Yli­tor­niol­le nousee hir­si­nen päi­vä­ko­ti - käyt­töön ensi syksynä

"Ruokailun ajaksi ei tarvitse kerätä leikkivälineitä pois, vaan lasten leikit saavat jatkua ruokailun jälkeen. "

Päiväkoti nouse Mellantien varrelle. Lapset pääsevät uuteen päiväkotiin ensi vuoden syyskuussa.
Päiväkoti nouse Mellantien varrelle. Lapset pääsevät uuteen päiväkotiin ensi vuoden syyskuussa.

Ylitornion varhaiskasvatus saa uudet tilat, kun päiväkoti otetaan käyttöön syyskuussa 2021. Hirsinen päiväkoti nousee Mellantien varteen terveyskeskuksen ja koulukeskuksen välimaastoon.

Uuteen päiväkotiin tulee neljä osastoa eri lapsiryhmille mukaan lukien esikoululaiset. Ryhmätilojen lisäksi päiväkotiin tulee muun muassa ruokasali, liikuntasali, terapiatilat ja henkilökunnan työtilat.

– Varhaiskasvatus saa uuden varhaiskasvatussuunnitelman mukaiset oppimisympäristöt sekä modernit ja  asianmukaiset tilat, sanoo vs sivistysjohtaja Hanna Lintupuro.

– Olen erittäin kiitollinen kunnan päättäjille, että Ylitorniolla päätettiin rakentaa kokonaan uusi päiväkoti ja panostaa hyvinvointiin valitsemalla hirsi rakennusmateriaaliksi. Uuden päiväkodin suunnittelu ja rakentaminen vaativat kunnan sisällä tiivistä yhteistyötä eri hallintokuntien teknisen ja sivistystoimen välillä. Se on onnistunut erinomaisesti ja yhteistyö on sujunut todella hyvin, Lintupuro lisää.

Kunnan panostus päiväkotiin on alkanut perusteellisesta suunnittelusta, jossa on kuultu myös talon tulevia käyttäjiä. Rakennuksen lisäksi on kiinnitetty huomiota turvalliseen liikkumiseen alueella. Päiväkodin tieltä on purettu kerrostalo ja Ojavainion kiinteistö.


Varhaiskasvatuksen tilat ovat tällä hetkellä Suutarinmäen päiväkodissa ja Lukiolla sijaitsevassa päiväkodissa, jossa myös esikoulu toimii.

Lasten määrä vaihtelee. Tällä hetkellä Suutarinmäen päiväkodissa on noin 30 lasta, Lukiolla noin 50 lasta. Lisäksi perhepäivähoidossa on kuusi lasta. Uuteen päiväkotiin tulee tilat  66–84 lapselle, riippuen lasten iästä.

Kevään kuluessa ratkaistaan, mihin jää toimintaa uuden päiväkodin lisäksi. Uuteen päiväkotiin tulee 13–15 työntekijää.

Ylitornion vs sivistystoimenjohtaja Hanna Lintupuro ja varhaiskasvatuksen johtaja Päivi Yliniva kävivät katsomassa uuden päiväkodin valmistumista.
Ylitornion vs sivistystoimenjohtaja Hanna Lintupuro ja varhaiskasvatuksen johtaja Päivi Yliniva kävivät katsomassa uuden päiväkodin valmistumista.
Kuva: Tuulikki Kourilehto

Varhaiskasvatusjohtaja Päivi Ylinivan mukaan tavoitteena oli nykyaikainen oppimisympäristö lapsille ja toimivat tilat henkilökunnalle ja sellaiset myös saadaan.

Valtuuston toiveesta rakennus on hirsitalo. Se on mieluinen ratkaisu myös päiväkodin käyttäjille.

Uuden päiväkodin tilat ovat Ylinivan mukaan monikäyttöiset. Ryhmätilojen lisäksi on lepotila ja jakotiloja pienryhmille. Terapiahuone esimerkiksi puheterapiaa varten.

Yliniva iloitsee myös erillisestä ruokasalista, liikuntasalista ja päiväkodin sijainnista.

– Ruokailun ajaksi ei tarvitse kerätä leikkivälineitä pois, vaan lasten leikit saavat jatkua ruokailun jälkeen. Pieni liikuntasali toimii myös eskareiden lepotilana. Päiväkoti on lähellä koulua, kirjastoa, urheilukenttää ja lähiliikuntapaikkaa. Yhteistyö koulun kanssa voi tiivistyä, Yliniva sanoo.

Tulevaisuudessa päiväkodin yhteyteen suunnitellaan järjestettäväksi myös avointa varhaiskasvatusta. Avoimessa päiväkodissa perheet, joiden lapset eivät ole varhaiskasvatuksessa, saavat ohjausta ja tukea kasvatuskysymyksiin.

Uusi päiväkoti

Hirsirakennus.

4-osastoinen päiväkoti.

986,5 neliömetriä.

Rakennuskustannukset 3,0 miljoonaa euroa.

Irtaimisto ja kalusteet n. 200 000 euroa.

Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Avario, arkkitehti Katri Durchman.

Urakoitsija Rakennusliike Lapti Oy.

Hirsitoimitus Kontiotuote Oy.

Otetaan käyttöön syyskuussa 2021.

Investointi kunnan kukkarosta
Tuulikki Kourilehto

Ylitornion kunnan investointitahti jatkuu. Kunnan omistamalle Alkkulan aluelämpö Oy:lle valmistui lokakuussa neljä miljoonaa euroa maksanut uusi lämpölaitos. Ensi kesänä valmistuu kolme miljoonaa euroa maksava päiväkoti. Molemmat investoinnit kunta kustantaa omasta pussista.

Kirjastoa peruskorjattiin 800 000 eurolla.

Vuosina 2018–2019 Ylitornio on satsannut uimahallin ja kuntotalon liikuntasalin saneerauksiin yhteensä 1,2 miljoonaa euroa, johon sai 30 prosenttia valtionavustusta.

350 000 eurolla rakennettiin lähiliikuntapaikka, jonka avustus oli 100 000 euroa.

Vuonna 2016 valmistui Ainiovaaran peruskoulun laajennus ja peruskorjaus, jonka hintalappu oli 6,5 miljoonaa euroa. Valtionosuus oli 2,3 miljoonaa euroa. Samana vuonna valmistui Alkkulanraitin kolmen miljoonan euron perusparannus, josta Ylitornion kunnan osuus oli miljoona euroa.

2013 valmistunut uusi urheilukenttä maksoi 1,2 miljoonaa euroa. Lisäksi Aavasaksan laskettelukeskukseen on investoitu noin miljoonalla eurolla kahvila, kolmas rinne ja mattohissi. Uusi ala-asema rakennetaan tänä vuonna, sen kustannukset ovat 220 000 euroa.

Vuodelle 2021 Ylitornio varautuu Aavasaksan rinteiden lumetukseen 230 000 eurolla.

Noin 4 000 asukaan kunnalle investoinnit ovat melkoinen satsaus palveluihin.