kolumni: Eikö ka­las­tus­la­ki olekaan kai­kil­le sama? Kysymys on nyt ajan­koh­tai­sem­pi kuin koskaan

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 6: Kuk­ko­lan­kos­ki näyt­tää, mitä elävä jo­ki­kult­tuu­ri voi ih­mi­sel­le merkitä – Heik­ki­län tai­tei­li­ja­vel­jek­set ker­to­vat elä­mäs­tä Väy­län­var­rel­la

Airbnb: Edessä en­nen­nä­ke­mä­tön mat­kus­tus­buu­mi – Vuok­raus­jak­sot ovat pi­den­ty­neet koronan aikana

Airbnb:n mukaan matkustamisessa näkyy merkkejä vahvasta noususta jo nyt.
Airbnb:n mukaan matkustamisessa näkyy merkkejä vahvasta noususta jo nyt.
Kuva: Anna Muotka

Vuokrauspalvelu Airbnb ennustaa, että edessä on ennennäkemätön matkustusbuumi, kun koronakriisi ja sen tuomat rajoitukset väistyvät. Airbnb:n tulos painui tammi-maaliskuussa 1,2 miljardin dollarin (miljardin euron) edestä tappiolle, pääosin kertaerien kuten lainanlyhennysten painamana.

Liikevaihto kuitenkin nousi, samoin varausten bruttoarvo ponnahti yli 50 prosentilla. Varausten keskihinta nousi 25 prosenttia ja oli 160 dollaria (132 euroa) päivältä. Asiakkaat varasivat aiempaa useammin kokonaisia asuntoja ja kaupunkien ulkopuolella sijaitsevia kalliimpia kohteita.

Yhtiön mukaan matkustamisessa näkyy merkkejä vahvasta noususta jo nyt. Jotkin muutokset jäävät pysyviksi, se ennakoi.

– Uskomme, että matkustamisessa nähdyt muutokset ovat pitkäaikaisia. Maailma ei palaa enää koskaan ennalleen, eikä matkustus palaa täysin samanlaiseksi kuin ennen, yhtiö totesi osavuosikatsauksessaan.

Airbnb:n mukaan pandemian aikana yhä useampi asiakas käytti palvelua pitempiin vuokrasuhteisiin. Lähes neljännes varauksista oli alkuvuonna vähintään 28 päivän pituisia, kun osuus oli 14 prosenttia vuonna 2019. Puolet varauksista tehtiin ainakin viikon mittaisille jaksoille.