juhannus: Mestari näyt­tää: näin helppoa kun­nol­li­sen sau­na­vas­tan teko on

Helle: Ju­han­nus­ta vie­te­tään läm­pi­mäs­sä säässä – lauan­tai ja sun­nun­tai ovat osassa Lappia hel­le­päi­viä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Yhden päivän aa­mu­vuo­ron muisto Veit­si­luo­dos­ta

Olin aamuvuorossa 5.12. Paperikoneiden 3 ja 2 vuoromestarina. Edellisenä päivänä oli ollut koko paperitehtaalla seisokki, joten kaikki Veitsiluodon neljä paperikonetta oli saatava tuotantoon. Koneita ei voitu startata yhtäaikaisesti, joten starttijärjestys oli selvitettävä.

Voithin ennätysajassa uusimalla paperikone 3:lla paperirataa ei oltu vielä kertaakaan viety koneen läpi. Niin sanotut vesiajot oli tehty, joista muistan seuraavan sattumuksen: Sähkömies tuli valvomoon kyselemään, josko massan sekä hylkypaperin hajoitukseen käytetyt pulpperit olivat jo käynnissä. Totesin, että käynnissä ovat ja vesi niissä.

Sähkömiehen puhelin oli tipahtanut pulpperiin, joten jos ei siihen aikainen meillä vielä käytössä ollut Nokian 3310 taikka Motorolan T-malli vettä pelännyt, niin pulpperin repijästä se tuskin oli selvinnyt.

Nyt 5.12. aamuvuorossa paikalla oli paljon porukkaa niin StoraEnson kuin Voithin edustajia sekä muita koneentoimittajia seuraamassa ja valvomassa uusitun koneen starttia.

Silloin nuorena mestarina ajattelin, että paperikone 2 käynnistetään ensin, koska paperin päälle vienti tällä koneella oli varmempaa. Tämän jälkeen paperikone kolmen todennäköisesti vaikeasta startista koneella syntynyt hylky, eli eri konevaiheissa päälle viennin aikana syntynyt massa sekä hukkapaperi voidaan syöttää paperikone kahdelle raaka-aineeksi. Sen sijaan ylemmiltä tuli määräys, että Paperikone 3 starttaa ensin. Toki oli paine saada kone ajolle rakennusaikataulun puitteissa, joten sen ymmärsin.

Ongelmiahan siinä tuli ja tehtyämme kaikki säiliöt sekä pytyt täyteen hylkymassaa, muutettiin suunnitelmaa ja annettiin kone kahden startata. Jostain syystä päälle vienti ei paperikone kahdellakaan sinä päivänä onnistunut ja hylkymassaa tuli säiliöiden yli kellarin täydeltä.

Kävin jossain vaiheessa kurkkaamassa kellarin portailta, miltä tilanne alakerrassa näytti: Näin kaksi kiukkuista hitsaria, jotka yrittivät lapioida hitsauslaitteistoja massan alta pois. Massaa oli kellarissa niin paljon, että laitteista paistoi vain punainen valo jossain valkean sulpun alla. Lähemmäksi en olisi uskaltanut mennä kyselemäänkään miten homma siellä sujuu, sitä paitsi kahluuhousut siellä olisi tarvinnut.

Paperikone 3 aloitti uuden starttiyrityksen ja nyt ensimmäisen päälle viennin aikana esiintyneet ongelmat oli saatu korjattua. 05.12.2003 n. klo 13:00 aamuvuoron loppupuolella paperirata oli vihdoin saatu vietyä koneen läpi raudalle asti ja kone 3 uusittuna aloitti uudelleenrakennettuna seisokin jälkeisen tuotannon.

Omat muistikuvani mahdollisimman kansantajuisesti kirjoitettuna ovat nämä, täydentävää tietoa ja eri näkökulmia olisi tähänkin päivään mukava saada joltakulta paikalla olleelta.

Heidi UurasmaaVuoromestari, Veitsiluoto
Näin kaksi kiukkuista hitsaria, jotka yrittivät lapioida hitsaus-laitteistoja massan alta pois.