Tähtijuttu: Pa­ja­las­sa laa­jen­ne­taan rau­ta­kai­vos­ta, ja asian­tun­ti­jaa huo­les­tut­ta­vat sen ym­pä­ris­tö­vai­ku­tuk­set Lapin ra­ja­jo­kiin

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 3. päivän luukku tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Van­hus­työn hyveitä et­si­mäs­sä

Näkökulma

Työhyvinvoinnin edistäminen hoivakodeissa (Työhyve)-hanke starttasi samoihin aikoihin, kun koronaviruspandemia sai Suomessa jalansijaa asettaen hoivakotien henkilökunnan ja asiakkaat uudenlaisen tilanteen eteen. Mittavat rajoitustoimet ovat vaikuttaneet niin asiakkaiden kuin henkilökunnankin hyvinvointiin. Hanketta aloittaessamme emme arvanneet, kuinka ajankohtaisen teeman äärellä olimmekaan.

Aristoteles kuvasi hyveitä eettisesti ja moraalisesti arvokkaiksi luonteenpiirteiksi, kun taas työhyveet ovat ominaisuuksia, joita tutkija ja eetikko Antti Kylliäisen mukaan löytyy kaikista työyhteisöistä. Hänen mukaansa työhyveet ovat yksittäisen työntekijän ominaisuuksia, mutta koko työyhteisön omaisuutta. Tällaisia ominaisuuksia ovat vastuullisuus, luotettavuus, joustavuus, rohkeus, suvaitsevuus ja yhteenkuuluvaisuus.

Työhyve-hankkeessa lähdettiin etsimään näitä ominaisuuksia yksikkökohtaisilla kehittämisprosesseilla. Hankkeen viimeinen toimintavuosi on käynnistynyt ja työn hyveitä vanhuspalveluita tuottavista yksiköistä on löytynyt. Pandemian aikana erityisesti joustavuus, vastuullisuus ja yhteenkuuluvuus ovat olleet työyksikköjen kantavia voimia.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.