Pääkirjoitus: Lapin kes­kus­ta­joh­don on poh­dit­ta­va, onko Väy­ry­ses­tä enemmän haittaa vai hyötyä eh­dok­kaa­na – tilanne on puo­lueel­le nolo ja kiu­sal­li­nen

kolumni: Mies, sinäkin voit ra­ken­taa uran, säi­lyt­tää poi­ka­ni­me­si ja olla vahva it­se­näi­nen mies – muista vain roolisi hei­kom­pa­na su­ku­puo­le­na

Kolumni

Yrit­tä­jä elä­vöit­tää kau­pun­kia

Kolumni

Kunta joka ei arvosta yrittäjyyttä, on kuoleva kunta. Kaikki tietävät, että verotulot tekevät hyvinvoinnin. Mahdoton yhtälö on se, että vain kunta työllistää, koska ainoa verotulo on silloin pieni palautus itsemaksamasta palkasta sivukuluineen.

Kilpailuun keskittyminen lisää kannattamattomuutta ja yhteistyö toisinpäin. Tästä on myös kuntasektorilla esimerkkejä ympäri suomea.

On ollut ilo seurata sitä, kuinka Kemissä on yksityiset yrittäjät tehneet kulttuuritekoja. Sisäsataman elävöittäminen kaikkine siihen liittyvine investointeineen on tietenkin kaikkien tiedossa. Muutama vuosi sitten Cafe Hertta jopa kulttuuriteosta palkittiin.

Marttalan Ilkan avaama ”Finnoilin” kahvila on hieno kulttuuriteko, jossa legendaarinen turinatupa lyötiin uudelleen tulille. Uusittu hotelli Palomestarin pubi muuttui remontissa täysin ja toimii nyt CafeBar Kino nimellä, elokuvateatteria mukaillen. Todellinen kulttuuriteko tapahtui toukokuussa, kun CafeBar Kino ja Oluthuone Kukko toteuttivat yllä mainittua yhteistyötä keskinäisen kilpailun sijaan, rakentaen yhteisen terassin kävelykadulle. Antoivatpa he Pizzeria Morillekin mahdollisuuden myydä sinne ruokaa.

Kulttuuriteko tämä on siksi, että parhaimmillaan tämä palauttaa asioimiskulttuurin hiljentyneeseen kaupungin keskustaan. Olemme nähneet ajan jolloin näillä kahdella baarilla on naru kiertämässä asfaltilla keikkuvia terassikalusteita, selkeästi toisistaan erotettuna, jolloin asiakkaalle oikein välittyi se, että olemme ja pysymme kilpailijoina. Nyt näemme selvästi sen, että mainitut yritykset pitävät yhtä ja tulemme näkemään sen, mitä tämä viihtyvyyden lisääminen yhteistyössä tekee.

Tulemme näkemään tulevaisuudessa senkin, että kuinka paljon jalkaparien lisääntyminen keskikaupungilla kuluttaa saranoita muiden kauppiaiden ulko-ovista. Sekin nähdään tulevaisuudessa tuoko lisääntyneet jalkaparit keskikaupungilla samoille huudeille uusia yrityksiä.

Siitä uskallan vetoa lyödä, ettei tämä näkyvä ja viihtyisyyttä lisäävä yhteistyö keskustaa entisestään ainakaan hiljennä.

Sillä millaiset koristevalot ovat kaupungin puistojen puiden oksilla, ei ole kaupungin elinvoiman lisäämisen kanssa mitään tekemistä. Mutta sillä miten kaupunki päätöksillään tukee yrittäjyyttä ja miten yrittäjät keskenään tekevät yhteistyötä, rakennetaan menestystä josta kaikki asukkaat hyötyvät.

Toivotan valtavasti menestystä rohkeille yrittäjille ja haastan muut yrittäjät ja kunnat tekemään vastaavaa. Hyvää ja nautinnollista kesää.

Tulemme näkemään tulevaisuudessa senkin, että kuinka paljon jalkaparien lisääntyminen keskikaupungilla kuluttaa saranoita muiden kauppiaiden ulko-ovista.