Jääkiekko: RoKi Hockey sai ison omis­ta­jan Sveit­sis­tä – EHC Klo­te­nin osa­omis­ta­ja Mike Schälch­li on Lapin ystävä

Itäraja: Ra­ja-Joo­se­pis­sa rau­hal­li­nen yö, ei ra­jan­ylit­tä­jiä

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Ze­lens­kyi vaati Haa­gis­sa eri­tyis­tuo­mio­is­tui­men pe­rus­ta­mis­ta, jotta Venäjä saa­tai­siin vas­tuu­seen hyök­käys­so­dan aloit­ta­mi­ses­ta

Hollannin ulkoministerin mukaan Venäjä on tehnyt Ukrainassa kymmeniä tuhansia sotarikoksia.

Kiova/Haag
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.
Kuva: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDO

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaati torstaina erityistuomioistuimen perustamista, jotta Venäjä saadaan vastuuseen hyökkäyssodan aloittamisesta. Zelenskyi vieraili Haagin kansainvälisessä rikostuomioistuimessa (ICC).

– Vain yksi Venäjän rikos johti kaikkiin näihin rikoksiin: tarkoitan aggressiota, pahuuden alkua, alkuperäistä rikosta. Tästä rikoksesta pitäisi joutua vastuuseen. Siksi vaadimme erityistuomioistuimen perustamista, Zelenskyi perusteli.

ICC tutkii parhaillaan Ukrainan sodan sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan, mutta sillä ei ole valtuuksia puuttua itse hyökkäykseen.

Osa länsimaista on huomauttanut, että pelkästään Ukrainan sotaa varten perustettavaa tuomioistuinta varten voi olla vaikeaa saada laajaa kansainvälistä tukea. Tämän vuoksi on ehdotettu, että perustettaisiin hybridituomioistuin, joka toimisi Ukrainan lakien mukaan.

Zelenskyi torjui tällaisen mallin.

– Vain erityistuomioistuin voi varmistaa oikeuden toteutumisen. Eivät hybridilupaukset, ei hybridikoskemattomuus, vaan täysimittainen oikeus, Zelenskyi sanoi.

ICC antoi maaliskuussa kansainvälisen pidätysmääräyksen Venäjän presidentistä Vladimir Putinista ja lapsiasiavaltuutetusta Marija Lvova-Belovasta. Syynä olivat ukrainalaisten lasten pakkosiirrot Venäjälle Ukrainan sodan yhteydessä.

Ennen Zelenskyiä puhunut Hollannin ulkoministeri Wopke Hoekstra sanoi, että Venäjä on tehnyt yli 85 000 sotarikosta Ukrainan sodan aikana.

"Tiedämme, ettemme ole Natossa sodan aikana"

Zelenskyi on aiemmin kehottanut sotilasliitto Natoa kutsumaan Ukrainan liittoon. Nyt hän sanoo kuitenkin hallintonsa suhtautuvan realistisesti siihen, ettei Ukraina tule pääsemään Natoon Venäjältä puolustautuessaan.

– Olemme realistisia, tiedämme, ettemme ole Natossa sodan aikana, Zelenskyi sanoi toimittajille.

– Mutta haluamme selvän viestin siitä, että olemme Natossa sodan jälkeen.

Ukrainan presidentti kehotti Hollantia ja muita maita lisäämään sotilaallista ja muuta tukeaan.

– Taistelukentällä on paljon haasteita ja vaikeuksia, Zelenskyi sanoi. Hän painotti, ettei voitto riipu vain Ukrainasta.

– Me tarvitsemme rakkaita ystäviä ennen kaikkea siksi, että taistelemme yhteisten arvojen puolesta.

Hollanti on puolustusministeriönsä mukaan jo tukenut Ukrainaa muun muassa panssarivaunuin ja haupitsein.

Hollannin pääministerin Mark Rutten mukaan työtä tehdään myös kumppanimaiden kanssa, jotta saataisiin aikaan yksimielisyys F-16-hävittäjien toimittamisesta Ukrainalle. Hän kuvaili tämän olevan kuitenkin arkaluonteinen aihe.

Belgian pääministeri Alexander De Croo puolestaan lupasi uuden sotilasapupaketin, jonka arvo olisi noin 200 miljoonaa euroa. Rahat apupakettiin otettaisiin jäädytetyistä venäläisvaroista.

Zelenskyin oli määrä vierailla torstaina myös sotilastukikohdassa katsomassa tarvikkeita, jotka on määrä lähettää Ukrainaan. Hollantilaisviranomaiset vahvistivat Zelenskyin myös tavanneen maan kuninkaan Willem-Alexanderin, joka ilmaisi tukeaan Ukrainalle pian sen jälkeen, kun Venäjä oli aloittanut laajan hyökkäyksensä viime vuoden helmikuussa.