Sää: Harmaa loska väistyy pian - ensi viikon hiih­to­lo­ma­lai­sil­le lu­va­taan jo au­rin­koi­sem­pia hiih­to­ke­le­jä

Yh­dys­val­lat on sur­man­nut al-Qai­dan joh­ta­jan Af­ga­nis­ta­nis­sa – al-Za­wa­hi­ri oli yksi syys­kuun 11. päivän iskujen pää­suun­nit­te­li­jois­ta

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden piti tiedotustilaisuuden operaation jälkeen, jossa surmattiin Al-Qaidan johtaja Ayman al-Zawahiri.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden piti tiedotustilaisuuden operaation jälkeen, jossa surmattiin Al-Qaidan johtaja Ayman al-Zawahiri.
Kuva: JIM WATSON / POOL

Yhdysvallat surmasi viikonloppuna al-Qaidan johtajan, vahvistaa Yhdysvaltain presidentti Joe Biden. Johtaja Ayman al-Zawahiri kuoli lennokki-iskussa Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa.

Lennokki-isku oli tiettävästi ensimmäinen sen jälkeen, kun yhdysvaltalaisjoukot vetäytyivät Afganistanista viime vuonna.

Televisioidussa lähetyksessä Biden kertoi Suomen aikaa tiistain vastaisena yönä, että isku toteutettiin lauantaina ja että hän antoi viimeisen suostumuksen sille. Presidentin mukaan siviilejä ei kuollut iskussa. Bidenilla on todettu koronatartunta, minkä takia hän puhui ulkotiloissa.

Afganistanissa valtaan nousseen ääriliike Talebanin edustaja tviittasi aiemmin ilmaiskusta Kabulissa. Hänen mukaansa maan tiedustelupalvelut ovat saaneet alustavasti selville, että iskun tekivät yhdysvaltalaislennokit.

Egyptissä syntynyt al-Zawahiri nousi al-Qaidan johtajaksi Yhdysvaltain surmattua Osama bin Ladenin Pakistanissa vuonna 2011. Al-Zawahiri oli yksi syyskuun 11. päivän terrori-iskujen pääsuunnittelijoista, ja häntä on kuvattu iskujen aivoiksi. Vuonna 2001 Yhdysvaltoihin tehdyssä iskuissa kuoli lähes 3 000 ihmistä.

Biden toivoo, että al-Zawahirin kuolema toisi jonkinlaisen päätöksen vuoden 2001 iskuissa kuolleiden läheisille.

25 miljoonan dollarin palkkio

Yhdysvaltalaisen virkamiehen mukaan al-Zawahiri surmattiin kabulilaisen talon parvekkeelle. Virkamiehen mukaan yhdysvaltalaisia ei ollut fyysisesti paikalla.

Iskussa käytettiin kahta ohjusta.

New York Timesin (NYT) tietojen mukaan iskua ei toteuttanut Yhdysvaltain asevoimat vaan Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA. CIA kieltäytyi kommentoimasta asiaa lehdelle.

Yhdysvaltain ulkoministeriö oli tarjonnut 25 miljoonan dollarin palkkiota al-Zawahirin kiinniottoon johtavista tiedoista.

Onko Taleban sitoutunut pitämään al-Qaidan poissa maasta?

Yhdysvaltalaisen virkamiehen mukaan al-Zawahirin läsnäolo Afganistanissa rikkoi Yhdysvaltain ja Talebanin Qatarin Dohassa vuonna 2020 tehtyä sopimusta. Sopimus edisti Yhdysvaltain vetäytymistä Afganistanista. CNN:n mukaan Talebanissa oltiin tietoisia al-Zawahirin läsnäolosta.

NYT kirjoittaa, että al-Zawahiri oli vuosia vältellyt Afganistania. Hänen paluunsa Kabuliin herättää lehden mukaan pohtimaan, kuinka sitoutunut Taleban on pitämään al-Qaidan poissa maasta.

Lehden mukaan Afganistanin hallinnon kaaduttua ja Talebanin noustua valtaan CIA aloitti salaisen yrityksen lisätä mahdollisuuksiansa löytää al-Zawahiri. NYT kirjoittaa CIA:n nähneen, että Talebanin valtaannousu saisi tämän olemaan varomattomampi. Lehti perustaa tietonsa lähteeseensä, jolle on kerrottu asiasta.