Porocup: Luonto näytti voi­man­sa – kisa jou­dut­tiin kes­keyt­tä­mään

Kuvagalleria: Pidetyn kiek­ko­ero­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Venäjä il­moit­ti "lin­noit­ta­van­sa" mie­hit­tä­mään­sä Krimin nie­mi­maa­ta

Ukrainan sähköverkossa hätäkatkoja samalla, kun ensilumet sataneet monin paikoin.

Kiova/Helsinki
Lumen peittämä vaurioitunut panssarivaunu seisoi Ukrainan takaisin valloitetun Tsyrkunyn kylän laitamilla Harkovan alueella.
Lumen peittämä vaurioitunut panssarivaunu seisoi Ukrainan takaisin valloitetun Tsyrkunyn kylän laitamilla Harkovan alueella.
Kuva: SERGEY KOZLOV

Venäjä ilmoitti tänään, että se vahvistaa puolustusasemiaan Krimin niemimaalla. Venäjän nimittämä Krimin kuvernööri Sergei Aksjonov sanoi sosiaalisessa mediassa, että Krimin alueella tehdään linnoitustöitä, joiden tavoitteena on "taata kaikkien krimiläisten turvallisuus".

Ukrainan armeija on edennyt lähemmäs Krimiä vallattuaan takaisin alueita naapurimaakunnassa Hersonissa.

Venäjä miehitti Ukrainaan kuuluvan Krimin vuonna 2014 ja julisti liittäneensä sen alueeseensa. Venäjä järjesti niemimaan liittämisestä Venäjään Krimillä kansanäänestyksen, jota kansainvälinen yhteisö ei ole pitänyt laillisena.

Krimin Sevastopolissa sijaitsee Venäjän suuri laivastotukikohta, joka oli ennen Krimin miehitystä Venäjän käytössä Ukrainan kanssa tehdyllä vuokrasopimuksella.

Sähköverkossa hätäkatkoja

Torstai-iltana Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi, että yli kymmenen miljoonaa ukrainalaista on ilman sähköä.

– Teemme kaikkemme normalisoidaksemme toimitukset, Zelenskyi kertoi jokailtaisessa puheessaan.

Venäjä on tehnyt toistuvasti iskuja ohjuksilla ja miehittämättömillä ilma-aluksilla Ukrainan energiainfrastruktuuriin.

Sähköverkon kärsimät vahingot ovat olleet niin merkittäviä, että viranomaiset ovat tehneet Ukrainassa sähkökatkoja verkon tasaamiseksi. Presidentin mukaan maassa on suunniteltujen katkojen lisäksi jouduttu jälleen turvautumaan myös hätäkatkoihin.

Zelenskyin mukaan tilanne on pahin Kiovan, Odessan, Sumyn ja Vinnytsjan alueilla.

Venäjä jatkoi torstaina Ukrainan infrastruktuurin tuhoamista ampumalla eri puolille maata liki parikymmentä risteilyohjusta. Tuhoa yritettiin vielä täydentää ainakin neljällä miehittämättömällä lennokilla. Iskut vahingoittivat voimalaitoksia, siviiliasumuksia ja vedenjakelua.

Useissa ukrainalaiskaupungeissa uutistoimisto AFP:n toimittajat kertoivat viimeisimpien iskujen tapahtuneen samoihin aikoihin talven ensimmäisten lumien laskeutumisen kanssa.

Viime perjantain jälkeen Venäjä on ampunut Ukrainaan arviolta 150 ohjusta ja iskenyt noin 30 kamikaze-lennokilla.

Torstain puheessaan ukrainalaispresidentti myös kiitti Suomea ja Ruotsia tuoreista puolustusapupaketeista. Kaikkiaan Suomi on lahjoittanut Ukrainalle puolustustarvikeapua noin 160 miljoonalla eurolla.