Kysely: Suo­ma­lai­set huo­mioi­si­vat Poh­jois-Suo­men muut­tu­neen aseman hal­li­tus­oh­jel­mas­sa

Pääkirjoitus: Vien­ti­alo­jen sopu on hyvä komp­ro­mis­si – lak­ko­ke­vät voidaan vielä välttää

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Tilaajille

Yleisen ve­ri­ryh­män luo­vut­ta­ja on tärkeä, koska isolla osalla po­ti­lais­ta on yleinen ve­ri­ryh­mä – Ro­va­nie­mel­lä on jälleen mah­dol­li­suus luo­vut­taa verta

Rovaniemellä järjestetään verenluovutustilaisuus maanantaina 11. marraskuuta. Verenluovuttajia tarvitaan Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun mukaan aina jokaisesta veriryhmästä.

Jos luovuttajan veriryhmä on yleinen, hän on tärkeä luovuttaja, koska myös isolla osalla potilaista on yleinen veriryhmä. Vuosittain arviolta 50 000 potilasta saa Suomessa hoitoa verivalmisteilla. Verivalmisteita tarvitaan muun muassa leikkaus- ja syöpäpotilaiden hoidossa, onnettomuuksien uhreille sekä keskosvauvoille.

Suurin osa lääkkeistä ei Veripalvelun mukaan ole este luovutukselle. Yleisimmin luullaan väärin, että kaikki verenpaine-, astma- tai masennuslääkkeet estäisivät luovutuksen. Lääkettä tärkeämpi tieto on hoitajan Päivi Luukkasen mukaan tieto tilanteesta tai sairaudesta, jota mahdollinen luovuttaja lääkitsee.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.