Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mikä pu­hut­taa Lapin ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla? Kuun­te­le ter­vei­set Sal­las­ta, Muo­nios­ta ja Uts­joel­ta sekä viime hetken tun­nel­mat

Kolumni: Yksi on juh­lis­ta poissa, kun Suomen toi­sek­si suurin kan­sal­lis­puis­to täyttää ta­sa­vuo­sia

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Tilaajille

19-vuo­tias Sanni Viskari joi aa­mu­kah­viaan, kun yht­äk­kiä rä­jäh­ti: Tal­vi­so­ta syttyi va­roit­ta­mat­ta ja kylä jäi vi­hol­li­sen puo­lel­le van­gik­si – ke­vääl­lä Suomen rajalla pääsi itku

Talvisodan syttyessä itärajan pinnassa jäi yli 2 000 suomalaista evakuoimatta. He joutuivat vankileireille ja pääsivät takaisin Suomeen vasta kaksi kuukautta sodan loppumisen jälkeen. Kovia kokeneista lapsista, naisista ja vanhuksista ei ole puhuttu paljon. Nyt 99-vuotias Sanni Viskari ja 91-vuotias Soja Kortelainen kertovat tarinansa. Talvisodan syttymisestä on kulunut 80 vuotta 30. marraskuuta.

Se marraskuun aamu ei valjennut tavanomaisen harmaana. Sanni Viskari (s. 1920) istui kaikessa rauhassa aamukahvilla sisarensa perheen luona Suojärven Hautavaarassa lähellä Suomen itärajaa. Yhtäkkiä kuului ampumista ja pauketta.

Hetkessä aamuhämärä vaihtui leiskuviksi väreiksi. Ilma oli täynnä tykkitulta ja pommien räjähdyksiä.

Nyt Viskaria jo naurattaa, kun hän muistelee 80 vuoden takaisia kauhunhetkiä.

– Mentiin kaikki perunakuoppaan piiloon.

Lattian alla olevaan kellarinluukkuun ahtautui koko karjalainen suurperhe: sisar, tämän neljä lasta, sisaren miehen veljen perhe kahden lapsensa kanssa, talon 80-vuotiaat vanhaisäntä ja vanhaemäntä sekä kyläilemässä ollut Viskari.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.