Juhlallisuudet: Ro­va­nie­mel­lä ja Kemissä it­se­näi­syys­juh­lia vie­te­tään etänä

Ylennykset: It­se­näi­syys­päi­vän ylen­nyk­set puo­lus­tus­hal­lin­nos­sa ja re­ser­vis­sä – katso tästä Lapin ylen­ne­tyt

Va­paa-ai­kaan kuuluu luon­nos­sa kul­ke­mi­nen – 14-vuo­tias si­mo­lai­nen Otso Kyl­lö­nen kaatoi en­sim­mäi­sen hir­ven­sä pitkän met­säs­tys­päi­vän päät­teek­si

Ilman karjalankarhukoiria Tikiä ja Kataa Otso Kyllösen ensimmäinen hirvi odottaisi vielä kaatamista.
Ilman karjalankarhukoiria Tikiä ja Kataa Otso Kyllösen ensimmäinen hirvi odottaisi vielä kaatamista.
Kuva: Jouni Valikainen

Simojokivarressa asuva 14-vuotias Otso Kyllönen muistaa loppuelämänsä ajan isänsä Jukka Kyllösen kanssa 3.10. tekemänsä jahtireissun. Otso pääsi ampumaan elämänsä ensimmäisen hirven, kun vasa kaatui pitkän metsästyspäivän päätteeksi.

Harva 14-vuotias on kaatanut hirven. Alle 15-vuotias saa ampua ampuma-aseella, mutta vain aikuisen valvonnassa ja ohjauksessa.

– Minun ei alun perin pitänyt edes lähteä jahtiin enää sunnuntaina meidän nuoremman karjalankarhukoira Katan kanssa, vaan tarkoituksena oli, että isä menee vanhemman karhukoiran Tikin kanssa samoille paikoille, josta Tiki löysi hirvet lauantaina. Äiti kävi viemässä minut ja Katan metsään ja Kata löysi nopeasti hirvet, joita Tiki oli jo ehtinyt haukkua pari tuntia. Tarkoitus oli viedä kaksi koiraa hirville, jotta hiipiminen haukulle helpottuisi, Otso kertasi metsästyksen kulkua

Molemmat koirat haukkuvat hirviä erikseen, mutta myös yhteistyö koirilta onnistuu.


Hirvenmetsästys koirien kanssa ei ole hätäisten hommaa. Kyllösilläkin meni nelisen tuntia  aikaa ennen kaatolaukausta.

– Kiersimme tuulen alle koirien ja hirvien taakse. Hirvet olivat tiheässä vitikossa, joten niitä ei päässyt näkemään. Katan haukku on niin tiheä, että pääsimme hiipimään lähemmäksi. Vilaukselta näimme naarashirven ja seurasimme oliko sillä vasa mukana. Emä lähti liikkeelle ja vasa seurasi sitä. Ammuin, kun tuli hyvä paikka. Ampumatilanne jännitti vähemmän, mitä olin odottanut. Vasa juoksi laukauksen jälkeen noin kaksikymmentä metriä, Otso kertoi.

Jukka Kyllösellä ei ollut asetta kun he menivät haukulle. Ase oli Otsolla.

– Halusin tarjota Otsolle hienon metsästyskokemuksen, joka pitää pojan harrastuksen parissa jatkossakin. Tällaisia elämyksiä pitäisi saada muillekin nuorille, niin he voisivat löytää uuden harrastuksen. Luonnossa kulkeminen on kokonaisuudessaan hyvä harrastus, isä Jukka sanoi.

Viime syksynä metsästyskortin hankkineella Otsolla olisi ollut mahdollisuus ampua hirviemä ennen vasaa, sillä hirvinaaraalla ei ole erityistä lainsäädännöllistä rauhoitusta hirvenmetsästyksessä. Aiemmin oli.

– Alajoen Linnustajilla on periaate, että vasa kaadetaan ennen emää, Jukka Kyllönen sanoi.


Otso Kyllönen on viihtynyt luonnossa  pienestä pitäen. Kyllösten hyllyssä on kuva, missä kaadettu jänis on samanpituinen Otson kanssa. Luonnossa liikkumisesta ja metsästyksestä on tullut koko perheen harrastus. Se kulkee veren perintönä, sillä Otson pappa houkutteli Jukan metsästyksen pariin. Toinen pappa on taas ollut hirviporukan johtajanakin nuorempana, joten metsästystaustaa löytyy molemmin puolin sukua.

– Luonnossa liikkumisessa on oma viehätyksensä ja metsästys tuo siihen kalastuksen ohella oman jännityksensä, Simon yläasteen kahdeksatta luokkaa käyvä Otso kertoi.

Simossa on hyvät  mahdollisuudet harrastaa metsästystä ja kalastusta. Otson luokkakavereista tosin vain muutama on kiinnostunut metsästyksestä. Yhdellä kaverilla on Otson tapaan hirvimerkki ammuttuna. Alajoen Linnustajissakaan ei ole liikaa nuoria metsästäjiä.

Tyytyväinen kolmikko kaadolla.
Tyytyväinen kolmikko kaadolla.

Omasta harrastuksestaan Otso on saanut kavereiltaan positiivista palautetta.

– Kun kerroin, että olen kaatanut vasan, niin luokkakaverit sanoivat, että hieno homma, ihan yes.

Koulussa Otso on valinnut valinnaisaineeksi luonnon ja ympäristön. Se pitää sisällään muun muassa retkeilyn ja muut luontoon kuuluvat harrastukset erätaitoja myöten. Erätaidot ovat tulleet Otsolle tutuksi myös Simon riistanhoitoyhdistyksen järjestämillä eräleireillä. Nuorukainen on ollut mukana myös Suomen Vapaa-ajankalastajien leirillä.

Metsästykseen liittyy läheisesti myös toiminta koirien kanssa. Kyllösten pihamaan häkeissä metsästys- ja lenkkireissuja odottelee kaksi karjalankarhukoiraa. Karjalankarhukoiria on perheessä ollut jo pitkän ajan. Sisällä vierasta on vastaanottamassa kaksi mäyräkoiraa.

– Mäyräkoirien kanssa voi käydä esimerkiksi kettu-, supi- ja kaurisjahdissa. Tuntuisi melko turhalta lähteä metsästysreissulle ilman koiria, Otso tuumasi.

Luontoharrastus

Metsästäjäksi

Metsästäjiltä vaaditaan metsästäjätutkinto.

Tutkintotilaisuuksia järjestävät paikalliset riistanhoitoyhdistykset.

Metsästäjätutkinnon suorittaneella on oikeus hankkia metsästyskortti.

Ennen oman aseen hankkimista on haettava aseen hallussapitolupaa poliisilta.

Ala-ikäiset 15 vuotta täyttäneet voivat hakea rinnakkaislupaa aseeseen vanhempiensa suostumuksella.

Sitä nuoremmat voivat metsästää vain aikuisen valvonnassa.

Ampumakoe tulee suorittaa, mikäli aikoo metsästää hirveä, kuusipeuraa, saksanhirveä, japaninpeuraa, metsäkaurista, valkohäntäpeuraa, metsäpeuraa, karhua tai villisikaa rihlatulla luotiaseella.

Mikäli haluaa metsästää laajalla alueella, kannattaa hakea metsästysseuran jäseneksi.

Metsähallitukselta saa metsästysluvat valtion maille.

Lähde: Suomen Riistakeskus.