Kolumni: Vietän van­huu­te­ni put­kas­sa

Työllisyys: Työt­tö­myys on vä­hen­ty­nyt Lapissa – avoin­ten työ­paik­ko­jen määrä kas­vus­sa

Yh­dys­val­lat palaa Pa­rii­sin il­mas­to­so­pi­muk­seen – Biden aloitti Trumpin pää­tös­ten ku­moa­mi­sen vä­lit­tö­mäs­ti

"Ei ole aikaa hukattavaksi", presidentti Joe Biden sanoi päästyään Valkoiseen taloon.

Presidentti Joe Biden tervehti väkijoukkoa virkaanastujaisissa keskiviikkona Washingtonissa.
Presidentti Joe Biden tervehti väkijoukkoa virkaanastujaisissa keskiviikkona Washingtonissa.
Kuva: JONATHAN ERNST / POOL

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden pääsi asettumaan Valkoiseen taloon keskiviikon virkaanastujaistensa päätteeksi, kertoivat Reuters ja CNN. Tilaisuutta turvasi poikkeuksellisen suuri määrä, yli 25 000 sotilasta.

Pian valan vannomisen jälkeen Biden allekirjoitti 15 presidentillistä määräystä, joilla hän kumoaa edeltäjänsä, presidentti Donald Trumpin päätöksiä.

– Aikaa ei ole hukattavaksi, Biden sanoi virkahuoneessaan toimittajille.

– Osa allekirjoittamistani määräyksistä auttaa suunnan muutoksessa koronakriisissä, taistelemme ilmastonmuutosta vastaan uudella tavalla, edistymme rotukysymyksessä ja tuemme alistettuja yhteisöjä. Ja tämä on vasta alkua, hän sanoi.

Muslimaista saa matkustaa

Biden sinetöi allekirjoituksellaan alkuun Yhdysvaltojen palaamisen Pariisin ilmastosopimuksen. Hän myös kumosi Trumpin antaman luvan Pohjois-Dakotan kiistanalaiselle Keystonen öljyputkelle.

Avustajien mukaan Biden myös pysäytti Yhdysvaltojen irtautumisen Maailman terveysjärjestö WHO:sta. Hän määräsi kasvomaskin käytön pakolliseksi valtiollisissa alueilla ja rakennuksissa käyville ja valtion työntekijöille.

Biden pysäytti hätärahaston käyttämisen Meksikon rajamuurin rahoittamiseen. Hän myös lopetti tämän määräämän matkustuskiellon joistakin muslimimaista.

Bidenin lehdistösihteeri Jen Psakin mukaan tulevina päivinä on luvassa määräyksiä, jotka kumoavat transsukupuolisten pääsyn armeijaan ja takaavat aborttia edistävien järjestöjen rahoituksen jatkumisen Yhdysvaltojen ulkopuolella.

Muutamia mielenosoituksia

Virkaanastujaiset sujuivat lopulta rauhallisesti äärimmäisten turvatoimien ansiosta. Biden saapui Valkoiseen taloon kävellen, kuten myös hänen varapresidenttinsä Kamala Harris omaan virka-asuntoonsa Valkoisen talon lähellä.

Biden viittasi virkaanastujaispuheessaan kongressirakennukseen tehtyyn, kahden viikon takaiseen hyökkäykseen. Sen jälkeen osa ääriryhmistä oli uhannut hyökkäyksellä myös virkaanastujaisissa.

– Vielä mellakan jälkeen he luulivat voivansa hiljentää väkivalloin ihmisten tahdon, pysäyttää demokratian eteen tehdyn työn ja ajaa meidät pois tältä pyhältä maaperältä, mutta sitä ei tapahtunut eikä tule koskaan tapahtumaan, Biden sanoi.

Virkaanastujaisten aikaan pidätettiin yksi ammuksilla varustautunut henkilö, joka pyrki Valkoisen talon alueelle. Lisäksi Washingtonissa nähtiin harvalukuisia mielenosoituksia.

– Tuntui kun hartioiltani olisi pudonnut tonnien paino, kuvaili tunnelmiaan Alabamasta Washingtonin virkaanastujaisia seuraamaan matkustanut Tiffany Wade Reutersille.