Rakentaminen: Bud­jet­ti paukkui rajusti yli: Lapin kes­kus­sai­raa­lan laa­jen­nus maksaa jopa 40 mil­joo­naa euroa ar­vioi­tua enemmän

Uutisanalyysi: Su­per­tap­pa­jia vai nälkään kuol­lei­ta poroja?

Kolumni: Kuka ha­luaa­kaan sopia työ­eh­dois­ta ja pal­kois­ta pai­kal­li­ses­ti ja kuka taas ei?

Mainos: Yhtä tuore kuin jär­ves­tä nos­tet­tu rautu. Tilaa Lapin Kansa 1kk 1 €. Klikkaa ti­laus­si­vuil­le.

Venäjän EU-lä­het­ti­läs Sky New­sil­le: Venäjän vah­vis­tet­ta­va puo­lus­tuk­siaan Suomen ra­jal­la, jos tämä liittyy Natoon

Bryssel/Helsinki

Venäjän on vahvistettava puolustuksia Suomen vastaisella rajallaan, jos Suomi liittyy sotilasliitto Natoon, väittää Venäjän EU-lähettiläs Vladimir Tshizhov.

Brittiuutiskanava Sky Newsille Suomen Nato-aikeita kommentoinut Tshizhov kertoi olevansa "syvästi pettynyt ja surullinen" Suomen ja Ruotsin Nato-pyrkimyksistä. Tshizhov sanoi, ettei hän voi ymmärtää, miksi Suomi "haluaa muuttua Naton reuna-alueen takapajulaksi".

Lähettilään mukaan Suomen jäsenyys vaatisi tiettyjä sotilasteknisiä toimia, kuten puolustusvalmistelujen vahvistamista rajalla. Tämä ei välttämättä kuitenkaan tarkoittaisi joukkojen ja tankkien vaan vaikkapa tutkien lähettämistä rajalle.

– Tämä vaatii varmasti Venäjän puolustusasemien uudelleenarvioinnin, hän sanoi.

Tshizhovin varoitukset heijastelevat Venäjän hallinnon aiempia kommentteja, joiden mukaan Suomen liittyminen Natoon olisi uhka Venäjälle.

Tshizhov: Venäjällä ei aikomusta vallata Ukrainaa

Tshizhov väitti myös, ettei Venäjällä ollut aikomusta ottaa haltuunsa maa-alueita Ukrainasta, vaan että se halusi ainoastaan taata Itä-Ukrainan itsenäisiksi julistautuneiden "kansantasavaltojen" turvallisuus ja riisua Ukraina aseista.

Hän sanoi Sky Newsille uskovansa sodan päättyvän neuvotteluilla.

– Miltä se näyttäisi tarkalleen, sitä ei kukaan tiedä. Mutta periaatteessa se tarkoittaisi, että Ukrainasta tulee neutraali, sitoutumaton valtio ilman ulkomaisia joukkoja alueellaan.

Ukrainan tulisi myös tunnustaa Donbassin itsenäisiksi julistautuneet Donetskin ja Luhanskin separatistitasavallat sekä Krimin yhdistämisen Venäjään, Tshizhov sanoi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut, että hän voi neuvotella Ukrainan sitoutumattomuudesta, mutta että hän ei voi hyväksyä sopimusta, joka luovuttaisi pois maa-alueita tai antaisi Venäjän joukkojen jäädä maahan.