Tähtijuttu: Kan­sal­lis­puis­to kas­vat­ti Sal­la­tun­tu­rin ve­to­voi­maa

Linnan juhlat: Saitko kutsun Linnan juh­liin? Il­mi­an­na itsesi tai tut­ta­va­si Lapin Kansan toi­mi­tuk­sel­le

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Mainos Black Friday -tarjouksena Lapin Kansa Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Venäjä aikoo liittää va­le­kan­san­ää­nes­tys­ten alueet it­seen­sä per­jan­tai­na – Nii­nis­tö ja Marin tuo­mit­si­vat

Venäjän presidentin Vladimir Putinin on määrä pitää tilaisuudessa tärkeä linjapuhe.

Miehityshallinnon asettama Mariupolin pormestari Konstantin Ivashchenko äänesti Venäjän järjestämissä valekansanäänestyksessä sunnuntaina.
Miehityshallinnon asettama Mariupolin pormestari Konstantin Ivashchenko äänesti Venäjän järjestämissä valekansanäänestyksessä sunnuntaina.
Kuva: STRINGER

Venäjä aikoo liittää neljä miehittämäänsä ukrainalaisaluetta virallisesti osakseen perjantaina, ilmoitti Kremlin edustaja Dmitri Peskov. Alueilla on pidetty tiistaina päättyneet valekansanäänestykset Venäjään liittymisestä.

"Kansanäänestysten" virallisten mutta valheellisten tulosten mukaan reilusti yli 90 prosenttia äänestäneistä olisi kannattanut eroa Ukrainasta.

Valekansanäänestykset on tuomittu laajasti ja länsimaat ovat tehneet selväksi, etteivät ne tunnusta niiden tuloksia. Torstaina niihin ottivat selvin sanoin kantaa myös presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.).

Niinistö totesi, että niin sanotut kansanäänestykset eivät muuta Ukrainan rajoja tai karttaa.

– Sanon tämän uudestaan: Ukrainan suvereenisuus ja alue on jakamaton ja loukkaamaton. Suomi ei tunnusta laittomien kansanäänestysten tai alueliitosten tuloksia, Niinistö tviittasi.

Viesti on sama myös Marinilla.

– Suomi tuomitsee jyrkimmin mahdollisin sanoin kaikki Venäjän yritykset liittää itseensä Ukrainalle kuuluvia alueita. Venäjän laittomia valekansanäänestyksiä ei tulla ikinä tunnustamaan, Marin kirjoitti tviitissään.

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin tuomitsevat Venäjän liitoshankkeet ja valekansanäänestykset.
Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin tuomitsevat Venäjän liitoshankkeet ja valekansanäänestykset.
Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Putin haikaili Neuvostoliittoa

Peskovin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää liitostilaisuudessa merkittävän linjapuheen. Tapahtuman edellä presidentti antautui muistelemaan Neuvostoliittoa.

– Riittää, kun katsotaan, mitä tapahtuu nyt Venäjän ja Ukrainan välillä ja mitä tapahtuu joidenkin entisten neuvostotasavaltojen rajoilla. Kaikki tämä on tietenkin seurausta Neuvostoliiton romahduksesta, Putin sanoi televisioidussa kokouksessa, jossa hän tapasi entisten neuvostotasavaltojen tiedustelupäälliköitä.

Peskov kertoi uutistoimisto Itar-Tassin haastattelussa, että Putin tulee niin ikään tapaamaan Venäjän nimittämät Donetskin, Luhanskin, Zaporizhzhjan ja Hersonin alueiden johtajat Moskovassa.

Hersonin nukkehallitsija Kirill Stremousov laittoi jo myöhään keskiviikkona sosiaaliseen mediaan yhteiskuvan kaikista neljästä miehitettyjen alueiden johtajasta kertoen, että nelikko on saapunut Moskovaan.

Venäjä liitti itseensä Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan kahdeksan vuotta sitten.

Ukrainan joukot etenevät Harkovassa ja Donetskissa

Ukraina on kehottanut länsimaita kiristämään pakotteita ja lisäämään asetoimituksia Ukrainalle valekansanäänestysten vuoksi.

– Ukraina ei voi sallia, eikä tule sallimaan mitään Venäjän yrityksiä minkään maamme osan valtaamisesta, sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi päivittäisessä puheessaan myöhään keskiviikkona.

Venäjän miehittämät neljä aluetta muodostavat tärkeän maakäytävän Venäjän ja Krimin niemimaan välille. Krimin niemimaa ja neljä valekansanäänestysaluetta muodostavat yhteensä noin viidenneksen Ukrainan maa-alasta.

Ukrainan joukot ovat viime aikoina edenneet Harkovan itäosassa ja vallanneet alueita Donetskissa. Sotaa tarkkailevien asiantuntijoiden mukaan ukrainalaiset saattavat pian vallata Lymanin kaupungin.

– Vihollinen yrittää jatkuvasti piirittää kaupungin. Tällä hetkellä yksikkömme ovat onnistuneet torjumaan hyökkäykset, sanoi Venäjän miehityshallintoon kuuluva Aleksei Nikonorov Venäjän valtiontelevision haastattelussa.

Ukrainan torstaisen ilmoituksen mukaan Venäjän ilmaiskuissa eri puolilla rintamalinjaa oli kuollut toistakymmentä siviiliä.

Lisätty Sauli Niinistön ja Sanna Marinin kannanotot kello 19.37.