Kolumni: Kie­li­muu­ri ui­ma­hal­lis­sa ja muita arkisia koh­taa­mi­sia tu­ris­ti­kau­pun­gis­sa

Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Venäjän Putin esitti su­run­va­lit­te­lun­sa ku­nin­ga­tar Eli­sa­be­tin kuo­le­man joh­dos­ta – Eli­sa­bet "an­sait­si ala­mais­ten­sa rak­kau­den"

Johtajat eri puolilta maailmaa ovat osoittaneet kunnioitusta kuningattarelle.

Lontoo
Venäjän presidentti Vladimir Putin esitti surunvalittelunsa kuningatar Elisabethin poismenon johdosta. Putin kohahdutti brittejä vuonna 2003, kun antoi kuningattaren odottaa itseään tapaamisessa 14 minuuttia.
Venäjän presidentti Vladimir Putin esitti surunvalittelunsa kuningatar Elisabethin poismenon johdosta. Putin kohahdutti brittejä vuonna 2003, kun antoi kuningattaren odottaa itseään tapaamisessa 14 minuuttia.
Kuva: GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KRE

Venäjän presidentti Vladimir Putin on esittänyt surunvalittelunsa Britannian uudelle kuninkaalle Charlesille tämän äidin, kuningatar Elisabetin kuoleman johdosta. Putin toivotti uudelle kuninkaalle rohkeutta ja jaksamista.

Putinin mukaan Elisabet nautti vuosikymmenten ajan ansaitusti alamaistensa rakkaudesta ja kunnioituksesta sekä auktoriteetista maailmannäyttämöllä. Venäjän presidentin mukaan Britannian lähihistorian tärkeimmät tapahtumat olivat lähtemättömästi sidoksissa kuningattaren nimeen.

Britannian kuningattaren ja Venäjän pitkäaikaisen presidentin välit eivät tiettävästi olleet erityisen lämpimät. Vuonna 2003 vierailullaan Britanniaan Putin järkytti brittejä antamalla kuningattaren odottaa itseään 14 minuutin ajan, kertoo Mirror-lehti.

Brittimedian mukaan kuningatar rikkoi samassa yhteydessä protokollaa lausumalla piikitteleväksi tulkitun kommentin Putinista liittyen siihen, että paikalla ollut opaskoira haukkui Putinia äänekkäästi.

– Koirilla on mielenkiintoiset vaistot, eikö vain, kuningattaren kerrotaan tokaisseen.

Kommentti oli kuningattarelta poikkeuksellinen, sillä valtakaudellaan Elisabet noudatti hyvin tiukasti periaatteita, etteivät kuninkaalliset ota kantaa politiikkaan tai poliitikkoihin. Tätä periaatetta kuningatar ei rikkonut edes Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan viime helmikuussa.

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on esittänyt surunvalittelunsa Britannialle, jonka hallinto on tukenut Ukrainaa avokätisesti sen puolustautuessa Venäjän hyökkäykseltä.

– Esitämme koko Ukrainan kansan puolesta vilpittömät osanottomme kuninkaalliselle perheelle, koko Britannialle ja Kansainyhteisölle tämän korvaamattoman menetyksen vuoksi, Zelenskyi sanoi.

Poikkeuksellinen ura

Johtajat eri puolita maailmaa ovat jatkaneet suruvalittelujensa esittämistä. Monen maan johdosta kuten Yhdysvalloissa ilmaistiin osanotot pian kuolinuutisen jälkeen.

Kansainyhteisöstä eli Britannian entisistä alusmaista kunnioitettiin kuningattaren muistoa. Esimerkiksi Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosa kertoi, kuinka hän ja kuningatar olivat yhdessä muistelleet Nelson Mandelaa.

– Hänen majesteettinsa oli poikkeuksellinen ja maailmankuulu julkisuuden henkilö, joka eli merkittävää elämää. Monet ympäri maailmaa muistavat hänen elämäänsä ja perintöänsä lämmöllä, presidentti sanoi.

Jo aiemmin suruvalittelunsa esittivät Kansainyhteisöstä muun muassa Australia, Kanada ja Intia.

Afrikan unionin johtaja, Senegalin presidentti Macky Sall kertoi Twitterissä olevansa surullinen kuningattaren kuoleman johdosta ja esitti osanottonsa Britanniaan.

Hän ilmaisi kunnioittavansa kuningattaren muistoa ja tämän poikkeuksellista uraa.

Japanin pääministeri Fumio Kishida sanoi tänään, että kuningattaren kuolema on suuri menetys.

– Britanniaa maailman myrskyisten aikojen läpi johtaneen kuningattaren kuolema ei ole suuri menetys vain britannialaisille vaan myös kansainväliselle yhteisölle, hän sanoi toimittajille.

Paavi muisti kuningatarta

Roomalaiskatolisen kirkon johtaja, paavi Franciscus lähetti surunvalittelunsa Elisabetin kuoleman johdosta.

Paavi kertoi Vatikaanin sivuilla julkaistussa lausunnossa rukoilevansa kuningattaren ikuisen levon puolesta ja arvostavansa tämän elämää, joka oli omistettu kansakunnan palvelukselle.

Britannian kuningas Charlesille paavi vakuutti rukoilevansa sen puolesta, että Jumala tukee uutta kuningasta velvollisuuksiensa kanssa.