Politiikka: "Työe­lä­mäs­sä voidaan tehdä paljon mie­len­ter­vey­den tu­ke­mi­sek­si"- mi­nis­te­ri vie­rai­li Me­ri-La­pis­sa

Jääkiekko: Ruotsin mestari Luulaja piti RoKille op­pi­tun­nin: maalit 11–0, tor­jun­nat 13–71

Kolumni: Onko Lapilla edes­sään ener­giae­vak­kou­den aika?

Pääkirjoitus
Tilaajille

Vakaa Venäjä on Suomen etu, mutta vaa­tii­ko se Putinin yk­sin­val­tiu­den hy­väk­sy­mis­tä?

Vladimir Putin on eläkeiässä, muttei aio jäädä eläkkeelle.
Vladimir Putin on eläkeiässä, muttei aio jäädä eläkkeelle.
Kuva: Ruuska Ari-Matti

Venäjän vallanpitäjät ovat historian saatossa esittäneet monenlaisia tragedioita, komedioita ja farsseja. Uusin näytelmä tulee ensi-iltaan keskiviikkona, jolloin kansanäänestys Venäjän perustuslakiin tehdyistä muutoksista päättyy. Niistä merkittävin on presidentti Vladimir Putinin jatkokausien salliminen.

Kesken äänestyksen julkaistu, valtiollisen VTslOM-tutkimuslaitoksen ovensuukysely ennakoi, että kolme neljästä äänestäjästä kannattaa muutosta. Näin siitä huolimatta, että Putinin suosio on ennätysalhaalla. Venäjän keskusvaalilautakunta kertoi puolestaan maanantaina, että jo yli 40 miljoonaa venäläistä eli lähes 40 prosenttia äänioikeutetuista oli äänestänyt. Vaaleja tarkkaileva Golos-järjestö pitää ovensuukyselyn tulosten julkaisua kesken äänestämisen osana vallanpitäjien kampanjaa, jolla pyritään vaikuttamaan niihin, jotka eivät ole vielä äänestäneet. Venäjän oppositio on jo julistanut äänestyksen laittomaksi ja lopputuloksen manipuloiduksi. Väärinkäytösepäilyjä on lisännyt se, ettei vaaleissa ole kansainvälisiä tarkkailijoita – kiitos koronaepidemian, joka siirsi äänestyksen keväältä kesään.