Junaliikenne: Poh­joi­sen kau­ko­ju­nat rajusti myö­häs­sä – Vil­le-Veik­ko Ran­ta­mau­lan 12-vuo­tiaan tyt­tä­ren ju­na­mat­kas­ta tulossa lähes vuo­ro­kau­den mit­tai­nen

Lapin Kansan live: Kem­pe­leen Kiri Na­pa-Pe­sik­sen vie­raa­na poikien Su­per­pe­sik­ses­sä – katso kello 17 alkava ottelu suorana tästä

Talousnäkymät: Ku­lut­ta­jien luot­ta­mus ke­sä­kuus­sa mit­taus­his­to­rian hei­koin­ta

Ve­nä­läis­jou­kot lä­hes­ty­vät Sjev­je­ro­do­nets­kin kes­kus­taa – Lu­hans­kin ku­ver­nöö­rin mukaan tilanne on "e­rit­täin vaikea"

Presidentti Zelenskyi kertoi erottaneensa Harkovan turvallisuuspäällikön kaupungin puolustuksen laiminlyönnin vuoksi.

Kiova/Helsinki
Tuhon jälkiä Zaytseven kylästä Donetskin alueelta toukokuun 29. päivä.
Tuhon jälkiä Zaytseven kylästä Donetskin alueelta toukokuun 29. päivä.
Kuva: EPA/STR

Itäisessä Ukrainassa Venäjän joukot lähestyvät Sjevjerodonetskin kaupungin keskustaa vastarinnasta huolimatta, sanoo Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai.

– Taistelu jatkuu. Tilanne on erittäin vaikea, Haidai sanoo sosiaalisessa mediassa tänään julkaistussa lausunnossa.

Kuvernöörin mukaan Sjevjerodonetskin kriittinen infrastruktuuri on tuhottu. Hänen mukaansa 60 prosenttia asuinrakennuksista on vaurioitunut niin pahasti, ettei niitä voida korjata.

Venäjän ja Ukrainan väliset taistelut jatkuivat viikonloppuna itäisessä Ukrainassa kiivaina. Taisteluita on käyty erityisesti Lysytshanskin ja Sjevjerodonetskin ympäristössä.

Maan eteläosassa Hersonin alueella Ukraina on sotilasjohdon mukaan tehnyt vastahyökkäyksiä ja onnistunut työntämään venäläisjoukkoja "epäsuotuisiin asemiin".

Herson on ainoa alue Ukrainassa, joka on täysin Venäjän joukkojen hallinnassa.

Brittitiedustelu: Venäjä menettänyt paljon upseereita

Britannian sotilastiedustelu arvioi Venäjän todennäköisesti kärsineen "murskaavia" tappioita keskitason ja nuorempien upseeriensa joukossa Ukrainan sodassa.

Nuoremman sukupolven upseerien menettäminen todennäköisesti pahentaa Venäjän ongelmia johtamisen nykyaikaistamisessa, brittitiedustelun uusimmassa katsauksessa arvioidaan.

Lisäksi sotilastiedustelun mukaan paikallisista kapinoista Venäjän joukkojen keskuudessa Ukrainassa on useita uskottavia raportteja.

Zelenskyi: Harkovan alueesta kolmasosa venäläisten hallussa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että hän on erottanut Itä-Ukrainassa sijaitsevan Harkovan turvallisuuspäällikön. Sunnuntai-iltana julkaistussa puheessaan Zelenskyi perustelee päätöstään sanomalla, että päällikkö ei ollut työskennellyt kaupungin puolustuksen eteen Venäjän hyökkäyssodan alettua. Presidentin mukaan päällikkö oli ajatellut itseään.

– Mitkä olivat motiivit? Viranomaiset selvittävät sen, Zelenskyi sanoi.

Presidentin mukaan Harkovan alueesta kolmasosa on yhä venäläisjoukkojen hallussa. Hän näkee, että ukrainalaisjoukot tulevat ottamaan alueet haltuunsa.

– Venäjä ei ole ainoastaan hävinnyt taistelua Harkovasta, ei ainoastaan taistelua Kiovasta ja maan pohjoisosista. Se on menettänyt tulevaisuutensa ja kulttuuriset siteensä vapaaseen maailmaan, Zelenskyi sanoi puheessaan.

Ukrainan presidentinkanslia kertoi sunnuntaina Zelenskyin vierailleen Harkovassa eturintamassa taistelevien joukkojen luona. Kyseessä oli Zelenskyin ensimmäinen virallinen vierailu Kiovan ulkopuolella sitten helmikuun. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan alkoi helmikuussa.

Ranskan ulkoministeri vierailee maanantaina Ukrainassa

Ranskan ulkoministeri Catherine Colonna vierailee maanantaina Kiovassa, kertoo Ranskan ulkoministeriö lausunnossaan. Ulkoministeri on korkea-arvoisin ranskalaisvieras Ukrainassa Venäjän hyökkäyksen alettua.

Colonnan on määrä keskustella Kiovassa Ukrainan presidentin Zelenskyin kanssa. Ulkoministeri vierailee myös Butshassa.

Ulkoministeriön lausunnon mukaan ministeri haluaa osoittaa Ranskan solidaarisuutta Ukrainan kansalle sekä maan päättäväisyyttä vahvistaa tukeaan niin humanitaarisesti, taloudellisesti kuin puolustuksellisesti.