Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

häiriöt: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Yli­tor­nion lukio soitti Ete­lä-Af­rik­kaan – opis­ke­li­jat pää­si­vät haas­tat­te­le­maan va­paus­tais­te­li­ja Denis Gold­ber­giä

Ylitornion lukion taksvärkkirahat lahjoitettiin tänä vuonna House of Hope -järjestölle, joka pyrkii parantamaan Etelä-Afrikan mustien asemaa ja edistämään lukutaitoa.

Lukion opettajien mukaan opiskelijat kuuntelivat Denis Goldbergin kertomuksia elämästään ja ajastaan vankilassa keskittyneesti.
Lukion opettajien mukaan opiskelijat kuuntelivat Denis Goldbergin kertomuksia elämästään ja ajastaan vankilassa keskittyneesti.

Ylitornion lukion opiskelijoilla oli 3. lokakuuta ainutlaatuinen mahdollisuus haastatella eteläafrikkalaista vapaustaistelijaa Denis Goldbergia Skypen välityksellä. Goldberg tuomittiin samassa oikeudenkäynnissä Nelson Mandelan kanssa elinkautiseen vankeuteen taistelusta apartheidia, rotuerottelua, vastaan.

– Vaikka rotuerottelulaki on poistunut vuonna 1994, se elää edelleen ihmisten mielissä, Goldberg kertoi oppilaille.

Denis Goldberg on House of Hope -järjestön perustaja. Järjestö pyrkii parantamaan Etelä-Afrikan mustien asemaa ja edistämään muun muassa lukutaitoa. Ylitornion lukion taksvärkki kerättiin tänä vuonna tälle järjestölle, johon rehtori Sari Lantto tutustui käydessään luennoimassa Etelä-Afrikassa viime keväänä.

– Oli mielenkiitoista kuulla, mihin keräämämme rahat menevät. Haastattelu oli koskettava ja samalla hyvä kuullun ymmärtämisen harjoitus, jossa oli tärkeää sanastoa. Denis Goldberg puhui tosi selkeää englantia, kommentoi kielten opettaja Hanna Viippola.

Ylitornion lukio haastatteli House of Hopen perustajaa, apartheid-vapaustaistelijaa Denis Goldbergiä.
Ylitornion lukio haastatteli House of Hopen perustajaa, apartheid-vapaustaistelijaa Denis Goldbergiä.

Goldberg istui vankilassa 22 vuotta

Goldberg kertoi lukion väelle elämästään, ajastaan vankilassa ja omista periaatteistaan. Voisi kuvitella, että 22 vuotta elämästään vankilassa istunut 89-vuotias Goldberg olisi katkera mies.

Sen sijaan Skypessä nähtiin iloinen ja selkeäsanainen mies, joka kertoi elämästään ja vastaili lukiolaisten hänelle esittämiin kysymyksiin.

– Opin jo lapsuudessani ensin vanhemmiltani ja myöhemmin hienolta opettajaltani, että ihmiset ovat kaikki samanarvoisia. Ei ole oikein, että ihmiset luokitellaan ihonvärin mukaan: valkoisille kaikki edut, värillisille joitain etuja ja mustille ei mitään. Ei ole oikein, että eri ihmisiä koskevat eri lait. Se on rikos ihmisyyttä vastaan.

Opiskelijat esittivät kysymyksiä 89-vuotiaalle Goldbergille Skypellä. Kuvassa opiskelijt Saimi Viiri ja Oskari Siponen sekä rehtori Sari Lantto.
Opiskelijat esittivät kysymyksiä 89-vuotiaalle Goldbergille Skypellä. Kuvassa opiskelijt Saimi Viiri ja Oskari Siponen sekä rehtori Sari Lantto.

Millaisia vankilavuodet olivat ja miten onnistuitte säilyttämään terveytenne siellä, lukion opiskelijat Saimi Viiri ja Oskari Siponen kysyivät.

– Minun tapani elää on nauraa. En saanut kuolemantuomiota vaan elinkautisen, itse asiassa neljä kertaa elinkautisen taistelustani apartheidia vastaan. Opin paljon vankilassa. Siellä vangit erotettiin toisistaan, ja se oli kauheaa. Perheeni muutti Englantiin, koska heitä uhkailtiin koko ajan. Kun lopulta tapasin lapseni, en edes tuntenut heitä. Vapauduttuani halusin jatkaa taistelua vangittuna olevien tovereitteni puolesta, Goldberg kertoi.

Opiskelijat kuuntelivat Goldbergin kertomuksia intensiivisesti.

– Rahat, jotka koulumme kanssa sijoitettiin hänen perustamaansa yritykseen, saivat vielä suuremman merkityksen, kun hän perusteli, miksi on perustanut sen, sanoi koulun opiskelija Inka Honkuri.

Kirjoittaja työskentelee Ylitornion yhteiskoulun lukiossa.