Vesistöt: Ve­si­lii­ken­teen ra­joi­tuk­sia päi­vi­te­tään Ro­va­nie­men kes­kus­tan alueel­la – ta­voit­tee­na hillitä ve­si­skoot­te­rei­den ai­heut­ta­mia hait­to­ja

Maastopalot: Kulotus oli mennä metsään tällä kertaa Po­siol­la, pe­las­tus­lai­tos va­roit­taa kui­vuu­des­ta

Ahma, pöllö ja poro ehdolla Lapin kir­jas­ton lu­ku­mas­ko­tik­si

Ahma ahmii kirjoja kannesta kanteen. Pöllö kuulee iltasadut kilometrin päähän. Porolla on lukemisen supertaitoja.
Ahma ahmii kirjoja kannesta kanteen.
Ahma ahmii kirjoja kannesta kanteen.

Lapset pääsevät äänestämään suosikkiaan Lapin kirjaston lukumaskotiksi. Vaalissa on ehdolla kolme hahmoa: kirjoja kannesta kanteen ahmiva ahma, kilometrin päähän iltasadut kuuleva pöllö ja lukemisen supertaidoilla varustettu poro.

Lukutaidolla ja lukemisella on monia myönteisiä vaikutuksia, joten voittajahahmon tärkeä tehtävä on houkutella lapsia kirjastoon ja lukemaan. Lukutaito vahvistaa mielikuvitusta, eläytymiskykyä ja empaattisuutta, ja lukeminen on myös keino käsitellä erilaisia tunteita turvallisessa ympäristössä yhdessä aikuisen kanssa.

Lukumaskotin vaali on osa Lukuitu-hanketta, jossa lukemisesta halutaan tehdä lapsille hauska, houkutteleva ja näkyvä asia.

– Tavoitteena on päiväkotien, neuvoloiden ja vapaaehtoisjärjestöjen kautta tuoda lukeminen osaksi jokaisen lapsen ja perheen arkea, hankkeen lukuagentti ja Rovaniemen kirjaston lasten ja nuorten kirjastopalvelujen erikoiskirjastonhoitaja Sanna Haakana sanoo.

Lukumaskotit on suunnitellut Rovaniemen kaupunginkirjaston kirjastonhoitaja Aarni Harvala. Mieleistään hahmoa voi äänestää kirjastoissa paikan päällä tai internetissä maaliskuun loppuun saakka. Myös päiväkodit ja koulut voivat toteuttaa maskottivaalit ryhmille ja luokille.

Lukumaskottiehdokkaat ovat tehneet myös vaalivideot, jotka löytyvät Youtubesta.

Lukumaskottivaalin voittaja julkistetaan huhtikuussa.