kolumni: Il­mas­to­pää­tök­sis­sä me­ga­luo­kan ai­ka­tau­lu­vir­he

tähtijuttu: Yhden lähtö tarjosi toi­sel­le kodin – ta­voi­tim­me kolmen muut­ta­jan ketjun ja kur­kis­tim­me kuntien väes­tö­en­nus­tei­siin

pääkirjoitus: Tuu­li­voi­ma tar­vit­see tuek­seen sää­tö­voi­maa, jonka riit­tä­vyys on uhat­tu­na

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Val­tuu­te­tuil­la riittää yhä teh­tä­vää

Sote-uudistuksessa on turvattava lähipalvelut ja erikoissairaanhoidon palveluiden säilyminen alueella. Kotihoidon ja sosiaalipalveluiden toimivuus siten, että osaavaa henkilöstöä on riittävä määrä. Uudistuksesta huolimatta kuntiin jää paljon tehtäviä kuntalaisten hyvinvoinnin, koulutuksen, kulttuurin, liikunnan, teknisen toimen ja elinvoiman ylläpitämisessä. Uuden valtuuston tulee katsoa kunta-aluetta tasapuolisesti, alueiden vahvuudet huomioiden.

Kun sote-palvelut siirtyvät kunnalta hyvinvointialueille, aikaa ja voimavaroja vapautuu muille tärkeille töille. Valtuutetut voivat keskittyä kehittämään kuntaa päätöksillä sen hyväksi, että alueen yritykset investoivat ja mahdollisesti laajentavat toimintaansa, ja että kunta houkuttelee uusia yrityksiä ja asukkaita. Näin saadaan uusia työpaikkoja, uusia asukkaita kuntaan ja verotuloja, joilla tuotetaan palveluita.