Matkailu: Vaa­ral­li­siin paik­koi­hin py­sä­köi­dyt tu­ris­ti­bus­sit ja vuok­ra-au­tot kuu­men­ta­vat tun­tei­ta Ro­va­nie­mel­lä, poliisi vetoaa kul­jet­ta­jien vas­tuu­seen

Onnettomuudet: SVT: Kii­ru­nas­sa et­si­tään ka­don­nut­ta kelk­kai­li­jaa

lumivyöry: NRK: Nuori nor­ja­lais­mies kuoli lu­mi­vyö­rys­sä Nor­jas­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Ydin­asei­den si­joit­ta­mi­nen Suomeen on to­del­li­nen uhka, joka pitää torjua

Orpon hallituksen ohjelmassa sanotaan: ”Suomi osallistuu täysimääräisesti Naton kaikkeen toimintaan …  sekä sitoutuu Naton pelotteeseen”. Ja edelleen: ”Suomi osallistuu täysimääräisesti Naton puolustuksen suunnitteluun ja yhteisen pelotteen toimeenpanoon”.

Naton pelote tarkoittaa käytännössä USA:n ydinaseita.

Myönteinen suhtautuminen ydinaseisiin vahvistetaan hallituksen ohjelmassa ihan erikseenkin seuraavasti: ”Suomi osallistuu Naton operaatioihin, kansainvälisiin harjoituksiin ja työryhmiin, mukaan lukien ydinasepolitiikan suunnitteluryhmään. Suomi vahvistaa osaamistaan ydinaseisiin liittyvissä kysymyksissä.”

Ydinaseiden sijoittaminen Suomeen on todellinen uhka, sillä ohjelman mukaan ”Hallitus tavoittelee Naton toimintojen … sijoittamista Suomeen”. Mitään rajoituksia tälle ei aseta, vaan ohjelma toteaa: Hallitus kehittää Suomen kansainvälistä puolustusyhteistyötä ilman ennakkorajoituksia.

Ydinaseiden sijoittaminen Suomeen ja alueiden luovuttaminen Naton ja USA:n sotilastukikohdiksi on todellinen uhka. Ohjelman mukaan ”Hallitus pyrkii saattamaan Yhdysvaltojen kanssa käytävät puolustusyhteistyösopimusneuvottelut päätökseen”.

Presidentti Niinistön mukaan tavoitteena on samantapainen sopimus kuin USA:n ja Norjan välille jo viime vuonna tehty sopimus. Sen mukaan Norja luovuttaa USA:n täydelliseen määräysvaltaan yhden rakennettavan laivastotukikohdan ja kolme lentotukikohtaa. USA:n ei tarvitse kertoa mitä joukkoja ja millaista aseistusta näissä tukikohdissa kulloinkin on.

Suomessa USA varmasti haluaa tukikohtia eteläiseen Suomeen Pietarin lähelle sekä Lappiin Murmanskin lähelle.

Kun hallituksen ohjelmassa on näiden sotaisten ja hengenvaarallisten suunnitelmien lisäksi monella muulla tavalla suomalaisten elämistä ja yhteiskunnan palveluita heikentäviä tavoitteita, on erinomaisen tärkeää saada hallitus kaadettua ennen kuin sen katalat suunnitelmat ehditään panna täytäntöön.

Tapio Siirilä