tapahtumat: Pe­rin­tei­siä juh­lal­li­suuk­sia, tal­vi­uin­tia ja yh­teis­lau­lua – näin it­se­näi­syys­päi­vää vie­te­tään Ro­va­nie­mel­lä

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Valtio on kan­sa­lai­sia varten

Kyselymme mukaan noin 95 prosenttia jäsenistämme vastustaa hallituksen suunnittelemia työelämän heikennyksiä. Ne vaikuttavat merkittävästi hoitajien työoloihin ja palkkaukseen sekä hoitoalan houkuttelevuuteen ja sote-palvelujen saatavuuteen.

Myös hyvinvointialueet ovat käynnistämässä laajoja säästötoimia. Lähes kaikilla alueilla selvitetään palveluverkon tilannetta tai on jo päätetty merkittävistä lähipalvelujen supistamisista, mikä on järkyttänyt työntekijöitä.

Sote-palveluihin ja -henkilöstöön kohdistuvat säästötoimet ovat erittäin lyhytnäköistä toimintaa. Julkisen sektorin palvelujen alasajolla rakennetaan luokkayhteiskuntaa, jossa vain varakkailla on mahdollisuus saada palveluja ajoissa. Yksityissektorin palveluja tuetaan ja julkista sektoria supistetaan merkittävästi. Suunta on huolestuttava. Päätöksillä tehdään arvovalintaa, jossa heikoimmista ei enää pidetä huolta.

Arvomaailma, jossa jokaisen tulee pärjätä yksin ja elämä on kiinni omista valinnoista, on raaka ja epärealistinen. Tarvitsemme myös yhteiskunnan tukea. Terveys ei ole moneltakaan osin omissa käsissämme. Jokainen saattaa joutua tilanteeseen, jolloin joudumme luopumaan työelämästä ja palkkatulosta ennen eläkeikää tai tarvitsemme kevennystä työtehtäviin.

Myöskään palkka ei suurimmalla osalla ole itse päätettävissä. Pientä palkkaa ei saa kuitata ammatinvalintakysymyksenä. Palkkausta tulee olla mahdollisuus parantaa. On yhteiskunnan etu, että moni haluaa opiskella hoitajaksi. Miten yritysmaailmakaan pyörisi ilman heitä, jotka huolehtivat kansalaisten terveydestä ja turvallisuudesta?

Valtio on kansalaisia varten. Jos valtio ei nauti kansalaisten luottamusta, eikä kohtele ihmisiä oikeudenmukaisesti, seuraa tyytymättömyyttä, joka horjuttaa yhteiskuntarauhaa. Ihmiset eivät välttämättä enää halua joustaa poikkeusoloissakaan.

On viisautta kuunnella sitä, mitä suurin osa palkansaajista sanoo. Työelämän heikennyksiä ei saa toteuttaa. Suurituloiset eivät ole hoitamassa päiväkodeissa lapsia, eivätkä ympärivuorokautisessa hoidossa tai kotihoidossa hoitamassa vanhuksia, mielenterveysasiakkaita tai kehitysvammaisia. He eivät ole hoitamassa sairaaloissa tai sote-keskuksissa kansalaisia. He eivät toimi hoitajina, poliiseina, pelastajina, lastenhoitajina tai opettajina. Hyvinvoinnin ja elämän kannalta välttämätöntä työtä tekevien viesti on otettava tosissaan.

Kirjoittaja on Superin puheenjohtaja.