Vii­kon­lo­pun ko­ro­na­seu­ran­ta: Ro­va­nie­mel­lä ja Ko­la­ris­sa useampi tar­tun­ta, Poh­jois-Ruot­sin pelätty ko­ronalin­ko le­vit­tä­nyt tar­tun­to­ja myös Lappiin – yksi tapaus Ke­mi­jär­vel­lä

7.2. kello 18.36 Northvoltin työmaan tartunnoista uutta tietoa

Tehtaalla työskentelee 200–300 suomalaista noin kymmenen eri urakoitsijan palveluksessa. Kaikkiaan työmaalla on töissä noin 1 100 ihmistä.

– Heillä on todettu jo 150 tartuntaa, joista vain pieni osa on ehditty tarkemmin analysoida. Näistä 27 on varmistunut brittimuunnokseksi, kertoo Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas.

Suomalaiset tartunnan saaneet ovat Lapin, Länsi-Pohjan, Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueelta. Osa on ollut oireettomia.

7.2. kello 18.34. Lapissa uusia tartuntoja Kolarissa, Rovaniemellä ja Kemijärvellä

Lapin sairaanhoitopiirin alueella todettiin viikonloppuna kuusi uutta koronatartuntaa. Länsi-Pohjan alueella 11. Luvussa ovat mukana aiemmin päivällä ilmoitetut Northvolt-tartunnat.

Kolarissa todettiin lauantaina kolme uutta koronavirustartuntaa kahdessa eri ketjussa. Näistä kerrottiin jo päivällä. Lisäksi Rovaniemellä todettiin kaksi uutta, toisistaan erillistä tartuntaa. Niiden alkuperä on Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella on toistaiseksi todettu yksi tartunta, joka liittyy Northvoltin työmaahan. Se todettiin Kemijärvellä.

– Tapaukseen liittyy noin 60 hengen joukko, joka on ollut tekemisissä tartunnan saaneen kanssa. Selvitys on parhaillaan kesken, missä nämä ihmiset sijaitsevat. Listassa on niin suomalaisten kuin ulkomaalaisten nimiä. Lähtökohta on, että kaikki pyritään tavoittamaan ja asettamaan karanteeniin, Markku Broas kertoo.

7.2. kello 14.22. Koronarokotteen saanut Suomessa yli 170  000 ihmistä

Suomessa koronarokotteita on annettu 170 335 ihmiselle, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Luku on kasvanut eilisestä runsaalla 1 100:lla. Toisen rokoteannoksen saaneita on Suomessa yhteensä lähes 50 000.

Selvästi eniten rokotettuja on rokotusjärjestyksen mukaisesti yli 80-vuotiaiden ja sitä vanhempien joukossa. Tässä ikäryhmässä rokotteen saaneita on yli 52 000.

Eniten rokoteannoksia on annettu Helsingin ja Uudenmaan, Pirkanmaan sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien alueilla.

7.2. kello 13.53. Jo kymmenen akkutehdastyömaatartuntaa todettu Torniossa

Tornion näytteenottopisteessä on viimeisen kahden vuorokauden aikana todettu vajaa 10 koronavirustapausta, joiden arvellaan olevan peräisin Northvoltin tehtaalta, Skellefteåsta Pohjois-Ruotsista, tiedottaa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin tietojen mukaan ainakin yksi tehtaan tuotantoyksikkö on suljettu  lukuisten koronavirustapausten vuoksi, ja työntekijöitä on palaamassa Suomeen ja kotipaikkakunnilleen.

Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila kertoi lauantaina, että tehtaalla on hänen tietojensa mukaan töissä vähintään yli sata suomalaista työntekijää, jopa useita satoja. Työntekijöitä on ainakin Pohjois-Pohjanmaalta ja Lapista.

Varmistus siitä, onko kyseessä epäilty brittityyppinen muuntovirus, saadaan ensi viikolla. Akkutyömaalla muuntovirusta on levinnyt ainakin 20 ihmiselle.

