lautapelit: Etsi kar­tal­ta mur­haa­ja, tai syötä kis­san­pen­tu­ja – pukin kont­tiin voi löytää mui­ta­kin lau­ta­pe­le­jä kuin vanhoja klas­si­koi­ta

leikkipuisto: Se­vet­ti­jär­ven lapset saivat äkäisen nä­köi­sen jou­lu­lah­jan koulun pihalle

Mainos : Anna lah­jak­si pai­kal­li­sym­mär­rys­tä. Tutustu Lapin Kansan joulun ti­laus­tar­jouk­siin tästä.

Pääkirjoitus

Ajo­kort­ti on, vai ajo­kor­ti­ton

-
Toimituksesta

Henkilöauton ajokortteja oli  Suomessa 1.7.2021 yhteensä 3 701 308 kappaletta.  Kun täysi-ikäisiä ihmisiä asui Suomessa 31.12.2020 tilanteen mukaan yhteensä 4 492 267, niin yli neljällä viidestä suomalaisesta täysi-ikäisestä on ajokortti lompakossa.

Voimassa oleva ajokortti on siis meille tärkeä lupalappu. Sitä se on niin nuorille kuin iäkkäillekin kuljettajille.

Tulevana keväänä 17-vuotias nuori voi saada ajokortin nykyistä helpommin, jos uusi lakiehdotus hyväksytään. Henkilöauton ajokortin hakemiseen voi riittää pelkkä huoltajan lupa. Aiemmin pystyi saamaan poikkeusluvan, jos tarvitsi esimerkiksi autoa harrastusten vuoksi eikä joukkoliikennevälineitä ollut käytettävissä.

Ex-mäkihyppääjä Toni Nieminen sai jo vuonna 1992 17-vuotiaana ajokortin. Myös nykyinen Suomen rallitähti Kalle Rovanperä pääsi ratin taakse 17-vuotiaana. Ainakaan lööppeihin he eivät yltäneet rämäpäisen ajotavan vuoksi.

Voisi kuvitella, että mahdollisesti hyväksytyn lakiehdotuksen jälkeen autokouluissa on ruuhkaa. Kuka 17-vuotias kehtaisi enää ajaa mopoautolla tai mopolla, jos on mahdollista päästä ajeluttamaan kavereitaan isän tai äidin uudenkarhealla Mersulla.

Siinä piileekin oma vaaransa. 17-vuotiaalla vauhdin näyttämisen halu voi olla hyvinkin vahva; etenkin kun vieressä ja takapenkillä höystetään painamaan hieman lisää kaasua. Tulee oikeasti paha tunne, kun saa lukea lehdestä, että nuoren kuljettajan auto suistui kovan vauhdin vuoksi metsään ja kaikki kyydissä olleet loukkaantuivat pahoin.

17-vuotiaille pakollista opetusta tulisi kaksi tuntia lisää. Lisätunneilla halutaan vaikuttaa nuorten asenteisiin liikenteessä. Riskienhallinta liikennekäyttäytymisessä on hyve.

Lakiehdotuksessa alaikäisillä olisi autolla ajaminen kiellettyä yöaikaan sekä lauantaina ja sunnuntaina. Kertokaa, miten perjantaiyö poikkeaa edellä mainituista öistä? Viikonloppu alkaa perjantaina ja edessä on yleensä kaksi vapaapäivää.

Yli 70-vuotiaat tarvitsevat ajokortin uudistamista varten lääkärinlausunnon ajokyvystä. Voi olla melkoisen kova paikka kun lääkäri kertoo, että enää ei ole asiaa rattiin. Kysehän on turvallisuudesta, sekä kuljettajan että muiden liikenteessä olevien. Lokakuun puolessa välissä iäkäs kul­jet­ta­ja ajoi vas­taan­tu­le­vien kais­tal­la useita ki­lo­met­re­jä Ke­mi-Tor­nion moot­to­ri­tiel­lä ja aiheutti nokkakolarin. Ilmeisesti kielletty ajosuunta -liikennemerkki ja vähän muutakin oli jäänyt huomaamatta.

Kun kortti lähtee hyllylle, miten tämän jälkeen ajokortiton voi hoitaa sosiaalisia suhteitaan?

Tässä vaiheessa kuvaan tulevat ystävät ja lähisukulaiset. Ei kuljetusavun antaminen iäkkäälle kortittomalle ystävälle ole mahdoton tehtävä.