Tulipalot: Ro­va­nie­men Kar­von­ran­nas­sa paloi oma­ko­ti­ta­lon sau­nas­sa – yksi savua hen­git­tä­nyt jat­ko­hoi­toon

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

95-vuo­tias Tilma Kangas käy päi­vit­täin len­kil­lä, mutta synt­tä­ri­aje­lul­le hän pääsi rik­sal­la – rol­laat­to­ri joutaa pö­lyyn­ty­mään au­to­tal­lis­sa

Neuvokkaan vapaaehtoiset Raija Korkalainen ja Reima Möykky veivät Tilma Kankaan synttäriajelulle, joka suuntautui Kemijoen rannan kautta Kirkkolammelle.
Neuvokkaan vapaaehtoiset Raija Korkalainen ja Reima Möykky veivät Tilma Kankaan synttäriajelulle, joka suuntautui Kemijoen rannan kautta Kirkkolammelle.
Kuva: Pekka Aho

Rovaniemen Lainaanrannassa asuva Tilma Kangas kävelee lähes joka päivä reippain askelin Arktikumin puistoon. Tukenaan Kankaalla on kävelysauvat.

– Tyttäret toivat minulle rollaattorin, mutta vein sen autotalliin. Eipä ole talli nyt ihan tyhjillään, Kangas sanoo.

Viime keskiviikkona Kangas pääsi kävelyn sijasta pyöräretkelle Kirkkolammen rannalle. Retken kahvitteluineen järjesti Raija Korkalainen, joka tekee vapaaehtoistyötä Neuvokkaassa ja vierailee Kankaan luona kerran viikossa. Retkellä juhlistettiin Kankaan syntymäpäivää: hän täyttää 95 vuotta 29. heinäkuuta.

– Halusimme järjestää Tilmalle synttärilahjaksi hiukan erilaisen päivän, Korkalainen sanoo.

Kangas on ollut Neuvokkaan riksapyörän kyydissä kerran aikasemminkin eikä polkupyöräkyyti pelottanut häntä.

– En pelkää mitään. Tähän ikään mennessä olen jo nähnyt niin monenlaista.

Kuin maalla asuisi

Tilma Kangas on lähtöisin Ylinamman kylästä. Lainaanrannassa hän on asunut 1960-luvulta saakka: hän oli miehensä Eero Kankaan kanssa asunto-osakeyhtiö Tukkihaminan ensimmäisiä asukkaita.

– Tulimme tänne talonmiehiksi. Mieheni teki lumityöt, minä siivosin rappukäytävät, Kangas muistelee.

Alkuaikoina talossa oli paljon elämää, koska lähes jokaisessa perheessä oli lapsia. Myös Kankaiden neljästä lapsesta nuorimmaiset kasvoivat talossa.

Nykyisin talossa on hiljaisempaa, mikä sekin sopii Kankaalle. Hän viihtyy Lainaanrannassa hyvin.

– Täällä on kuin maalla asuisi.

Kotona on hyvä olla

Tilma Kangas on tyytyväinen elämäänsä. Hän sanoo, että kaikki pelaa hyvin.
Tilma Kangas on tyytyväinen elämäänsä. Hän sanoo, että kaikki pelaa hyvin.
Kuva: Pekka Aho

Tilma Kangas asustaa nyt yksin, sillä hänen miehensä kuoli muutama vuosi sitten. Myöskään muita ikätovereita ei juuri ole jäljellä.

Kangas itse näyttää virkeältä ja iloiselta. Mikä on hänen hyvän kuntonsa salaisuus?

– Ulkoilu on tärkeää. En osaa muuta lääkettä neuvoa, hän vastaa.

Aiemmin Kangas teki pitkiäkin kävelylenkkejä. Nykyinen lenkki on hänen mukaansa lyhyt, mutta tällä hetkellä sopiva. Kävelylenkkien lisäksi Kangas ei kaipaa muita aktiviteetteja kodin ulkopuolella: kotona on hyvä olla.

– Olen tyytyväinen elämääni. Kaikki pelaa aivan hyvin, hän sanoo.

Asenne vaikuttaa paljon

Neuvokkaan pyöräluotsi Reima Möykky auttaa Kankaan riksan kyytiin ja arvelee, että myös myönteinen elämänasenne on auttanut hyvän kunnon säilyttämisessä.

– Olen kokenut, että asenne vaikuttaa paljon. Se, että itse on avoin ja aktiivinen.

Möykky on tehnyt Neuvokkaassa vapaaehtoistyötä kymmenen vuoden ajan. Hän ajaa toista Neuvokkaan kahdesta riksapyörästä ja ajeluttaa sillä ikäihmisiä vähintään pari kertaa viikossa. Sähköavusteinen pyörä kulkee kevyesti, vaikka kyydissä on kaksi ihmistä.

Tällä kertaa Möykky kyytiläisineen ajaa Kemijoen rantaa pitkin Kirkkolammen rannalle. Siellä juodaan Tilma Kankaan syntymäpäiväkahvit.

Mikä?

Pyöräluotsi

Sähköriksat ja niitä ajavat pyöräluotsit ovat osa vapaaehtoistyönkeskus Neuvokkaan toimintaa.

Pyöräluotsit mahdollistavat ikäihmisille ja liikuntarajoitteisille ulkoilun turvallisessa seurassa.

Kaikki toimintaan osallistuvat vapaaehtoiset käyvät Pyöräluotsi-koulutuksen, jossa paneudutaan Pyörällä kaiken ikää -toiminnan tavoitteisiin ja toimintaperiaatteisiin.

Toiminnassa käytettävien sähköriksojen hankinnasta on vastannut yhteistyössä mukana oleva Rovaniemen kaupunki.

Reima Möykky kiinnittää turvavyön Tilma Kankaalle.
Reima Möykky kiinnittää turvavyön Tilma Kankaalle.
Kuva: Pekka Aho