Tähtijuttu: Sallaan muut­ta­nut brit­ti­per­he muunsi kou­lu­bus­sin ma­joi­tus­ti­lak­si

Kolumni: Tunsin kerran nuoren ve­nä­läis­mie­hen, ja nyt mietin, onko hän kut­sun­to­ja pa­ke­ne­vien jou­kos­sa

Pääkirjoitus

Ääni on annettu alue­vaa­li­eh­dok­kaal­le

-
Toimituksesta

Täytin kansalaisvelvollisuuteni jo toisena ennakkoäänestyspäivänä. Äänestystapahtuma jää pitempään muistiin kahdesta eri  syystä; nyt äänestettiin ensimmäistä kertaa aluevaaleissa ja jätin äänestyslapun vaaliuurnaan Tervolan kunnantalolla.

En äänestänyt Tervolassa sen vuoksi, että ehdokas olisi välttämättä ollut kotoisin kyseessä olevalta paikkakunnalta.

Aluevaaleissa lappilainen saa äänestää ketä tahansa lappilaista ehdokasta. Eli siis voisin antaa ääneni esimerkiksi inarilaisille  Pirjo Valikaiselle (en tiedä varmuudella onko sukua), jos hänen nimensä olisi noussut useammassa vaalikoneessa kärkeen. Tein oman valintani juuri vaalikoneiden perusteella. Puoluekanta ei painanut näissä vaaleissa niin paljon kuin muissa vaaleissa.

Valitsemani ehdokkaan pitää ilman muuta olla kahden päivystävän sairaalan kannalla, joista toinen sijaitsee Kemissä ja toinen Rovaniemellä.  Kun Länsi-Pohjan ja Lapin sairaanhoitopiirit yhdistetään Lapin hyvinvointialueeksi, niin yhteispäivystys nousee isoksi kysymykseksi. Hallitus on luvannut, että Lapissa voidaan ylläpitää kahta päivystävää sairaalaa vuoteen 2032 asti, mutta mitä sanovat aluevaltuutetut? Mikään laki ei velvoita hyvinvointialuetta ylläpitämään Kemissä ympärivuorokautista päivystävää sairaalaa.

Maakunnan valtuutetut  päättävät jatkossa, kuinka laaja päivystys Länsi-Pohjan sairaalassa tulee olemaan. Suurin osa ehdokkaista on tässä vaiheessa sillä kannalla, että Lapissa tarvitaan jo pitkien välimatkojenkin vuoksi kaksi päivystävää sairaalaa. Jos ei sanoisi, niin sehän tarkoittaisi varmuudella sitä, että äänipotti Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueen asukkailta jäisi olemattomaksi.

Mitä valitut valtuutetut tekevät sen jälkeen, jos valtion rahat eivät riitäkään kahden päivystävän sairaalan ylläpitämiseen? Rahan puutteeseen on helppo vedota, jos vaalilupaukset eivät toteudukaan.

Historiallisissa ensimmäisissä aluevaaleissa kannattaa käydä äänestyskopissa. Näissä vaaleissa valitut valtuutetut päättävät, miten sote-uudistus loppujen lopuksi alueella toteutetaan. Myöhemmin valittavat valtuustot tekevät uudistukseen korkeintaan korjausliikkeitä.

Aluevaltuutetut päättävät hyvinvointialueen  sosiaali- ja terveydenhuollon palvelustrategiasta sekä pelastustoimen palvelutasosta. Keskusteluissa terveydenhuolto on noussut ykkösasiaksi, sosiaalihuolto nousee harvemmin esiin ja pelastustoimi on liki tyystin unohdettu. Terveys on meille kaikille tärkeintä. Ehkä pelastustoimenkin toimivuus tuntuu sen jälkeen tärkeältä, kun palokunta on käynyt sammuttamassa omasta tai naapurin asunnosta lähteneen tulipalon alun.

Käykäähän sunnuntaina äänestämässä.

Näissä aluevaaleissa valitut valtuutetut päättävät, miten sote-uudistus loppujen lopuksi alueella toteutetaan.