Porocup: Luonto näytti voi­man­sa – kisa jou­dut­tiin kes­keyt­tä­mään

kolumni: Kuka sinä olet sil­loin, kun kukaan ei ole kat­so­mas­sa?

pääkirjoitus: Esi­mer­kil­lä on voimaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Ydin­voi­mal­le ti­laus­ta

Rossatomin ydinvoimalahanke Hanhikivi oli Putinin juoni vallata Suomen sähköverkko. Juoni ei mennyt läpi.

Putinin valtakuntaan ei tarvitse varautua muuten kuin pitämällä itäraja kiinni. Venäjän toipuminen putinismista voi kestää vuosikymmeniä. Toisin sanoen idän kortti on katsottu ja huonoksi havaittu.

Suomi on mukana Pohjois-Atlantin puolustusliitossa Natossa. Sen turvin on sopiva aika pohtia ydinvoiman rakentamista maahamme. Sillä tavalla voisimme taata tarvittavan energian saannin.

Suomen vihreät nielut ovat metsissä ja vihreissä niityissä. Hesarissa oli kirjoitus kuvineen tilanteesta, jossa ulkomainen yhtiö oli suunnittelemassa aurinkovoimalaa suomalaiseen yksityisomistuksessa olevaan metsää. Niihin ei pitänyt käydä.

Metsien säilyttäminen omassa hallinnassamme on maamme elinehto. Metsämme ovat hiilinielun lisäksi kasvava luonnonvara. Kemin sellutehdas on yksi merkittävistä metsän hyödyntäjistä.

Ydinvoima on keskitetty energiantuotanto ja siten sen sijoituspaikka voisi olla Keski-Suomessa. Meillä on koko maan kattava liikenneverkko, joten voimalan ei tarvitse sijoittua meren rantaan. Päijänne on sopiva ja riittävä jäähdytysvesivarasto.

Ydinvoimahanke olisi tuhatkertaisesti parempi kuin luontoa tuhoavat tuuli- ja aurinkovoimalat. Suomen kallioperä tunnetaan hyvin. Olkiluodosta saadun kokemuksen perusteella ydinjätteen turvallinen säilöntä olisi hyvin tehtävissä.