Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Venäjä määrää pienet ho­tel­lit sul­jet­ta­vik­si, mutta ne kier­tä­vät lakia jat­ka­mal­la ”mat­kus­ta­ja­ko­tei­na”

Suomalaisilla matkatoimistoilla on hyvin hatarat tiedot uudesta pienhotellilaista, joka astuu voimaan ensi tiistaina.

Pietari
Venäjän pienhotelliyhdistyksen puheenjohtaja Vladimir Vasilijev sanoo, että ilotalot saavat toimia asuintaloissa, mutta pienten matkailuhotellien on lähdettävä.
Venäjän pienhotelliyhdistyksen puheenjohtaja Vladimir Vasilijev sanoo, että ilotalot saavat toimia asuintaloissa, mutta pienten matkailuhotellien on lähdettävä.

Venäjän parlamentti duuma kieltää hotellien pidon asuintaloissa lokakuun alussa koko maassa, koska niistä koituu lainsäätäjän mukaan suurta häiriötä talon muille asukkaille.

Hotellien pitäjät eivät usko, että laki voidaan panna toimeen, koska esimerkiksi Pietarissa 80 prosenttia kaupungin turismista perustuu asuintaloissa oleviin pieniin hotelleihin ja Moskovassa 40 prosenttia. Pietarissa pieniä majoituspaikkoja on yli tuhat ja koko maassa tuhansia lisää.

Suomalaiset ovat suosineet Pietarin keskustassa toimivia halpoja, siistejä ja ystävällisiä perhehotelleita. Pietarin pääkadun Nevskin varrella ja sen sivukaduilla on voinut yöpyä kolmen tähden viihtyisissä pienhotelleissa jopa 30–50 eurolla.

Halvimmat yöpaikat netissä ovat 6–12 euroa. Pienhotellit ovat olleet vaihtoehto neuvostoajalta oleville persoonattomille jättiläishotelleille, joissa yö maksaa sadasta eurosta ylöspäin.

Hotellivirkailija Ilja Sveshnikov kertoo pienestä Art Hotellista Pietarin keskustasta, että täällä tapahtuu jotakin lokakuun aikana, mutta hän ei vielä tiedä mitä.

– Ongelmasta ehkä päästään eroon sillä, että papereihin merkitäänkin, että Art Hotel onkin matkustajakoti eikä hotelli. Silloinhan laki ei koske sitä, koska matkustajakodeista ei laissa puhuta mitään.

Hän on huoleton eikä hänelle ei tule mieleenkään, että hotelli oikeasti suljettaisiin uuden lain takia.

Aina joku temppu keksitään kiertää laki

sveshnikov on varma, että hotellin omistajat keksivät tämän tai jonkin muun tempun kiertää laki. Art Hotel on pihan perillä Bolshoi Konyushennaya kadulla.

Myös kaupungin muissa pienissä hotelleissa, joissa Lännen Media kävi kysymässä, ollaan samaa mieltä.

Pietarin keskustan Chaykovskogo-kadun pikkuhotellissa Iolantassa kerrotaan, että huonetilauksia otetaan vastaan lokakuulle ja siitä eteenpäin hamaan tulevaisuuteen eikä paikkaa olla sulkemassa.

– Sopivia papereita tehdään ja viranomaisille ehkä pitää maksaa jokin käsittelymaksu, mutta toiminta ei siitä muutu. Me pysymme auki, kerrotaan hotellin vastaanotosta.

Soittokierros Venäjän matkoja järjestäviin suomalaisiin matkatoimistoihin osoitti, että niissä oli hyvin hatarat tiedot uudesta ensi tiistaina voimaan astuvasta pienhotellilaista.

Suomi-Venäjä-seuran kulttuurisihteeri Marja Jokela sanoo, että asiasta on ollut joitakin pikku-uutisia Suomessa, mutta hän ei ole niihin uskonut.

– Miten Pietarissa voitaisiin sulkea yli tuhat hotellia, kun kaupungin matkailu perustuu suurimmalta osalta niihin. Pietarin hotellit oppivat nopeasti, kuinka ne kiertävät lakia. Eivät suostu menemään kiinni, sanoo Jokela.

Parasta leikkiä samaa leikkiä

Miksi sitten moinen laki säädettiin, jos sitä ei ole tarkoituskaan noudattaa?

Venäjän pienhotelliyhdistyksen puheenjohtaja Vladimir Vasilijevin työpöydän nurkalla ovat venäläisyyden symbolit kertomassa, että mies on mitä luotettavin. Vladimir Putin on kuvattu koristelautaseen, vieressä seisoo Stalin ja niiden edessä lepää jykevä Raamattu.

Vasilijev kertoo taistelleensa vuosikausia isoja hotelleja vastaan, jotta ne eivät kaappaisi itselleen pienhotellien markkinoita, mutta hänen mukaansa tappio tuli lopulta eivätkä mielenosoitukset ja kymmenet vetoomuskirjeet riittäneet pysäyttämään lain etenemistä.

