Yle: Huit­tis­lai­sen lapsen epäil­lään saaneen tuh­ka­rok­ko­tar­tun­nan Ro­va­nie­mel­tä – THL ja Lapin kes­kus­sai­raa­la sel­vit­tä­vät ti­lan­net­ta

Tuhkarokkoa voidaan ehkäistä vain rokotuksin.
Tuhkarokkoa voidaan ehkäistä vain rokotuksin.
Kuva: LUKAS BARTH-TUTTAS

Huittislainen lapsi on sairastunut tuhkarokkoon, uutisoi Yle. Lapsi oli rokottamaton.

Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Uusitalo-Seppälä arvioi Ylelle, että lapsi on todennäköisesti saanut tartunnan Rovaniemeltä vuodenvaihteessa. Lapsi oli silloin Rovaniemellä lomamatkalla ja tekemisissä useiden ulkomaalaisten kanssa.

–Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Lapin keskussairaala selvittävät, onko sillä alueella mahdollisesti taudille altistuneita, Uusitalo-Seppälä sanoo Ylen jutussa.

Lapsi sai kuumeen tuhkarokosta 7. tammikuuta. Satasairaalan lastenpäivystykseen hänet vietiin 13. tammikuuta.

Tuhkarokko on koko kehon tulehdustila eli yleisinfektio, jolla on vaikeita jälkitauteja. Sen aiheuttaa paramyksovirus. Tuhkarokko voi THL:n mukaan olla vakava sairaus kenelle tahansa iästä riippumatta. Se tarttuu erittäin herkästi.

Tuhkarokko tarttuu kosketus- ja pisaratartuntana ja ilmateitse. Sairastunut erittää virusta runsaasti. Oireet alkavat yleensää 9–11 vuorokauden kuluttua tarunnasta, vaihdellen 7–21 vuorokauteen.

Tuhkarokkoa voi ehkäistä vain rokotuksin.