Talousrikosepäilyt: Pel­lo­lai­sen ho­tel­li­yri­tyk­sen kon­kurs­si oi­keu­des­sa – ­syyt­tä­jä vaatii yrit­tä­jäneli­kol­le van­keut­ta ja lii­ke­toi­min­ta­kiel­to­ja va­ka­vis­ta ta­lous­ri­kok­sis­ta

Vaalipaneeli: "Mie­le­no­soit­ta­jien toi­min­ta kääntyy itseään vas­taan" – met­sä­ai­hei­nen vaa­li­pa­nee­li tuo­mit­si hak­kui­den es­tä­mi­sen Aa­lis­tun­tu­rin alueel­la

Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Vihdoin dis­koon! – Eri­tyis­ryh­mil­le jär­jes­te­tään harvoin omia yh­tei­siä bileitä

Yrittäjä Annikki Määttä kertoo, että erityisryhmien bileitä on järjestetty harvakseltaan.
Yrittäjä Annikki Määttä kertoo, että erityisryhmien bileitä on järjestetty harvakseltaan.

18-vuotias Van Säily pitää musiikista ja tanssimisesta. Liikunnallinen nuori nainen pääsi pitkästä aikaa discoilemaan, kun Keminmaan Käpylässä järjestetiin disko.

– Haluaisin käydä tanssimassa enemmänkin, Säily kertoo.

Yrittäjä Annikki Määttä Kotipalvelu Annikista kertoo, ettei Säily ole toiveensa kanssa ainoa.

– Porukat tykkäävät kovasti tanssimisesta, Määttä kertoo.

Silti erityisryhmille järjestetään yhteisiä bileitä harvakseltaan. Sellaisia, joissa pääsisi tanssimaan aikuisporukalla ja ottamaan vaikka yhden siiderin.

Määttä kertoo, että monelle kehitysvammaiselle kerran kesässä järjestettävät bileet Jänkälässä on ollut odotettu tapahtuma. Nyt korona-aikakautena sitäkään vähää ei ole ollut.

– Käpylässä järjestettiin Eläkeliiton päivätanssit, jossa kävin omien asiakkaideni kanssa. Osa tanssi pareittain, osa vapaammalla tyylillä. Siitä tuli mieleeni, että jos järjestäisimme erityisryhmille oman discon, Määttä kertoo.

Käpylän yrittäjä Teija-Liisa Paananen innostui heti asiasta.

– Omassa kuplassaan kun sitä elää, niin minulle tuli isona yllätyksenä ja harmituksena, ettei erityisryhmille järjestetä juurikaan esimerkiksi diskoja. Halusin heti olla mukana, kun Kotipalvelu Annikki tarjosi minulle tätä ideaa.

Hän kertoo, että tapahtumasta saatiin jonkinlaista liiketoimintaakin saatiin.

Van Säily pääsi pitkästä aikaa tanssimaan, kun Käpylässä järjestettiin disko.
Van Säily pääsi pitkästä aikaa tanssimaan, kun Käpylässä järjestettiin disko.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

– Suurin palkka tästä päivästä oli kuitenkin se ilo, mikä loisti osallistujien kasvoilta. Ilomielin olemme mukana tarjoamassa päivädiskoilua erityisryhmille jatkossakin. Koen tämän pienenä mahdollisuutena olla mukana vaikuttamassa yhteiskunnallisesti tärkeän asian parissa. Ja näin ravintolayrittäjänä tämä on minulle luonnollinen tapa osallistua tällaiseen vaikuttamiseen, Paananen toteaa.

Jatkoa seuraa

Käpylän disco erityisryhmille saanee jatkoa, ja suunnitteilla on jo pikkujoulubileet.

– Siellä on jo koronapassi käytössä. Se ei ole mikään ongelma, sillä meillä sekä asiakkaat, että henkilökunta on kahteen kertaan rokotettuja, Annikki Määttä kertoo.

Määttä perusti kotipalveluyrityksensä vuonna 2017. Yritys on kasvanut yhden naisen firmasta 17 henkilöä työllistäväksi yritykseksi.

– En ehdi itse käydä ”kentällä” niin paljoa kuin aikaisemmin. Asiakkaiden määrä on kasvanut, joten paperitöihin menee enemmän aikaa kuin ennen.

Erityisryhmät käyttävät monenlaisia palveluita Meri-Lapissa. Määttä on ollut monena vuonna asiakkaidensa kanssa Satama Open Airissa. Myös elokuvissa tulee käytyä.

– Olen nähnyt Syke-elokuvan jo kolmesti. Kinopirtti ottaa erityisryhmät erittäin hyvin huomioon.