Vasilijev on hämmästyttävän rauhallinen mieheksi, jolta on menossa alta koko yhdistyksensä toiminta. Vai onko?

Vanhana kettuna Vasilijev tietää, että hotelleja ei noin vain ajeta pois toimipaikoistaan, mutta duuman lainsäätäjiä ei pidä ärsyttää. On leikittävä samaa leikkiä. On vastustettava innokkaasti hotellilakia, jota ei ole tarkoituskaan noudattaa.

Susi osoitti hevoselle ystävällisyyttä

Vasilijev kertoo, että neuvostojärjestelmän romahtamisen jälkeen Pietarissa oli ankara hotellipula, mutta kun elämä vapautui, kaupungin keskustaan alkoi syntyä nopeasti pienhotelleja ja hostelleja. Niitä tarvittiin silloin ja tarvitaan edelleenkin.

Vasilijev kuvailee kuinka kuvernöörinä ollut Valentina Matvienko kiitteli vuonna 2003 Pietarin 300-vuotisjuhlapuheessa, että kaupungin pienet siistit hotellit ovat ”käyntikortti Pietariin”.

Vuosien mittaan suurissa hotelleissa kasvoi ärtymys pienhotelleiden menestyksen takia. Ne tekivät remontteja, hankkivat televisiot, hyvät huonekalut ja monet tekivät itsestään viihtyisiä eurooppalaisia boutique-hotelleja. Ja mikä ärsyttävintä, ne ovat halpoja. Usein niissä työskentelee koko perhe.

Ensimmäisen lakiehdotus pienhotellien kieltämiseksi vietiin Venäjän parlamenttiin eli duumaan jo vuonna 2015. Sen jälkeen hankkeen ajajat tekivät peräti viisi uutta yritystä, kunnes laki meni lopulta läpi viime keväänä.

Matvienko, joka toimii nyt Venäjän parlamentin ylähuoneen puheenjohtajana, onnistui lykkäämään lain toimeenpanoa turistisesongin jälkeen.

Vasilijev kuvaa tilannetta venäläisellä sananlaskulla, jossa susi söi hevosen: ”Susi osoitti ystävällisyyttä hevosta kohtaan jättämällä sen kaviot ja harjaksen syömättä.”

Todellisuudessa vertaus hieman ontuu, koska susi ei hotellien tapauksessa syökään hevosta, koska useimmat pienhotellit aikovat jatkaa toimintaansa, kun ne keksivät miten kiertää laki.

Venäjä toimii ristiriitaisesti

Jo etukäteen on herättänyt Venäjälle matkustavien parissa tyytymättömyyttä, että sähköviisumi ei kelpaa Pietariin liikennöivässä Allegro-junassa, koska viranomaisilla ei ole vielä tarvittavaa tietotekniikkaa.

Sähköisen viisuminen viehätys on sen helppous. Sen voi itse naputella kotitietokoneella ja välttää konsulaatissa juokseminen. Sähköinen viisumi on samanlainen kuin Yhdysvalloissa käytössä oleva matkustuslupa ESTA.

Venäjä innostui jalkapallon MM-kisojen aikana turismista. Se kokeili silloin kisapassin yhteydessä sähköistä viisumia ja oli oikein tyytyväinen kokeiluun. Ilman kisapassin yhteydessä tulevaa sähköviisumia kisaturistien määrä olisi ollut pienempi.

Venäjä toimii ristiriitaisesti turismin järjestämisessä. Sähköinen viisumi astuu voimaan 1. päivänä lokakuuta eli samana päivänä, jolloin myös pienhotellit kieltävän lain on tarkoitus tulla voimaan.

– Tällaista se on Venäjällä. Vasen käsi ei tiedä mitä oikea tekee, kommentoi Vladimir Vasilijev.

Fakta

Pienhotellien taso vaihtelee

Pienhotellien taso vaihtelee korkealuokkaisista eurooppalaistyyppisistä boutique-hotelleista yksinkertaisiin ja halpoihin yöpymispaikkoihin, jotka vuokraavat pelkkiä sänkyjä.

Venäjän pienhotelliyhdistyksen mukaan Pietarissa on nyt noin 3 500 pienhotellia.

Moskovassa 40 prosenttia turisteista yöpyy niissä. Pietarissa luku on peräti 80 prosenttia.

Jalkapallon MM-kisat

Moskovassa oli MM-jalkapallokisojen aikana tarjolla laadukasta 60 000 hotellihuonetta (Cushman & Wakefield).

Pietarissa samanlaisia laadukkaita hotellihuoneita oli 22 000, mutta luvut eivät kerro koko totuutta, koska niistä puuttuvat pienet hotellit, hostellit ja huoneistohotellit.