Koronarajoitukset: Ko­ro­na­mi­nis­te­ri­työ­ryh­mä pidensi ruo­ka­ra­vin­to­loi­den au­ki­olo­ai­ko­ja kol­mel­la tun­nil­la – mi­nis­te­reil­lä haluja jatkaa ra­joi­tus­ten ke­ven­tä­mis­tä myös esi­mer­kik­si teat­te­reis­sa ja kun­to­sa­leil­la

Venäjä tar­jou­tui myymään Sau­di-Ara­bial­le omia tor­jun­ta­oh­juk­siaan

Amerikkalainen Patriot-järjestelmä ei pystynyt torjumaan lauantain iskuja Saudi-Arabian öljynjalostamoille.

Venäjä esitteli S-400-torjuntaohjuksiaan Voitonpäivän paraatissa Moskovan Punaisella torilla toukokuussa 2018.
Venäjä esitteli S-400-torjuntaohjuksiaan Voitonpäivän paraatissa Moskovan Punaisella torilla toukokuussa 2018.
Kuva: SERGEI ILNITSKY

Venäjä on tarjoutunut myymään Saudi-Arabialle samoja ohjustorjuntajärjestelmiä mitä se myi Iranille ja Turkille sen jälkeen kun amerikkalainen vastaava järjestelmä ei pystynyt estämään viikonlopun iskuja Saudi-Arabian öljynjalostamoihin.

Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters sekä Newsweek ja Politico -lehdet.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi maanantaina Ankarassa, että "me olemme valmiit tarjoamaan sopivaa apua Saudi-Arabialle".

Hänen mukaansa Saudi-Arabian johto voisi tehdä saman "viisaan päätöksen" kuin Iran ja Turkki, jotka ostivat Venäjältä S-300- ja S-400-ohjustorjuntajärjestelmät. Nämä aseet suojaisivat Saudi-Arabiassa kaikkia mahdollisia laitoksia, hän lisäsi.

Putin tapasi Ankarassa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin ja Iranin presidentin Hassan Ruhanin.

Putinin kommentit näyttivät olevan enemmän suunnattu Washingtoniin kuin Riadiin, ja sekä Ruhani että Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif naureskelivat ne kuultuaan.

Saudi-Arabian öljynjalostamoihin tehtiin lauantaina tuhoisia iskuja, joiden tekijöiksi ilmoittautuivat Jemenin huthi-kapinalliset. Yhdysvallat on syyttänyt iskuista Irania, joka on kiistänyt olleensa iskujen takana.

Patriot-ohjukset eivät estäneet iskuja

Yhdysvalloilla on Persianlahden maissa monia asejärjestelmiä, kuten Patriot-torjuntaohjuksia. Patriotit eivät ole onnistuneet estämään huthien iskuja lähellä Jemenin taistelualueita eivätkä myöskään Saudi-Arabian itäosissa, missä kohteeksi joutuneet öljynjalostamot sijaitsevat.

Siinä missä Venäjä on huolehtinut suhteiden säilymisestä Iranin ja Syyrian lisäksi myös Saudi-Arabiaan ja Israeliin, on Yhdysvallat pysynyt tiukasti nimenomaan Israelin ja Saudi-Arabian rinnalla.

Yhdysvallat koki hiljattain takaiskun kun Nato-liittolainen Turkki hankki itselleen venäläisen S-400-ohjustorjuntajärjestelmän. Washington perui tämän takia suunnitellun F-35-hävittäjien myynnin Turkille.

Myös Saudi-Arabia oli aiemmin kiinnostunut venäläisestä järjestelmästä, mutta se päätti kuitenkin ostaa Yhdysvalloista THAAD-järjestelmän, jonka tutka näkee pitemmälle kuin Patriotin.

Moskovalla on käytössä S-400-ohjuksia myös Syyriassa suojaamassa sen omia sotilaita ja asejärjestelmiä.

Yhdysvallat vastusti kauan S-300-järjestelmän myymistä Teheranille. Venäjä viivytteli tämän vuoksi kaupan kanssa lähes vuosikymmenen ajan ensin Yhdysvaltain ja Israelin vastustuksen vuoksi, sitten YK:n pakotteiden takia. Lopulta vuonna 2007 sovittu kauppa toteutettiin vuonna 2016 sen jälkeen kun Iranin kanssa oli päästy sopimukseen sen ydinhankkeiden rajoittamisesta.

Yhdysvallat myöhemmin vetäytyi Trumpin johdolla Iranin ydinsopimuksesta.