Juuri nyt: Hal­li­tus esittää "ro­ko­te­pak­koa" so­te-työn­te­ki­jöil­le – jat­kos­sa alan töissä olisi oltava jokin suoja koronaa vastaan

Lukijalta: Län­si-Poh­jas­sa läh­det­tiin sutta pakoon, mutta vas­tas­sa olikin karhu

Matkailu: Isos­ta-Bri­tan­nias­ta Yl­läk­sel­le tul­leil­ta tu­ris­teil­ta löytyi viisi ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa – to­den­nä­köi­ses­ti ky­sees­sä ei ole omik­ron-muun­nos

Va­ki­tui­sen työ­pai­kan me­net­tä­mi­nen voi olla kova paikka – veit­si­luo­to­lai­sil­le tar­jol­la krii­si­apua

Vaikeista asioista kannattaa puhua. Kriisiapua voi antaa vaikkapa oma perhe tai naapurissa asuva kaveri.

Kriisikeskus Turvapoiju on yhtenä toimijana mukana Veitsiluoto-kriisityöryhmässä.
Kriisikeskus Turvapoiju on yhtenä toimijana mukana Veitsiluoto-kriisityöryhmässä.
Kuva: Katja Lehto

Vakituisen työpaikan menettäminen voi olla osalle työntekijöistä kova paikka. Irtisanomisilmoituksen saaneen työntekijän ei tarvitse jäädä yksin pohtimaan tilannetta, sillä apua on tarjolla. Stora Enson Veitsiluodon tehtaiden henkilöstöä varten on perustettu moniammatillinen Veitsiluoto-kriisityöryhmä, joka on suunnitellut ja toteuttanut työntekijöille annettavaa kriisityötä.

Kriisityössä ovat mukana Kemin kaupungin perheneuvola ja sosiaalitoimi, seurakunta, Kriisikeskus Turvapoiju, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin mielenterveysyksikkö ja A-klinikka.

– Kun päätös Veitsiluodon tehtaan sulkemisesta julkaistiin, niin Stora Enson aloitteesta jalkauduimme tehtaalle työntekijöiden pariin. Kriisityö käynnistyy kaupungilla meidän omien toimintaperiaatteiden mukaisesti suuremmissa onnettomuuksissa ja kriiseissä. Kriisityöntekijät jakoivat tehtaalla yhteystietoja, jotta yhteydenotto olisi mahdollisimman sujuvaa, Kemin perheneuvolan psykologi ja palveluesihenkilö Petra Palomäki kertoo.

Kriisityöntekijöihin saa yhteyden myös työterveyshuollon kautta.

– Olemme saaneet yksittäisiä yhteydenottoja, joten ihmisillä näyttää olevan tarve puhua asiantuntijoiden kanssa. Apua voivat tarvita myös perheenjäsenet. Jatkossa kehitämme myös yhteisöllistä tukea vertaustukiryhmien kautta, Palomäki sanoo.

Viisikymppistä irtisanottua paperimiestä ei ole kaikkein helpoin saada myöntymään, että ulkopuolinen apu olisi tarpeen kriisitilanteesta selviämiseen.

–  Järkytyksen kokeneen ihmisen kannattaa ensin selvittää, haluaako hän tulla mukaa kriisityöryhmän toimintaan. Ketään ei tietenkään pakoteta mukaan vaan osallistuminen tapahtuu omasta toiveesta. Kriisityötä voi tehdä oma perhe tai vaikka naapurissa asuva hyvä kaverikin. Puhuminen omasta tilanteesta on tärkeää, Petra Palomäki muistuttaa.

Kemin kaupungin nettisivuille päivitetään kriisityöryhmän yhteystietoja.

Kriisit

Kriisitilanteiden tukipalvelut Kemissä

Sosiaalitoimiston palveluohjaus: Ohjausta sosiaali- ja terveyspalveluista kaikenikäisille, talousneuvontaa ja kiireettömät huoli- ja lastensuojeluilmoitukset. Arkisin ilman ajanvarausta puhelimitse ja sosiaalitoimistolla klo 9-11 ja klo 12-15 p.050-3707951

Sosiaalipäivystys ja seudullinen sosiaalipäivystys: Äkilliset kriisit ja lastensuojeluasiat. Virka-aikana 0400-291 141, virka-ajan ulkopuolinen päivystys 112.

Perheneuvola: Tukea ihmissuhteisiin, kasvatukseen ja lapsen kehitykseen. Ma, ti, to ja pe klo 10-12 0400-703 790.

Kemin kaupungin työllisyyspalvelut/pointti: Ohjausta työllisyyspalveluissa. Arkisin 9-15 040-1593357.

Kemin psykiatrian poliklinikka/päivystävä sairaanhoitaja: Psykiatria ja riippuvuuksien hoito. Virka-aikana p. 040 774. Virka-ajan ulkopuolella 040-7743891

Kemin A-klinikka: Päihdehoito ja muut riippuvuudet. Kauppakatu 25 B ilman ajanvarausta kello 9–11 maanantaisin, keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin, 040 774 3891

Kriisikeskus Turvapoiju: Keskusteluapua. Ajanvaraus 040 544 1750 arkisin klo 9-15 tai kriisikeskus@turvapoiju.fi

Kemin seurakunta diakoniatyö: Keskusteluapua, kriisiluonteista taloudellista apua. Ma-pe klo 9-15 040 831 2379. 1.9. alkaen ma-pe klo 9-13.