lumivyöry: NRK: Nuori nor­ja­lais­mies kuoli lu­mi­vyö­rys­sä Nor­jas­sa

huoltoasemat: Säh­kö­au­to­jen ke­hit­tyes­sä py­säh­tyä tar­vit­see yhä har­vem­min – tar­koit­taa­ko se kuo­le­maa huol­toa­se­mil­le?

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Yli­opis­tot pyr­ki­vät tar­joa­maan lä­hi­ope­tus­ta ainakin en­sim­mäi­sen ja toisen vuoden opis­ke­li­joil­le

Syksyn järjestelyjä pohditaan synkentyneessä koronatilanteessa - myös nopeisiin muutoksiin joudutaan varautumaan.

Helsinki
Yliopistot ratkovat ensi viikolla, millaisena opetus järjestetään synkkenevässä koronatilanteessa. Kuvituskuva Lapin Yliopiston taiteiden tiedekunnasta.
Yliopistot ratkovat ensi viikolla, millaisena opetus järjestetään synkkenevässä koronatilanteessa. Kuvituskuva Lapin Yliopiston taiteiden tiedekunnasta.
Kuva: Jussi Leinonen

Yliopistot alkavat ensi viikolla ratkoa, miten ne järjestävät alkavalla syyslukukaudella opetuksen nopeasti synkentyneen koronatilanteen varjossa.

Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi kokoontuu näillä näkymin keskiviikkona kuulemaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asiantuntijanäkemykset siitä, miltä koronatilanne näyttää ja mitkä ovat syksyn ennusteet.

– Tarkoitus on muodostaa yhteinen tilannekuva, mutta yhtenäistä linjaa emme ole hakemassa alueellisten eroavaisuuksien vuoksi. On tärkeää, että yliopistot tekevät itsenäisesti päätöksiä alueellisten viranomaisten kanssa, jos valtakunnallisia linjauksia ei tule, sanoo rehtorineuvoston puheenjohtaja, Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen.

Jo ennen lomia syksyn järjestelyistä on tehty alustavia linjauksia. STT:n soittokierroksen perusteella yleinen linja on, että ainakin nyt opintonsa aloittaville ja viime vuonna aloittaneille pyritään järjestämään lähiopetusta ja mahdollisuuksia läsnäoloon mahdollisimman paljon.

Lisäksi on tiettyjä aloja, joilla lähiopetusta tarvitaan esimerkiksi erityismateriaalien, tilojen ja välineiden vuoksi.

"Tiedossa on, että nuorten aikuisten joukossa on virusherkkyyttä"

Hämäläisen omassa yliopistossa Jyväskylässä on tehty koko kevät työtä sen eteen, että syksyllä pystyttäisiin järjestämään mahdollisimman paljon lähiopetusta koronaturvallisesti.

– Tavoite on ollut, että jokainen opiskelija jokaisessa ikäryhmässä pääsisi pienryhmätyöskentelyyn ja yhteistyöhön muiden opiskelijoiden kanssa ja vain isoimmat massaluennot järjestetään hybridimuodossa eli osittain etänä.

Yliopistoista kuitenkin painotetaan, että koronatilannetta seurataan jatkuvasti ja suunnitelmia on varauduttu tarvittaessa muuttamaan.

– Ollaan hyvin herkällä jalalla liikkeellä ja aktiivisesti seurataan. On hyvin tiedossa, että nuorten aikuisten joukossa sitä virusherkkyyttä on olemassa, sanoo Lapin yliopiston rehtori Antti Syväjärvi.

Tällä hetkellä monen yliopiston suunnitelmissa on, että opintonsa aloittaville järjestetään lähiopetusta mahdollisimman paljon.
Tällä hetkellä monen yliopiston suunnitelmissa on, että opintonsa aloittaville järjestetään lähiopetusta mahdollisimman paljon.
Kuva: Jouni Porsanger

Tampereen yliopistossa lukuvuosi käynnistyy osittain etänä.

– Uudet opiskelijat otetaan vastaan kampuksilla, ja elo-syyskuun orientoivat opinnot pyritään toteuttamaan lähiopetuksena. Tavoitteemme on pyrkiä järjestämään syyslukukaudella lähiopetusta pienryhmille, mutta isot massaluentotyyppiset jaksot järjestetään etäopetuksena, kertoo Tampereen yliopiston rehtori Mari Walls.

Tampereen korkeakouluyhteisön pandemiaryhmä kokoontuu 16. elokuuta, jolloin nykyistä ohjeistusta tarvittaessa päivitetään.

Rokotteen saaminen opiskelupaikkakunnalla "äärimmäisen tärkeää"

Yliopistot eivät voi ohjata tai patistaa opiskelijoita ottamaan koronarokotuksia, mutta rehtoreiden puheissa nousee esiin toive siitä, että nuorten aikuisten rokotuskattavuutta saataisiin nopeasti ylöspäin.

– Nyt tietysti toivottaisiin, että nuoret kävisivät ottamassa ne rokotukset. Se on avain siihen, että voidaan olla lähiopetuksessa, sanoo Turun yliopiston vararehtori Piia Björn.

Jyväskylän yliopiston rehtorin Keijo Hämäläisen mielestä on hieno asia, että monessa kaupungissa, kuten Jyväskylässä, aukeaa ilman ajanvarausta pop up -rokotuspisteitä myös nuorille aikuisille.

– Opiskelijakaupungeissa on äärimmäisen tärkeää, että rokotusta ei tarvitse mennä ottamaan kotipaikkakunnalle, vaan sen voi saada myös opiskelupaikkakunnalla, vaikka ei ole kirjoilla siellä.