Porocup: Luonto näytti voi­man­sa – kisa jou­dut­tiin kes­keyt­tä­mään

kolumni: Kuka sinä olet sil­loin, kun kukaan ei ole kat­so­mas­sa?

pääkirjoitus: Esi­mer­kil­lä on voimaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Vi­ha­pu­he antaa sijaa vä­ki­val­lal­le

Sateenkaariväestön kohtaama vihapuhe ja väkivalta ovat kasvussa. Samaan aikaan kun ympäri maailmaa valtaapitävät konservatiivit rajoittavat sateenkaari-ihmisten oikeuksia, on meihin kohdistuvasta vihapuheesta tehty normi myös suomalaisessa yhteiskunnassa.

Vihapuhe johtaa myös tekoihin. Viimeisin vuosi onkin ollut sateenkaari-ihmisille väkivaltaisin kymmeneen vuoteen Euroopassa. Väkivallanteoilta ei ole vältytty myöskään Suomessa.

Suomessa sateenkaariväestö kokee edelleen syrjintää, häirintää ja väkivaltaa monilla eri yhteiskunnan tasoilla. Tutkimusten mukaan tämä vaikuttaa muun muassa sateenkaari-ihmisten sosioekonomiseen asemaan ja mielenterveyteen. Syrjinnällä ja väkivallalla on juurensa ja ne lähtevät usein julkista valtaa käyttävien vihapuheesta ja rakenteista.

Sateenkaarevuus ei ole uhka. Sen sijaan ennakkoluulot ja vihapuhe aiheuttavat meille väkivallan uhkaa arjessamme.

On päättäjien, virkavallan ja kaikkien aikuisten vastuulla huolehtia, että jokainen saa kasvaa ja elää turvallisessa ympäristössä omana itsenään. Myös YK:n ihmisoikeuskomitea on huomauttanut tästä Suomea.

Sateenkaari-ihmiset eivät ole osa ideologiaa vaan me olemme täällä. Myös meille kuuluu oikeus turvalliseen elämään ilman syrjintää ja väkivaltaa niin koulussa, työpaikoilla, poliittisissa toimissa kuin vapaa-ajalla. Nykytilanne ei parane sillä, että asioista vaietaan. Jokaisen, myös muiden kuin sateenkaari-ihmisten, on pidettävä ääntä. Emme vaikene, emmekä katoa. Sateenkaari-ihmiset, te olette arvokkaita, upeita ja tärkeitä.

Kirjoittaja on rovaniemeläinen kaupunginvaltuutettu (vas.).