Hirvilaskuri: "Hen­ki­ses­ti ollaan jo tal­vi­te­loil­la"– huo­mat­ta­va osa Lapin hir­ven­kaa­to­lu­vis­ta jäänee käyt­tä­mät­tä, katso tuoreet saa­lis­lu­vut hir­vi­las­ku­ris­ta

Kolumni: Jo­kai­sel­la on oikeus ke­ho­rau­haan

Viimeinen äänestyspäivä: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Van­huk­set jäävät heit­teil­le

Puolustaessaan hoitajien oikeuksia ja nostaessaan esiin alan ongelmia ovat ammattijärjestöt onnistuneet tahraamaan alansa maineen. Kukapa haluaisi hakeutua opiskelemaan ja töihin alalle, jonka kerrotaan olevan pelkkää kiirettä, epäkohtia ja ongelmia? Nyt ollaan tilanteessa, jossa on alettava tosissaan miettimään, miten selvitä kasvavan vanhusmäärän ja vähenevien hoitajamäärien kanssa.

Mitä pitäisi tehdä? Omaishoidon tuki tulisi nostaa tasolle, joka vastaa liki 0,7 hoitajan palkkaa. Sen verran maksaa vanhuksen hoito hoitolaitoksessa. Näin vanhusten määrä hoitolaitoksissa vähenisi ja heitä hoidettaisiin omaisten toimesta pidempään. Sukulainen pystyy ruokkimaan ja vaihtamaan mummon vaipan ilman kummempaa koulutusta, kun sama mummo hoitolaitoksessa vaatii hoitoonsa koulutuksen. Tarvitaanko vanhusten hoitoon vuosien koulutus?

Ulkomailta tulevat hoitajat, joita ilman emme selviä. Heidän kotimaassa suoritettu tutkinto tulisi kelvata myös meillä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.