Politiikka: "Työe­lä­mäs­sä voidaan tehdä paljon mie­len­ter­vey­den tu­ke­mi­sek­si"- mi­nis­te­ri vie­rai­li Me­ri-La­pis­sa

Jääkiekko: Ruotsin mestari Luulaja piti RoKille op­pi­tun­nin: maalit 11–0, tor­jun­nat 13–71

Kolumni: Onko Lapilla edes­sään ener­giae­vak­kou­den aika?

VNK: Marinin käyt­tä­mät ate­ria­pal­ve­lut Ke­sä­ran­nas­sa ovat mak­sa­neet reilut 14  300 euroa

Marin kumosi huhut häidensä maksattamisesta verorahoilla.

Helsinki
Pääministeri Sanna Marin. Arkistokuva.
Pääministeri Sanna Marin. Arkistokuva.
Kuva: Arttu Laitala

Valtioneuvoston kanslia ilmoitti maanantaina, että pääministeri Sanna Marin (sd.) on viime vuoden tammikuusta lähtien käyttänyt Kesärannan virka-asunnossa asumiseen liittyviä ravitsemispalveluja yhteensä 14 363,20 euron edestä, eli keskimäärin 845 euroa kuukaudessa. Summa sisältää sekä aamiaistarvikkeita että kylmänä toimitetut ateriat.

Kanslia ilmoitti myös lähettäneensä Verohallinnolle lausuntopyynnön pääministerin virka-asunnon palveluiden veronalaisuudesta. Marin on pyytänyt keskeyttämään hankinnat menettelyn selvittämisen ajaksi. Marin on myös kertonut maksavansa ateriaetuunsa liittyvät kustannukset itse, koska etuun liittyy epäselvyyksiä.

Palveluihin on sisältynyt aamiaisia keskimäärin 270 euron edestä kuukaudessa. Kylmänä toimitettavien aterioiden keskimääräinen kuukausikustannus on ollut 575 euroa.

Nykyinen käytäntö on kanslian mukaan ollut voimassa siitä lähtien kun ministeripalkkiolaki astui voimaan vuonna 2007. Käytäntö on kanslian mukaan vakiintunut.

Ateriat on toimittanut Compass Group, joka hoitaa ateriapalveluja myös esimerkiksi Säätytalolla pidettäviin valtioneuvoston kokouksiin ja tilaisuuksiin. Kanslia huomauttaa, että edun kustannuksia selittää palveluntarjoajan hinnasto, joka koostuu raaka-aineiden lisäksi ruuan valmistuksesta ja toimituksesta. Hinta ei siten ole verrattavissa tavanomaisiin ruoka- ja elintarvikeostoksiin.

Marin kumosi huhuja Twitterissä: Olemme maksaneet kaikki hääkulumme itse

Marin kumosi maanantaina sosiaalisessa mediassa leviäviä huhuja, joiden mukaan hän olisi laskuttanut häidensä kuluja valtiolta. Marin kertoi Twitterissä maksaneensa kaikki hääkulut itse puolisonsa Markus Räikkösen kanssa.

Hän luetteli kuluiksi ruuat, juomat, henkilökunnan, kukat, koristeet, valokuvaajat ja musiikin. Hän sanoo myös laittaneensa itse hiukset ja meikin, "kuten joka päivä".

Marinin ja Räikkösen häät järjestettiin pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

Kanslia vahvistaa tiedon ja toteaa, että huhupuheita nostattaneet 23 000 euron ostokset eivät liity pääministerin häihin. Ostokset on kirjattu hääpäivälle 1. elokuuta, mutta se ei ole sama kuin ostojen tapahtumapäivä. Tapahtumat ovat olleet koko valtioneuvoston kansliaa koskevia kokouksia ja tilauksia kesä-heinäkuulta.

– Pääministeri ja hänen puolisonsa ovat vastanneet kaikista hääkuluistaan itse. Laskut on osoitettu pääministerille, ja hän on ne maksanut, kanslia ilmoittaa.

Verollista vai ei?

Iltalehti kertoi viime viikolla, että Marin on saanut noin 300 euron arvosta aamiaisetuja valtion piikkiin. Viikonloppuna selvisi, että ateriaedut ovatkin olleet noin 850 euroa kuukaudessa.

Valtioneuvoston kanslian pitkäaikaisen tulkinnan mukaan pääministerin virka-asunnolle hankittavat ateriat ovat verottomia etuja, vaikka yleensä ateriaedut ovat verollisia.

Valtioneuvoston kanslia on linjannut pääministerin virka-asuntoon ja Kesärannan edustustiloihin liittyvistä palveluista viimeksi kesäkuussa 2019, kun silloinen pääministeri Antti Rinne (sd.) pyysi selvittämään asiaa.. Ohjeessa todetaan, että tuloverolain mukaan pääministerin tehtävään liittyvä asuntoetu siihen kuuluvine palveluineen ei ole veronalaista tuloa.

Verohallinnosta on arvioitu STT:lle, että asunto- ja ravintoetu ovat erillisiä etuja, eikä asuntoetu sisällä ruokailuja. Ruokailuun liittyvän työsuhde-edun ilmoittaminen on verottajan mukaan työnantajan tehtävä.

VNK:n virasto- ja toimitilapalvelujen päällikön Heikki Hovin mukaan taas kyse on kiinteästi Kesärannassa asumiseen ja asuntoetuun liittyvästä ravitsemispalvelusta, ei yleisestä ateriaedusta.