Onnettomuudet: Mal­mi­ju­na suistui jälleen rai­teil­taan

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Vi­ha­pu­he näkyy mie­len­ter­veys­pal­ve­lu­jen kas­va­vis­sa jo­nois­sa

Pride-kulkueet herättävät joissakin ihmisissä edelleen vihaa.
Pride-kulkueet herättävät joissakin ihmisissä edelleen vihaa.
Kuva: Jussi Leinonen

Olemme joutuneet lukemaan yhä enemmän uutisia pride-tapahtumiin ja sateenkaariliputuksiin kohdistuneista hyökkäyksistä ja vihapuheesta sateenkaari-ihmisiä kohtaan. Torniossa Border Pride-viikolla Aineen taidemuseon sateenkaarilippu varastettiin keskellä päivää ja Rovaniemellä ihmisjoukko osoitti mieltä Rovaniemen kirkossa pidettyä rukoushetkeä vastaan kirkon parkkipaikalla.

Joidenkin poliitikkojen julkisuudessa esittämät kommentit transsukupuolisten oikeuksia vastaan ja seksuaalivähemmistöjen leimaaminen ovat karua kuultavaa. Kommentit kaikuvat sateenkaarivähemmistöön kuuluvien lasten ja nuorten korviin asti. He voivat nähdä ennakkoluulojen lietsomisen ja halveksunnan vuoksi itsensä viallisina. Tämä estää heitä hyväksymästä identiteettiään ja elämästä onnellista elämää.

Sateenkaarinuoret kohtaavat enemmän syrjintää, häirintää, seksuaaliväkivaltaa, yhteisöistä ulossulkemista ja näkymättömyyttä kuin enemmistöön kuuluvat. Vihapuhetta viljelevät tulee asettaa vastaamaan teoistaan, sillä vihapuhe ruokkii myös nuoriin kohdistuvia eriarvoisia rakenteita. Ymmärrystä sateenkaari-ihmisten, erityisesti lasten ja nuorten, mielen hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä tulee lisätä palveluissa, kouluissa ja perheissä.

Mielenterveyspalveluiden tilanne on erittäin hälyttävä. Leikkaukset palveluihin, sosiaaliturvaan ja lastensuojelun jälkihuoltoon ovat uhka, joka lisää haavoittuvassa asemassa olevien nuorten riskiä syrjäytymiselle, itsetuhoisuudelle ja muille terveysongelmille. Moni lapsi jää ilman tarvitsemaansa tukea.

Päättäjien tulisi viimein avata silmänsä Suomessa vallitsevalle mielenterveyskriisille ja osoittaa sen hoitoon enemmän rahoitusta. Hyvä mielenterveys on oikeus, joka hyvinvointivaltion on taattava kaikille.

Jan-Hugo Ruokojärvi

varapuheenjohtaja, Meri-Lapin Seta

Jasmin Koivisto

puheenjohtaja, Rovaniemen Seta