Onnettomuus: Au­toi­li­ja törmäsi ala­ikäi­seen pyö­räi­li­jään Iva­los­sa ja pakeni pai­kal­ta

Sää: Harmaa loska väistyy pian - ensi viikon hiih­to­lo­ma­lai­sil­le lu­va­taan jo au­rin­koi­sem­pia hiih­to­ke­le­jä

Van­has­ta palk­ka­mur­has­ta syyt­tees­sä oleva Jari Aarnio: Outoa, että Vil­hu­nen yht­äk­kiä muistaa 17 vuoden ta­kai­set asiat – Ex-jen­gi­po­mo Vil­hu­sen puo­lus­tus: Syyte johtuu kos­tos­ta

Jari Aarnio ja Keijo Vilhunen kiistävät murhasyytteen vuonna 2003 tapahtuneesta palkkamurhasta.Aarnio sai poikkeusluvan puhua medioille oikeusistunnon päätteeksi.

Jari Aarnion (vasemmalla) avustajana oikeudenkäynnissä toimii asianajaja Riitta Leppiniemi, joka on ollut Aarnion avustajana myös tämän aiemmissa oikeuskäsittelyissä.
Jari Aarnion (vasemmalla) avustajana oikeudenkäynnissä toimii asianajaja Riitta Leppiniemi, joka on ollut Aarnion avustajana myös tämän aiemmissa oikeuskäsittelyissä.

Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion ja ex-jengipomo Keijo Vilhusen vastaukset murhasyytteisiin kertovat täysin poikkeavat versiot syytteisiin johtanutta murhaa edeltävistä tapahtumista.

Aarnion ja Vilhusen syytteitä vuonna 2003 tapahtuneesta Volkan Ünsalin palkkamurhasta ryhdyttiin käsittelemään tänään Helsingin käräjäoikeudessa.

Tänään käydään valmisteluistunto, jossa muun muassa sovitaan oikeudenkäynnin aikatauluista ja tapauksen riidattomista seikoista. Murhatapauksen pääkäsittely alkaa syyskuussa.

Syytteiden sisältö sekä Aarnion ja Vilhusen vastaukset niihin tulivat julkiseksi tänään valmisteluistunnon alkamisen jälkeen.

"Vilhusen kertomukset eivät pidä paikkansa"

Kirjallisissa vastauksissa syytteisiin Vilhusen puolustus sanoo, että Vilhunen on saanut tietää Ünsalin murhasta, välittänyt tietonsa Aarniolle ja odottanut sen "käynnistävän massiivisen poliisioperaation, jossa tiedossa olevat tekijät otetaan kiinni ennen kuin he ehtivät rikoksensa tehdä".

Aarnion puolustus sanoo, että asiasta on liikkunut Helsingin poliisissa huhuja, mutta Aarniolla ei hänen puolustuksensa mukaan ole ollut sellaisia tietoja, joiden avulla hän olisi kyennyt estämään murhan.

"Vilhusen vasta marraskuussa 2019 antamat kertomukset asiasta eivät pidä paikkansa", sanotaan Aarnion puolustuksen vastauksessa syytteisiin.

Aarnio: Outoa, että Vilhunen yhtäkkiä muistaa 17 vuotta vanhat asiat

Aarnio sai poikkeusluvalla puhua medioille päivän istunnon jälkeen. Hän vakuutteli, ettei tiennyt murhasta mitään ennalta.

Samalla Aarnio hämmästeli, miten Vilhunen muistaa 17 vuotta vanhan tapauksen asioita yhtäkkiä, kun tapauksesta ollaan nostamassa syytteitä.

Aarnion mukaan tuntuu kohtuuttomalta, että murhasyytteen takia häntä uhkaa elinkautinen juuri, kun hän olisi parin vuoden sisällä vapautumassa nykyisestä vankilatuomiostaan.

– Tuntuu ihan kohtuuttomalta. Tämä tulee kestämän 3–5 vuotta, ennen kuin tästä tulee lainvoimainen päätös, Aarnio sanoi.

Helsingin poliisi on tehnyt Aarnion mukaan Ünsalin tapauksessa ”hyvää duunia”, koska tapauksesta on tuomittu neljä henkilöä.

Murhan taustalla rahakuljetusrystö

Tapauksessa on kyse turkkilaistaustaisen Volkan Ünsalin palkkamurhasta Helsingin Vuosaaressa syksyllä vuonna 2003.

Ünsal murhattiin, koska tämä oli kertonut poliisille Tukholman Arlandan lentokentällä vuonna 2002 tapahtuneesta rahakuljetusryöstöstä ja ottanut osan saaliista.

Ünsalin murhasta on aiemmin tuomittu neljä miestä elinkautiseen vankeuteen. Kolme veriteon tekijää sai murhatuomion ja murhan ruotsalainen tilaaja tuomion murhaan yllyttämisestä.

Uusi esitutkinta 12 vuotta rikoksen jälkeen

Apulaisvaltakunnansyyttäjä päätti nostaa kuluvan vuoden helmikuussa syytteet Aarniota ja Vilhusta vastaan uuden esitutkinnan perusteella.

Esitutkina aloitettiin vuonna 2015 sen jälkeen, kun murhasta aiemmin tuomitut henkilöt kertoivat poliisille lisätietoja tapauksesta.

Aarnion kohdalla epäillään, että hän olisi tiennyt etukäteen palkkamurhasta, mutta ettei hän tehnyt mitään henkirikoksen estämiseksi.

Lain mukaan Aarniolla olisi ollut velvollisuus poliisina estää tietoonsa tuleva rikos. Hän oli tuolloin Helsingin huumepoliisin päällikkö.

United Brotherhood -rikollisjärjestön entisen johtajan Keijo Vilhusen epäillään osallistuneen murhaan sen toimeenpanon, jälkien peittelyn ja palkkion maksun suunnittelemisen ja järjestelemisen kautta.

Molemmat epäillyt ovat kiistäneet rikokset kaikilta osin.

Vilhusen puolustus: Kyse on kostosta

Vilhusen asianajaja Markku Fredman sanoi oikeudenkäynnin tauolla, että Vilhusen syyte johtuu aiemmin Ünsalin murhasta tuomittujen kostosta.

Aiemmin murhasta tuomitut ja sittemmin poliisille puhuneet henkilöt ovat Fredmanin mukaan halunneet kostaa Vilhuselle sen, että hän on tehnyt yhteistyötä Aarnion kanssa.

"Vuoden 2013 lopulla Vilhusen ja Aarnion yhteistyön paljastuttua Leinonen ja Andersson ja eräät muut henkilöt ryhtyvät suunnittelemaan kostotoimia Vilhusen menettelyn johdosta.

Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi sanoi oikeudenkäynnin tauolla, että Aarnio kiistää murhasyytteen. Aarniolla ei Leppiniemen mukaan ole ollut tietoja, joiden pohjalta hän olisi voinut estää Ünsalin murhan.