Kolumni: Ro­va­nie­men kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen pitää estää ve­ro­va­ro­jen kaap­paus lait­ta­mal­la kylien säätiö ruotuun

Sää: Lapissa vii­kos­ta on tulossa märkä ja ma­ta­la­pai­nei­nen – "Paras mah­dol­li­suus lumi- ja rän­tä­sa­tee­seen on Kä­si­var­res­sa"

pääkirjoitus: Putinin Venäjä on to­dis­ta­nut ar­vaa­mat­to­muu­ten­sa ja häi­käi­le­mät­tö­myy­ten­sä jo useam­paan kertaan – Suomen on oltava valmis mihin tahansa

Yhteen Tik­tok-vi­deoon saattaa mennä aikaa tun­nis­ta koko päivään - Kemin kau­pun­ki teki uuden alue­val­tauk­sen Tik­to­kis­sa ke­sä­so­met­ta­jien avulla.

Kemin kaupunki on tänä kesänä repäissyt ja luonut Kemiin uuden kesätyön. Kaupungilla on nyt viralliset kesäsomettajat.

Johanna Virkkunen ja Ella Joutsen ovat Kemin kaupungin markkinointiviestinnän korkeakouluharjoittelijoina koko kesän ajan. Lisäksi kaupunki on palkannut viisi nuorta, jotka työskentelevät somettajina kolmen viikon pätkissä. Somettajat pyrkivät tukemaan Koe merellinen Kemi -kampanjaa sekä nostamaan Kemin mainetta kesäkaupunkina.

Somettajat haluavat näyttää kaikille, että kyllä Kemissäkin tapahtuu.

Työ avaa sosiaalisen median taustoja

Somettajat julkaisevat sisältöä nimellä @visitkemi sekä Instagramissa ja Facebookissa, että täysin uutena aluevaltauksena Tiktokissa. Matkailututkimusta opiskeleva Ella Joutsen kertoo tämän laajentavan kohdeyleisöä, sillä sovelluksissa on melko tarkasti jakautuneet ikäryhmät. Somettajien päivään kuuluu paljon muutakin, kuin pelkkää julkaisujen tekemistä. Työpäiviin kuuluu kuvaamisen lisäksi myös julkaisuiden suunnittelua ja editointia, sekä päivien aikatauluttamista.

–Yhteen Tiktok-videoon saattaa mennä aikaa tunnista koko päivään. Se riippuu myös siitä, onko mitään materiaalia valmiina, kertoo johtamista opiskeleva Johanna Virkkunen.

Kukaan somettajista ei ole aiemmin tehnyt videoita Tiktokiin, joten sovellus on uusi kokemus. Somettajat kokevat Tiktokin kuitenkin hauskaksi ja käteväksi sovellukseksi.

–Testailemme vähän kaikkea. Tässä hommassa on kiva kokeilla ja opetella uusia asioita, Ella Joutsen kertoo.

Kolmen viikon pätkää ovat juuri tekemässä Tatu Virtala ja Saana Vesenne. Mahdollisuudesta kesätyöhön on ilmoitettu keväällä muunmuassa lehdessä ja koulujen Wilmassa.

–Luulen, että heittäytymiskyky ja taito käyttää somea ovat tärkeitä piirteitä tässä työssä, kertoo toisen vuoden sähkö- ja automaatioalalla aloittava Tatu Virtala.

–Itselläni on myös somekokemuksen lisäksi valokuvaustaustaa ja yläasteella valinnainen ilmaisutaito kiinnosti, Oulussa Kastellin lukiossa opiskeleva Vesenne jatkaa.

Somettajat kertovat työn avaavan paljon sitä, mitä sosiaalisen median julkaisujen takana todellisuudessa tapahtuu.

Kevyeltä kuulostavaan työhön liittyypaljon taustatyötä ja miettimistä.

Kesäsomettajat Tatu Virtala, Ella Joutsen, Johanna Virkkunen sekä Saana Vesenne.
Kesäsomettajat Tatu Virtala, Ella Joutsen, Johanna Virkkunen sekä Saana Vesenne.
Kuva: Fanni Frant

Jokainen päivä on erilainen

–Parasta työssä on se, kun pääsee ylittämään omia rajoja ja tekemään kaikkea siistiä, kertoo Virtala.

–Pidän asioiden suunnittelemisesta ja uusien asioiden kokemisesta, jatkaa Vesenne.

Somettajat ovat päässeet seuraamaan muunmuassa tuulimyllyjen siipien siirtoa ja sellulaivan lastausta.  Lisäksi he ovat päässeet SUP-lautailemaan, sekä risteilylle Laitakariin katsomaan lampaita.

–Jokainen päivä on erilainen. Vaikka olisi suunnitelma valmiina, voi vaikkapa sää muuttua yllättäen jolloin pitää muuttaa suunnitelmia. Tiettyjä rutiineja ei siis ole, Johanna Virkkunen kertoo.

–Työssä pääsee myös tapaamaan paljon erilaisia ihmisiä, Ella Joutsen mainitsee.

Tällä viikolla somettajien suurin työ on mainostaa 23.7. alkavaa viikinkiviikonloppua. Tapahtuma alkaa perjantaina Kemin sisäsatamassa, jossa on luvassa erilaista ohjelmaa.

–Lauantaina tapahtuma jatkuu Laitakarissa, jonne pääsee laivalla, joka kulkee väliä jatkuvasti. Ainoa pääsymaksu tapahtumaan on risteilymaksu, kertoo Virkkunen.

Viikinkiviikonlopun sivussa saarella järjestetään Kemin latu ry:n toimesta myös Nuku yö ulkona -tapahtuma.