Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Kysely: Oletko kokenut tai to­dis­ta­nut häi­rin­tää ur­hei­lus­sa?

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Van­huk­set jäävät heit­teil­le

Puolustaessaan hoitajien oikeuksia ja nostaessaan esiin alan ongelmia ovat ammattijärjestöt onnistuneet tahraamaan alansa maineen. Kukapa haluaisi hakeutua opiskelemaan ja töihin alalle, jonka kerrotaan olevan pelkkää kiirettä, epäkohtia ja ongelmia? Nyt ollaan tilanteessa, jossa on alettava tosissaan miettimään, miten selvitä kasvavan vanhusmäärän ja vähenevien hoitajamäärien kanssa.

Mitä pitäisi tehdä? Omaishoidon tuki tulisi nostaa tasolle, joka vastaa liki 0,7 hoitajan palkkaa. Sen verran maksaa vanhuksen hoito hoitolaitoksessa. Näin vanhusten määrä hoitolaitoksissa vähenisi ja heitä hoidettaisiin omaisten toimesta pidempään. Sukulainen pystyy ruokkimaan ja vaihtamaan mummon vaipan ilman kummempaa koulutusta, kun sama mummo hoitolaitoksessa vaatii hoitoonsa koulutuksen. Tarvitaanko vanhusten hoitoon vuosien koulutus?

Ulkomailta tulevat hoitajat, joita ilman emme selviä. Heidän kotimaassa suoritettu tutkinto tulisi kelvata myös meillä. Ei ole oikein, että neljän vuoden sairaanhoitajan pääopinnot ja vuoden laillistamisopinnot maassaan suorittaneet sairaanhoitajat saapuvat vanhustenhoidon työkentälle tilanteeseen, jossa heidän tutkintoansa ei hyväksytä lailliseksi tutkinnoksi.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.