Kysely: Suo­ma­lai­set huo­mioi­si­vat Poh­jois-Suo­men muut­tu­neen aseman ja mah­dol­li­suu­det hal­li­tus­oh­jel­mas­sa

Kolumni: Turha kuolema herätti ruot­sa­lai­set

Pääkirjoitus: Lo­hen­ka­las­tus­kiel­to pa­kot­taa Uts­joel­la pai­kal­li­set ra­ken­ta­maan uu­del­leen arkensa

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Yh­dys­val­tain pre­si­dent­ti Joe Biden on al­le­kir­joit­ta­nut Suomen Na­to-jä­se­nyy­den ra­ti­fioin­nin: "Tämä on mel­koi­sen suuri päivä"

Allekirjoitusseremoniassa Biden luonnehti Suomea ja Ruotsia "kahdeksi ylpeäksi ja itsenäiseksi valtioksi" ja niiden liittymistä Natoon "vedenjakajaksi" sotilasliiton historiassa.

Washington
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden allekirjoitti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnin tiistaina.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden allekirjoitti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnin tiistaina.
Kuva: JIM LO SCALZO

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on allekirjoittanut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnin allekirjoitusseremoniassa.

Hän kutsui Suomen ja Ruotsin liittymistä Natoon "vedenjakajaksi" sotilasliiton historiassa ja allekirjoitusta tärkeäksi hetkeksi.

– Tämä on melkoisen suuri päivä, hän luonnehti ennen allekirjoittamista.

– Sekä Ruotsilla että Suomella on vahvat demokraattiset instituutiot, vahvat armeijat sekä talous. Niiden liittyminen vahvistaa liittoa, Biden sanoi.

Biden luonnehti Suomea ja Ruotsia "kahdeksi ylpeäksi ja itsenäiseksi valtioksi".

– Sotilasliitosta tulee vahvempi kuin koskaan, hän lisäsi, ja sai raikuvat aplodit.

Yhdysvaltain senaatti antoi torstaina hyväksyntänsä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksille lähes yksimielisesti.

Niinistö kiitti Bidenia "arvokkaasta tuesta"

Presidentti Sauli Niinistö kertoi Twitterissä ennen seremoniaa puhuneensa puhelimessa kolmistaan Bidenin sekä Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa.

Presidentinkanslian mukaan kolmenvälisessä puhelussa Niinistö kiitti Bidenia Yhdysvaltain arvokkaasta tuesta kuluneen vuoden aikana.

– Olemme tulleet pitkän matkan siitä, kun ensimmäistä kertaa keskustelimme näistä aiheista”, presidentti Niinistö totesi Bidenille presidentinkanslian tiedotteen mukaan.

Presidentti Niinistö, presidentti Biden ja pääministeri Andersson keskustelivat vielä puuttuvista ratifioinneista sekä Suomen ja Ruotsin tulevasta roolista Naton jäseninä.

Presidentti Niinistö nosti turvallisuuspolitiikan ohella esiin myös teknologiayhteistyön merkityksen Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltain suhteissa. Puhelussa keskusteltiin lisäksi tarpeesta jatkaa Ukrainan tukemista.

Jo 23 maata ratifioinut Suomen liittymispöytäkirjan

Tähän mennessä 23 Nato-maata on ratifioinut Suomen liittymispöytäkirjan.

Nato-jäsenyys tulee ratifioida kaikissa sotilasliiton 30 nykyisessä jäsenmaassa.

Ennen Yhdysvaltoja Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden oli ratifioinut 22 maata: Albania, Belgia, Britannia, Bulgaria, Hollanti, Islanti, Kanada, Kroatia, Latvia, Liettua, Luxemburg, Montenegro, Norja, Pohjois-Makedonia, Puola, Ranska, Romania, Saksa, Slovenia, Tanska, Viro ja Italia.

Nato-maista vain Turkki on ilmaissut vastustavansa Suomen ja Ruotsin liittymistä Natoon, jos maat eivät ryhdy konkreettisiin toimiin ja taivu yhteistyöhön Turkin kanssa "terrorismin kitkemiseksi".