Korot: Ra­hoi­tus­vas­ti­ke seit­se­män­ker­tais­tuu – lainan ly­hen­tä­mi­nen ja korkea korko nos­ta­vat asu­mis­ku­lu­ja hui­mas­ti ke­vääl­lä

Kolumni: Mikä on metsä?

Hiihto: Tor­nio­lai­nen 19-vuo­tias Niko Anttola va­lit­tiin Suomen MM-jouk­kuee­seen Pla­ni­caan – mukana kaik­kiaan 17 hiih­tä­jää

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Pääkirjoitus

Vuoden odo­te­tuin juh­la­päi­vä on edessä

-
Toimituksesta

On vilinää, melskettä, helinää helskettä pienten tiukujen. On korvia, tassuja, pulleita massuja, häntiä vilisten. Näin lauletaan Nissepolkassa. Eläinten lisäksi jouluun valmistautuminen on kodeissa kiireistä aikaa.

Joulunvieton rakennuspalikoita on alettu koota monissa kodeissa hyvissä ajoin. Kuusi on pitänyt olla ostettuna tai itse luvan kanssa kaadettuna, joulupukki tilattuna Korvatunturilta, lahjat paketoituina ja kinkku sulatettuna muiden jouluruokien kera.

Varsinainen joulun voi aloittaa esimerkiksi käymällä omaisten ja ystävien haudoilla sytyttämässä kynttilät. Kun Turussa Brinkkalan talon parvekkeelta on julistettu joulurauha, niin vuoden odotetuin juhla on oikeasti alkanut.

Joulu kokoaan perheet yhteen. Itselläni on ollut onni viettää aattoiltaa neljän eri sukupolven kera. Joulu on juhlaa niin isoisomummulle kuin myös perheen pienimmille.

Näin ei ole aina ollut. Aikoinani tuli vietettyä joulua myös yksin. Siihen oli omat syynsä. Silloin joulu ahdisti, oikein todella. Aaton ahdistusta ei helpottanut radiossa soivat joululaulut eikä Samu Sirkan joulutervehdys. Jotenkin vain toivoi, että joulu olisi pian ohi ja voisi palata normaaliin arkeen.

Moni viettää tämänkin joulun yksin, joko omasta tahdostaan tai pakon sanelemana. Jälkikasvu ei pääse tänä jouluna mummolaan esimerkiksi koronapandemian vuoksi. Tämän yksinäisen mummon tai papan joulupukille lähettämässä toiveessa ensimmäisenä onkin koronaviruksen häviäminen maapallolta ja palaaminen mahdollisimman normaaliin elämään. Se on meidän monen muunkin ykköstoive.

Toiveen ensimmäinen osa ei taida toteutua. THL:n ylilääkäri ja rokoteasiantuntija Hanna Nohynek sanoi, että tauti ei ole täysin eliminoitavissa. Taudin kanssa pitää vain oppia elämään.

Myös perheissä voidaan kokea ahdistusta joulun vuoksi. Perheellä ei yksinkertaisesti ole varaa viettää ns. normijoulua lahjoineen ja herkkuruokineen. Lounais-Lapin sivuiltakin on käynyt ilmi, kuinka monet vapaaehtoisjärjestöt haluavat välittää vähävaraisista perheistä erilaisten joululahjojen muodossa. Järjestöille kuuluu vilpitön kiitos.

Tämä kirjoitus alkoi laululla ja päättyy lauluun. No onkos tullut kesä -kappale loppuu sanoihin: Niin hyvä, lämmin, hellä on mieli jokaisen. Oi jospa ihmisellä ois joulu ainainen!

En allekirjoita kokonaisuudessaan J. H. Erkon sanoitusta. Yksi joulu vuodessa on hieno ja muistiin painuva juhla. Voi sen kinkun ostaa kesälläkin ja vaikka mietiskellä, minkälainen se edellisen vuoden joulu olikaan.

Silti, oikein mukavaa ja rauhallista joulua teille kaikille Lounais-Lapin lukijoille. Käykää toivottamassa myös hyvät joulut sille naapurin yksinäiselle mummolle tai papalle.

Kristityt viettävät joulua Jeesuksen syntymän muistoksi. Se voi jouluhälinässä unohtua.