7.2. kello 10.32. Kolarin kirkonkylällä on voinut altistua koronavirukselle

Kolarissa on todettu lauantaina kolme uutta koronavirustartuntaa. Tartunnat eivät ole osa aikaisempaa ketjua, vaan niiden lähde on toisella paikkakunnalla.

Kolarin kunta tiedottaa, että virukselle on voinut altistua kirkonkylällä seuraavasti: Kolarin Burger & Majat -yrityksen ravintolassa keskiviikosta lauantaihin 3.–6. helmikuuta. Koronalle on voinut altistua myös K-Market Kolarissa torstaina 4. helmikuuta kello 11–12 välillä.

Näissä paikoissa on oleillut oireeton henkilö, joka on saanut positiivisen testituloksen myöhemmin.

Kolarin kunnan tartuntatautilääkäri kehottaa kaikkia edellä mainittuina aikoina kyseisissä paikoissa olleita hakeutumaan koronatestiin pienissäkin virustautiin viittaavissa oireissa.

Kolarissa tilannetta seurataan jatkuvasti yhteistyössä sairaanhoitopiirin infektioyksikön kanssa. Viikoittain alueen tartuntatautilääkärit, sairaanhoitopiirin infektioyksikkö, aluehallintovirasto ja THL seuraavat alueen tilanteen kehittymistä. Yhteistyössä viranomaisten kanssa pohditaan myös mahdollisten lisärajoitusten tarvetta. Voimassa olevat Lapin aluehallintoviraston suositukset.

6.2. kello 12.13. Suomessa on raportoitu 368 uutta koronavirustartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että Suomessa on raportoitu 368 uutta koronavirustartuntaa. Viimeisen kahden viikon aikana tartuntoja on noin 5 000 eli noin viidennes enemmän kuin edellisellä kaksiviikkoisella jaksolla.

6.2. kello 10.01. Pohjois-Ruotsin akkutyömaalta tartuntoja myös Suomeen

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri kehottaa kaikkia Pohjois-Ruotsista Skellefteåsta Suomeen lauantain 23.1. jälkeen palanneita Northvoltin työntekijöitä hakeutumaan koronavirustestiin kotipaikkakunnallaan.

– Testiin on syytä tässä poikkeustapauksessa mennä, vaikka olisi oireeton. Testiin meno on tarpeen, vaikka tehtaalla tai länsirajalla olisi otettu jo negatiivinen koronanäyte. Näissä tapauksissa testien välin on oltava vähintään 72 tuntia, kertoo sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila.

Taskilan mukaan on erittäin suuri riski, että muuntovirus pääsee nyt leviämään. Hänen tietojen mukaan tehtaalla on töissä vähintään yli sata suomalaista työntekijää, jopa useita satoja. Työntekijöitä on ainakin Pohjois-Pohjanmaalta ja Lapista.

– Suomeen palanneilta työntekijöiltä on todettu koronavirustartuntoja. Siitä ei ole vielä varmuutta, onko kyse muuntoviruksesta. Sen tutkimiseen menee vielä aikaa, mutta uskon, että alkuviikosta olemme tämänkin suhteen viisaampia, Taskila kertoo.

Skellefteå sijaitsee Perämeren rannalla Norrbottenin rajalla. Siellä on paheneva koronavirusepidemia. Northvoltin tehtaalta on löytynyt 20 tapausta britannialaista alkuperää olevaa muuntovirusta.

– Työntekijät ovat tehtaalla työskennellessään saattaneet altistua muuntovirukselle. Muuntoviruksen aiheuttama koronavirustauti ei ole aiempaa vaarallisempi, mutta se tartuttaa herkemmin, Taskila kertoo.

Taskila painottaa, että koronavirustestiin menoa ja testivastausta odottaessa työntekijöiden on oltava tarkasti omaehtoisessa karanteenissa välttäen kaikkia kontakteja toisiin ihmisiin.

Työntekijöiltä todetut positiiviset koronavirusnäytteet suositellaan tutkittavaksi muuntoviruksen osalta THL:n ohjeen mukaisesti.

Perjantain koronauutiskooste täällä.