Jussi Leinonen

Työpäivä alkoi... iloisilla kohtaamisilla. Huumorin hetket henkilökuntatilassa saivat päivän hyvin liikkeelle.

Lounaalla... ei peruskoulun opettaja monestikaan ehdi rentoutumaan tai rupattelemaan. Lounas on osa työtämme. Se on loistava tilaisuus lasten ja nuorten kohtaamiselle sekä ohjaamiselle.

Rakastan... perhettäni ja kotiseutuani. Olen kotoisin Koillis-Lapista. Siellä koen parhaimmat voimaantumisen hetkeni.

Muistan... selvästi päivän, kun sain postissa tiedon, että pääsin opiskelemaan erityispedagogiikkaa silloiseen Joensuun yliopistoon. Silloin en vielä arvannut, että yliopistomaailmasta löytyisi joskus myös työpaikkani.

Nukkumaan mennessä... rentoudun usein hetken kuuntelemalla musiikkia. Tämä on minulle keino nollata päivän tapahtumia.

Rovaniemellä... on hyvä asua. Upea luonto on lähellä ja ihmiset ovat aitoja ja välittömiä.

Lapin yliopisto... on yksi Rovaniemen ja koko Lapin vetovoimatekijöistä. Se on myös merkittävä yhteistyökumppani Rovaniemen kaupungille. Toivon tälle yhteistyölle kaikkea parasta ja pitkää tulevaisuutta.

Työssäni... on monia ulottuvuuksia. Saan tehdä yhteistyötä eri ikäisten ihmisten kanssa. Saan ohjata oppimista sekä oppia koko ajan myös itse. Opettajuudessa on hyvin tärkeää jatkuva itsensä kehittäminen. Koen, että työ Lapin yliopistossa antaa tähän loistavat mahdollisuudet.

Ihmisten kohtaaminen... on se asia, jonka koen työni parhaaksi anniksi. Ammattisloganini on jo pitkään ollut: ”vuorovaikutus edellä”. Mielestäni toimiva vuorovaikutus ja positiivinen ilmapiiri luovat perustan oppimiselle ja kasvulle.  Tähän asiaan ei voida koulussa koskaan liikaa panostaa. Erityisen tärkeää on, että aikuisen ja oppilaan välillä vallitsee turvallinen ja välittävä vuorovaikutussuhde.

"Toimiva vuorovaikutus ja positiivinen ilmapiiri luovat perustan oppimiselle ja kasvulle. Tähän asiaan ei voida koulussa koskaan liikaa panostaa."


Opiskelijat... tuovat Rovaniemelle mukavan pöhinän. Kaupunki ei olisi sama ilman opiskelijoita.

Nuoret... ovat elinvoimainen ja tärkeä joukko. On hienoa, että saan olla työssäni tekemässä tulevaisuutta heidän tukenaan.

Työkaverit... ovat mittaamaton arvokas porukka. Arvelenpa, että tärkein tekijä, joka vaikuttaa työssä jaksamiseen.

Koen palkitsevana... sen, kun huomaan, että työtäni arvostetaan.

Parasta työssäni... on se, että sitä saa tehdä omalla persoonalla. Erityisopetuksen tehtävissä saa käyttää rohkeasti mielikuvitusta sekä omia vahvuuksia.

Raskainta työssäni... on toisinaan yllättävä riittämättömyyden tunne. Tässäkin kohtaa työkaverit auttavat monesti eteenpäin.

Juttusarjassa Lapin yliopistossa työskentelevät kertovat työstään ja arjestaan jatkamalla toimituksen antamia lauseenaloituksia.
Kuka?

Jukka Mettiäinen

41-vuotias erityisopetuksen lehtori Lapin yliopiston harjoittelukoululla.

Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi tytärtä sekä villakoira.

Harrastaa kitaran soittoa, kodin rakentamista ja kunnossapitoa sekä seuratyötä Taipumattomissa.